Tehetnek egy szívességet

2024. május 09. 08:43

A NER-nek nevezett korszak azzal kezdődött, hogy Orbán Viktor Brüsszelbe utazott.

2024. május 09. 08:43
Hargitai Miklós
Hargitai Miklós
Népszava

Nyitókép: MTI / Mohai Balázs

„Régen volt, de így volt: a NER-nek nevezett korszak azzal kezdődött, hogy Orbán Viktor Brüsszelbe utazott, és megpróbálta kieszközölni (sikertelenül), hogy az EU Magyarország esetében tekintsen el az államadósság-szabály betartásától. Miután ez nem jött össze, levonta a szükséges konzekvenciát: nem azt, hogy akkor majd betartja az előírásokat, hanem azt, hogy a jövőben uniós jóváhagyás nélkül szegi meg azokat.

Így is lett. A rezsim alapjait megszilárdító valamennyi kulcsintézkedés – a hatalmi ágak és a közmédia állampárt általi letámadása; a kormányfő családjának és szűkebb környezetének uniós támogatásokból történő mágnásítása; az egypárti alkotmány és sajtószabályozás; a vallás- és tanszabadság felszámolása; a szexuális kisebbségek elleni kormányzati hecckampány – kisebb vagy nagyobb mértékben ellentétes az EU írott jogával. Az Orbán-rendszer, szemben azzal, amit Gulyás Gergely állított, nem azért van még talpon, mert tiszteli a jogot, hanem azért, mert az EU nem tiszteli eléggé a saját szabályait és erejét. Mintha csak a minap Puzsérral vitázó Magyar Péter szavait akarná igazolni: nem értékközösség, hanem a gazdag tagállamok gazdasági érdekérvényesítő klubja. Amíg Orbánék nem sértették igazán az erősek érdekeit – sőt, a közülük is legerősebb Németországét minden aggály nélkül kiszolgálták –, itthon zavartalanul mehetett a hatalombetonozás, meg a saját zsebre dolgozás. Az első komolyabb morgások meg kísértetiesen egybeestek azzal, amikor a németek lábára is sikerült rálépni.

Mindezzel együtt is: ahhoz a gulyási mondáshoz azért jó vastag arcbőr kell, miszerint »ha a jog tisztelete nem áll helyre Európában, akkor nagyon nehéz lesz az Európai Uniót hosszú távon egyben tartani«. Pontosabban: a szóvivő-miniszternek minden szava igaz, csak nem úgy, ahogy a hatósági ügyekben is kormányutasításra eljáró, és – például – környezetvédelmi ügyekben az uniós jogból viccet csináló kormányhivatalokat felügyelő kormánytag érti. Ha a jog tisztelete nem áll helyre, azaz továbbra is elnézik a magyar kormány notórius jogtiprását, az tényleg kikezdi az EU integritását. Láthatóan már ki is kezdte – hiába mondták a bölcsebbek már az első, 2010-ben kezdődött kormányzati ciklus elején, hogy ez lesz, ha hagyják: a tekintélyelvű magyar kleptokráciának nem csak a keze, de a példája is ragadós. És a szellemet már akkor is nehéz lesz visszatölteni a palackba, ha végül kiderül, hogy a fideszes állításokkal és reményekkel ellentétben nem tisztító vihar, hanem csak egy nagyobbacska „flatuatio” (v.ö. »teletömte a hasát, bántják a szelek«).

A fentiek fényében, és az elmúlt 14 év előzményeinek ismeretében tehát, amikor Gulyás Gergely úgy fogalmaz: »mi teszünk szívességet az Európai Uniónak, segítünk, hogy egy fél évig egy kicsit jobban menjen«, az a valóságban azt jelenti – és biztosak lehetünk benne, hogy a címzettek úgy is értik –: »tehettek egy szívességet«. Csak az a kérdés, van-e ennek olyan olvasata illetve következménye, ami bármennyit is használhat Magyarországnak.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-83
2024. május 19. 04:47
🍓 ️ ­I­­g­­a­­­z­­i n­­i­m­­f­o­m­­­á­­n­­i­á­­­k­­ 👉 𝐖­𝐖­­𝐖­.­𝐗­­𝟏­𝟖­­­.­­𝐅­­𝐔­­­𝐍
iimre
2024. május 10. 10:01
"zsolt196969 máj09. 16:37 Igen emlékszem a húgyos Fleto nem is utazott ki. Simán hamisított minden adatot. Ennyi azért sokkal okossab az Orbán Viktor miniszterelnök úr. A sok sok hazugság a gazdád mondott a húgyos Fleto" Jajaja: • t.ly/7OXgA — kozoljuk-gyurcsany-oszodi-beszedenek-teljes-szoveget: "Hazudtunk reggel, éjjel meg este" • t.ly/DQe34 — „Gyurcsányt-az-ájulás-kerülgette” (Az “igazságbeszéd” brüsszeli háttere) • t.ly/9NbPY — Gyurcsany-duhodten-kirohant-a-terembol (Az őszödi beszéd brüsszeli következménye)
iimre
2024. május 10. 09:51
"Tehetnek egy szívességet A NER-nek nevezett korszak azzal kezdődött, hogy Orbán Viktor Brüsszelbe utazott." Rosszul tudod, buta kommunista! A Nemzeti Együttműködés Rendszere (NER) azzal kezdődött, hogy Orbán 2010-ben újra választást nyert. Olvass csak, gyökér: https://www.parlament.hu/irom39/00047/00047.pdf — NER-előszó, 2010 máj. 22. Így kezdődik: "ELŐSZÓ A győztesnek nem igaza van, hanem feladata. A győztestől nem azt várjuk, hogy bizonygassa az igazát, hanem azt, hogy tegye a dolgát, teljesítse a feladatát. Számomra a XXI. században ez a modern kormányzás mottója. A magyar választók azt üzenték mindnyájunknak, hogy igaza a nemzeti egységnek van, a győztes feladata pedig az, hogy a nemzeti egységet és annak igazságát védje, képviselje — és legyőzzön minden olyan jelenséget, erőt és törekvést, amely a nemzeti egységgel szembefordul, azt veszélyezteti." Szóval húzhatsz a gecibe, ha nem tetszik, ostoba hazaáruló! :DDD
Dorset Naga
2024. május 10. 02:36
Rossz szemüveg van rajtad, te szar. Igazából mindegy, a NER megkacolhatatlan, abban rád is szükség van, hogy lássák az emberek a lipsi szellemi nyomorúságot és disztingváljanak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!