Első karakter
Közélet
A Jobbik 2010 után az ország több területén számottevő támogatói bázist épített fel, mára azonban egyértelműen visszaszorult, és a baloldallal kénytelen alkudozni a túlélésért. Mutatjuk, hogyan vesztette el szavazóinak nagy részét a 2018-ban még a legerősebb ellenzéki pártként számontartott politikai erő.
Drónnal küldött defibrillátor, életmentésbe bevont laikusok, vadonatúj applikációk, hősképzés – Csató Gáborral, az Országos Mentőszolgálat újabb öt évre kinevezett főigazgatójával digitális megújulásról, szakmai protokollról és a csenyétei haláleset tanulságairól is beszélgettünk.
Hogyan újul meg az oktatási portfólió a Corvinuson? Miként alakul át a szervezeti felépítés? Megmarad-e a tudományos autonómia? Tisztázzuk a már alapítványi fenntartású egyetem jövője körüli kérdéseket, és kiderül az is, hogy szeptembertől mely felsőoktatási intézmények működhetnek hasonló módon.
Az összefogás egyetlen fontos kérdése az lesz 2022-ben, hogy egy vagy kettő lista lesz.
Hogyan vált a balliberális oldal az „objektív erény” letéteményesévé, és miért több ez, mint szimpla politika?
Külhon
A Göcsejből indult, 1956 sorsfordítói a nagyvilágba vetették, és nyolcvankét évesen sem választja a tétlenséget. A Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett kaliforniai magyar bencés, Németh Maurus OSB portréja.
Külföld
Megfáradt a váltópárti rendszer Írországban, először lett komoly politikai tényező a baloldali-nacionalista Sinn Féin a hétvégi választáson. A kormányzás viszont maradhat az országot régóta irányító jobbközép erők kezében.
Megreformálhatatlan politikai rendszer, államvagyont kisajátító milíciavezér-politikusok, gazdasági krízis, milliós menekülttömegek és Whatsapp-lázadás. Az egykor a Közel-Kelet Svájcaként is emlegetett Libanon kaotikus viszonyaiból egyelőre nem látszik kiút. Tudósításunk.
Az 1945 utáni világrend egyik meghatározó konfliktusa továbbra is megoldatlan marad.
Precedens
Nagy-Britannia kilépése az unióból arra világít rá, hogy egyre nagyobb szakadék tátong a „brüsszeli buborék elitje” és az európai polgárok között. A kérdés az, hogy az Európai Unió tanul-e a brexitből, és igyekszik-e a nemzeteket tiszteletben tartva mindenki Európájává válni – mutat rá lapunknak Trócsányi László volt igazságügyi miniszter és jelenlegi európai parlamenti képviselő.
Makronóm
A hazai logisztikai szakma az előző évtizedekben azon dolgozott, hogy olyan infrastruktúra épüljön ki, amely a nyugati tőke és vállalkozások számára könnyen elérhetővé teszi áruinak saját piacát, miközben magyarok és magyarok között ma sincsen megfelelő összeköttetés a Kárpát-medencében.
Meta
Személyes szabadság és önismeret, a haza szabadsága és szeretete nélkül a gyarapodás csak gyökértelen vegetálást jelent.
50 könyv a jövőről
Az ember által létrehozott tárgyak sokfélesége elérte a bioszféra sokszínűségét. Ahogy azonban a biológiai lények, úgy a mesterséges eszközök fejlődésének is konkrét határai vannak. Így a gazdaság sem nőhet örökké – figyelmeztet a biostatisztika cseh-kanadai sztárja.
Feminens
Bardócz Orsolya, Benedek Elek ükunokája három ország között ingázva, három gyermek nevelése mellett gondozza híres ősének örökségét.
Budapesti történetek
Az élet szalad, a bolygónk halad, de a futball örök: felejthetetlen történetek a budapesti grundok világából.
Élet
Nincs még egy olyan ember, aki nála jobban tartana távolságot saját legendáriumától. Nem szeret beszélni a nyolcvanas évekről, pedig a daliás idők egyik arca ő volt; nem azért játszott rockot, hogy rocksztár legyen, de ha van ilyen, akkor az éppen ő. Az Európa Kiadó újra lemezt ad ki, Menyhárt Jenő pedig a hatvanon túl jár. Interjú a rock and rollról, a klímaügyről és az „igen kemény” világról.
