Rebellió a köbön: Magyarország nem írta alá az LMBTQ személyekről szóló EU-s nyilatkozatot

2024. május 19. 07:38

Egy felmérés szerint minél erőteljesebb világszerte az LMBTQ-kampány, annál több a zaklatás és erőszak a közösség tagjai ellen.

2024. május 19. 07:38

Nyitókép: Illusztráció (AFP)

Az Európai Unió Tanácsának belga elnöksége pénteken magas szintű konferenciát rendezett Brüsszelben az LMBTQ jogokról. A dátum jelképes, hiszen május 17. a homofóbia, transzfóbia és bifóbia elleni világnap – olvasható a Humenonline cikkében. A portál szerint a találkozó eredményeként az EU tagállamai közös nyilatkozatot írtak alá az LMBTQ személyek emberi jogainak előmozdításáról. A nyilatkozatot aláíró államok vállalják, hogy a következő Bizottság megalakulásakor 

nemzeti LMBTQ-stratégiát alkotnak, és támogatják egy új uniós egyenlőségi biztos kinevezését.

A konferencián az Európai Unió Alapjogi Ügynöksége (FRA) által bemutatott, több mint százezer európai LMBTQ személy bevonásával készült felmérés eredményei szerint új csúcsot ért el a közösség tagjai elleni zaklatás és erőszak – a közösség tagjai közül a fiatalok, valamint a transz- és interszexuális emberek a legsúlyosabban érintettek.

Sirpa Rautio, az FRA igazgatója szerint „a felmérés eredményei paradoxont mutatnak. Egyrészt azt látjuk, hogy az évek óta tartó erőfeszítések, a politika és a jogalkotás, valamint a kampányok végre pozitív fejleményeket mutatnak az egyenlőségért folytatott küzdelemben. Másrészt az LMBTQ emberek a korábbinál több zaklatással és erőszakkal szembesülnek. A kormányok felelőssége, hogy társadalmainkban minden csoportot megvédjenek. Határozottan fel kell lépniük annak érdekében, hogy az LMBTQ emberek biztonságban érezzék magukat, méltósággal és tisztelettel éljenek.”

A magyar kormány azonban – nyolc másik országgal – nem írta alá a közös nyilatkozatot.

Magyarországon kívül Bulgária, Románia, Litvánia, Lettország, Csehország, Szlovákia, Horvátország és Olaszország ugyanígy járt el.

***

Kapcsolódó vélemény

undefined

Nagy Ervin

Mandiner

Idézőjel

Hogy is volt ez a „fideszes hazugsággal”? Mi is itt az „álprobléma” és az „üres riogatás”?

 

Összesen 168 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-91
2024. június 01. 00:29
🍓 ️ ­­­É­­­r­t­é­k­e­­l­­d­­­ ­a­ ­­­s­­­z­­­e­­­x­i­­ ­p­u­n­c­­i­­m­­a­t­ 👉 𝐖­𝐖­­𝐖­­.­­𝐗­𝟏­­𝟖­.­𝐅­­­𝐔­𝐍
masikhozzaszolo
2024. május 23. 11:50 Szerkesztve
Tehát a lengyelek megbuzultak. Az olaszok rosszul tudják, az változni fog! Van erről film. A majmok bolygója.
atti64
2024. május 19. 22:29
KORCS GECITÖLTELÉKEK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
kukasmacska
2024. május 19. 18:18
A nagy cégeknek Nyugaton már van esélyegyenlőségi, sokszínűségi, stb vezetője. Na most ha soha egyetlen eset sem lenne, amivel foglalkoznia kell, akkor megszűnne a pozíciója. Így mindenképpen lesznek ilyen esetek, pl. Tom az ebédlőben malac viccet mesél, amiben van homoszexualitás utalás és ezt Jack magára veszi és jelenti. Máris bővülhet a statisztika,mert az "gyűlölködés". És hát az is megérne egy misét, hogy az ilyen-olyan másságot képviselőket milyen etnikumú illetve vallású személyek támadják meg. De persze ilyen adatok nyilván nem is léteznek, hiszen ők mindannyian "britek" vagy "franciák".
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!