Kaleidoszkópszerűen mutatja be a Kádár-rendszer mindennapjait a Csemege ajándékkosár – Fogyasztás és zene a Kádár-korszakban című könyv. Poós Zoltán, az egyik szerző a kötet bemutatóján felvetette: meg lehet írni a kor történetét III/III-as aktákat kutatva, de vajon sikerülhet-e a Trapper farmerre és a popkultúrára fűzve? Úgy tűnik, igen, és szó sincs a legvidámabb barakk iránti nosztalgiáról. Egy élvezetes kiadvány a hiánygazdaság megalázott családjainak Bambi-ízű hétköznapjairól.
Szabó Péter, a Bake My Day pékséget működtető Rehab Force Nonprofit Kft. ügyvezetője. Százhetven főt foglalkoztatnak három üzletágban, alkalmazottaik több mint kilencven százaléka megváltozott munkaképességű.
Feljegyzések a jegyzetek könyvéből (4. fejezet)
Utolsó Figyelmeztetés
Fókusz
Mit üzen a klímaügyben beszóló Dorosz Dávid főpolgármester-helyettesnek? Mi a kormány baja az isztambuli egyezménnyel? Varga Judit igazságügyi miniszterrel beszélgettünk.
Első karakter
Közélet
Forgács István romaügyi szakértő úgy von párhuzamot a gyöngyöspatai szegregációs kártérítési és a csenyétei mentős botrány között, hogy megoldásokat kínál a többségi önvédelem és a törvényesség közötti feszültség oldására, a cigányfelzárkózás továbbvitelére.
Példátlan járvány, amelyre példátlan válaszintézkedések születtek: a Kínából induló koronavírus futótűzként terjed a világban, és már Európát is elérte. Mire kell itthon számítanunk? Mivel jár a betegség? Hogyan lehet megelőzni, hogy elkapjuk a kórt? Utánajártunk.
Az irónia iskolapéldája, hogy éppen azok védték foggal-körömmel az „utcán éléshez való jogot”, akik egyébként a bűnözők „emberhez méltó” körülményeit is mindennél fontosabbnak tartják.
„Kétségtelen, az önkormányzati választás után sokféle észrevétel hangzott el a Fidesz táborában mértékadó értelmiségiek részéről, a frakción, de még az elnökségen belül is. A Fidesz egy közösség, a sikereink és a kudarcaink is közösek, függetlenül attól, hogy egy erős karakterű pártelnök-miniszterelnök vezeti a közösséget.” Miben kell változnia a Fidesznek? Képes-e meggyőzni egy fiatalt Kövér László? Lesz-e a klímaügyből migrációügy vagy rezsicsökkentés? A Fidesz választmányi elnökével, az Országgyűlés elnökével a közbeszéd eldurvulásáról és a kormánypárt európai jövőjéről beszélgettünk. Szalai Laura interjúja. A teljes interjú ma megjelent hetilapunkban olvasható.
Külhon
Mozgalmasan teltek néhány nyugat-bácskai magyar fiatal számára az elmúlt hetek: a megrongált magyar névtáblák rendbetételére adták a fejüket. Ennek apropóján beszélgettünk Mengyán Alberttel, a kezdeményezés ötletgazdájával a vajdasági fiatalok sorsáról, a szórványmagyarság jelenéről és jövőjéről.
Külföld
A 67 milliós Franciaország egyszerre Európa egyik vezető hatalma és beteg embere: hogyan próbálják a régi nagyságot visszanyerni, miközben akut belső problémákkal küzdenek? Utazás a „Grande Nation” jelene körül.
Szétesett az öt pártból összetákolt kisebbségi kormány Szlovéniában: Marjan Šarec humoristából lett miniszterelnök egy új választásban reménykedik – ahogy fő ellenfele, a Fidesszel szövetséges Janez Janša is. Helyzetjelentés a szomszédunkból, ahol a fű ugyan tényleg zöldebb, a politika viszont egyre zavarosabb.
Precedens
Szerdán mutatták be a Minority SafePack Initiative szervezői jogszabályjavaslataikat az Európai Bizottságnak, miután a támogató aláírásokat már januárban sikerült regisztrálni. Az uniós testületnek fél éven belül ismertetnie kell következtetéseit, de kérdéses, hogy mennyiben fogadja el a szervezők által előterjesztett javaslatokat.
Makronóm
A világkereskedelem korábbi rendszerében nyugati közvetítőcégeken keresztül jutottak el a magyar termékek a nagyvilágba. A jövő azonban a szolgáltatásoké, azok exportjához pedig nincs szükség közvetítőkre. Ez a hazai cégeknek nagy lehetőség – és már ma is sokkal többen sikeresek külföldön, mint amennyit a statisztikák mutatnak.
Meta
50 könyv a jövőről
A jövőben kevesebbet háborúzhat az amerikai hadsereg. Erőforrásainak nagy részét ugyanis katasztrófák elhárítása köti majd le otthon és a szövetséges országokban – állítja Michael T. Klare, aki látta a Pentagon titkos elemzéseit.
Tudomány
Életminőségünk javulásával exponenciális összefüggésben van a felhasznált villamos energia mennyisége. De mihez kezdjünk vele, és hogyan osszuk el a növekedő energiatermelést?
Feminens
A tehetséges színésznő, ha egy kicsit csinos és egy kicsit szerencsés, érvényesülhet ilyen eszközök nélkül is – vallotta Karády Katalin a korabeli metoo-jelenségről.
Jegyzet
Élet
Itthon az elfeledett disszidens bárzongorista, külföldön a nagy francia művész, Georges Cziffra. Cziffra György szívszorítóan huszadik századi sorsdrámája és rendkívüli tehetsége talán feledésbe merült volna, ha nem lép színre egy fiatal reménység, Balázs János. Mire képes minden idők egyik legnagyobb zongoristájának máig ható varázslata? Lehet-e jóvátétel egy fesztivál? Balázs János Kossuth-díjas zongoraművészt otthonában kérdeztük.
1920. február 7-én született dr. Béres József Széchenyi-díjas kutató.
Utolsó Figyelmeztetés
Vállalhat-e nagy nyilvánosság előtt olyan általánosítást egy püspök, hogy a nyugati társadalomberendezkedés alapjait képező intézmények ab ovo a romlás megtestesítői?
Fókusz
Mocsai Lajos legendás szövetségi kapitány szakmai segítségével elemezzük az Eb eredményeit, értékeljük az NB I-es topcsapataink igazoláspolitikáját, a taótámogatásokat és az utánpótlás helyzetét.
Első karakter
Közélet
Kimúlt a Borkai-hatás? Minek köszönheti győri győzelmét a Fidesz? Hogyan szólította meg Dézsi Csaba András a jobboldali értelmiségi szavazókat? A Mandiner utánajárt a kormánypárti siker összetevőinek.
Történelmi hátrányokat kell ledolgoznunk, de a fogvatartottak körülményei folyamatosan javulnak, a férőhelyszám két év múlva már megfelelő lehet. Eközben virágzik a börtönbiznisz, ami miatt a kormány átalakítaná a kártérítési folyamatot.
Be lehet-e tiltani a hálapénzt? Egyelőre megoszlanak a vélemények az orvostársadalomban. Az viszont biztos, hogy először nekik kell állást foglalniuk a kérdésben, és a lépéshez jelentős béremelésre is szükség lesz. Utánajártunk, hogy megérett-e a helyzet a paraszolvencia kivezetésére.
Tanuljunk meg újra tisztelni és elfogadni! Na persze nem pont úgy, ahogy a liberálisok szeretnék.
Külhon
Reménykedni kell Volodimir Zelenszkij elnök eredeti ígéreteiben, mert a helyi magyarságot a mai napig érik megfélemlítések, amelyek megnehezítik a szülőföldön maradást – mondja Bocskor Andrea. A fideszes európai parlamenti képviselőt a kárpátaljai kihívásokról és reményekről kérdeztük.
Külföld
Elindult Oroszországban a Vlagyimir Putyin utáni rendszer megalapozása – természetesen Vlagyimir Putyin vezényletével. Mi fortyog a Kreml boszorkánykonyhájában, milyen opciók vannak az elnök előtt, és milyen közhangulatban fogadja az új terveket az orosz lakosság? Nagy körképünk a keleti óriásról.
Eljött Nagy-Britannia EU-ból való távozásának napja. Ez azonban nem a fordulatos brexitsztori végét, csak a végtelen történetfolyam újabb izgalmas epizódjait hozza majd el.
Precedens
Az amerikai elnökkel szemben indított impeachment egy jogi köntösbe bújtatott, valójában szubjektív, politikai jellegű eljárás. Történelmi tapasztalat, hogy a felszín alatt korszakváltó politikai küzdelmek húzódnak meg.
Makronóm
Nem ok nélkül tartanak országok a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) – véli a szervezet magyar igazgatóhelyettese. Benk Szilárd szerint jól tette Magyarország, hogy az IMF javaslatai helyett a saját útját követve a növekedést akarta beindítani 2010 után.
Meta
50 könyv a jövőről
Nem biztos, hogy a veganizmus, a műhús és a növényi alapú élelmiszerek megmentik a világot, de biztosan átalakítják a civilizációt. Most úgy tűnik, hogy a rossz irányba – figyelmeztet Martin Cohen angol filozófus.
Feminens
„A tánc és az ének tele van szabályokkal, amelyeket ismerni kell, de éppen azok segítségével lehet megélni a szabadságot” – tartja Majorosi Marianna Kossuth-díjas énekes, táncos, a Csík Zenekar női tagja.
Budapesti történetek
Különös figurája volt a századelő Budapestjének. Harmincnyolc éven át volt a Nemzeti Színház, majd az Opera klakkfelelőse, vagyis a bértapsolók főnöke. Ő volt a kis köpcös emberke, aki imádta a színházat és az operát, és akit mindenki csak Weidinger bácsinak hívott.
Jegyzet
Kétszázötven év nem volt elegendő egy ötezer éves nagy civilizáció felszámolására, de arra pont jó volt, hogy megtanulják tőlünk, amit megtanulni érdemes.
Élet
Saly Noémi irodalom- és Budapest-történész valószínűleg a bolondját járatja velünk. Rendszeresen utazik az időben, hogy aztán régi korokból visszatérve órákig meséljen. Micsoda népek… címmel néhány hete jelent meg legutóbbi időutazásának összegzése – új könyvében tabáni szülőházának egykori lakói elevenednek meg. Sorsok a múltból önmagukon túlmutató üzenettel. 
Párnacsatázó rohamrendőrök, virágcsokrot hajító forradalmár, szív alakú lufit eregető kislány – Banksy a 2000-es évek egyik legizgalmasabb és legtitokzatosabb public art művésze. A műveiből The Art of Banksy címmel nyílt kiállítás Antwerpen, Párizs, Berlin, Isztambul és a világ más nagyvárosai után most először látható Budapesten.
Török Máté zenész, a Misztrál együttes egyik alapítója, pálos szerzők verseinek megzenésítője, a Pálosan szép az élet vándorkiállítás arculattervezője
Feljegyzések a jegyzetek könyvéből (3. fejezet).
Utolsó Figyelmeztetés
Az új progresszió kánonja is előbb-utóbb a történelem szemétdombjára fog kerülni. De nem mindegy, hogy milyen pusztítással jár ez a folyamat.
Fókusz
Interjú Vidnyánszky Attilával az átalakuló színház-finanszírozásról, függetlenekről és a Trianon-évfordulóra készülő új rendezéséről.
Első karakter
Közélet
Egyedülálló szülőként állt helyt kormányszóvivőként, majd megálmodta a több ezer családot segítő Egyszülős Központot. Az intézménynek ma csodájára járnak Varsótól Berlinen át New Yorkig. Portrénk Nagy Annáról, az Orbán-kormány volt szóvivőjéről.
A populizmus nem fér össze a liberalizmussal. És egyre inkább úgy tűnik, a liberalizmus sem a demokráciával.
Külföld
Törökországon át Iránig, s már azon is túl jutott Pengő Zoltán. Az 52 éves újságíró, cégvezető gyalog indult szeptemberben Kőrösi Csoma Sándor nyomába, próbára téve magát, közben magyaroknak és románoknak is beszámolva kalandjairól és a nagy utazás tanulságairól.
Miközben a baloldal kulturálisan és értékválasztásában egyre liberálisabbá válik, a globalizáció, a bevándorlás és a gazdasági válság hatásai miatt kiábrándult munkásosztály a jobboldalnál talál menedéket. Mi okozza a világszerte uralkodó tendenciát? Elemzésünkben körbejártuk a jelenséget.
Irán a Közel-Kelet síita lakosságának védnökeként tekint magára – ott is, ahol egyébként a többség szunnita. Hogyan fokozza befolyását a térségben, és hogyan szállnak ezzel szembe a szunnita hatalmak? A térség szövevényes etnikai, vallási és szövetségi határvonalairól kérdeztük Maróth Miklós arabistát.
A 2020-as évek első napjai rögtön a világpolitika örök puskaporos hordójára, a Közel-Keletre irányították a figyelmet: folytatódik a síiták és szunniták, keletiek és nyugatiak, keményvonalasok és mérsékeltek közötti végtelen küzdelem. Körképünk a Közel-Kelet közállapotairól.
A demokraták mindent megtesznek Trump megbuktatásáért, de az amerikai fellendülés az elnöknek kedvez.
Precedens
Kiberbírók, bűnelőrejelző szoftverek, hazugságfelismerő kamerák – mindezek nem egy komor utópiáról szóló regény hívószavai, hanem már létező technológiák. A nagy kérdés az, hogy milyen döntéseket lehet majd a mesterséges intelligencián alapuló szisztémáknak átengedni a jogrendszeren belül.
Sügérünk meséje megmutatja, milyen komoly társadalmi károkat okozhat a merev jogszabálykövetés, különösen ha a vakbuzgó zöldlobbival lép frigyre.
Makronóm
Mivel járhat a német gazdaság lassulása? Mit üzen Oszkó Péternek és Matolcsy Györgynek? Mikor lesz magyar euró? Mihez kezd a kormány a kórházak adósságával? Valóban kudarc a kormányzat lakáspolitikája? Varga Mihály pénzügyminisztert kérdeztük.
Meta
Sokféle okból fájhat az ember feje. Az egyik, igen gyakori eredő a migrén, amelyhez sok esetben egyéb kórképek is társulnak. A migrén kutatása ezért túlzás nélkül össztársadalmi jelentőségű.
50 könyv a jövőről
A nagyvállalatok mára elhitették velünk, hogy az államnak nincs keresnivalója az innovációban. Pedig a 20. század minden kiemelkedő technológiai újdonsága mögött kormányok játszották a főszerepet. Egy olasz–amerikai sztárközgazdász szerint eljött az ideje, hogy visszatérjünk a sikeres recepthez.
Feminens
„Alap emberi érzés az, hogy felrobbanunk, ha nem mondhatjuk el, ami bennünk van” – vallja Walters Lili, a fiatal, feltörekvő ír–magyar színművész.
Jegyzet
Ha a szemlélődő nem szenved farkasvakságban, illetve ha tudatosan nem válik vakká, megéli a csodát.
Élet
Volt pohárszedő Fradi-mezben, játszott Bachot rockereknek, aztán a beat nevű tiltott gyümölcs lett a végzete. Fél évszázada van színpadon, és bár volt egy időszak, amelyet bárzenészként kellett kibekkelnie, mindvégig a hazai beatnemzedék meghatározó alakja maradt. Balázs Fecó útja Bartóktól a heavy metalon át a sitkei kápolnát is feltámasztó lírai rockig.
Zsendovits Ábel, alapító-tulajdonos, Szimpla Kert.
Utolsó Figyelmeztetés
A válás a mai társadalmi viszonyok bevett jelenségévé vált, de attól még nem megoldás az eredendő problémára. A két fél kapcsolatának újrakezdése lehet a megoldás – ha mindketten képesek meghaladni addigi önmagukat.
Kómában a parkolási rendszer, dugdossák a költségvetési tervezetet, megsarcolják a leégett kollégiumukat újjáépítő reformátusokat. Baranyi Krisztina polgármester erőből tárgyal. Ferencvárosi körképünk.
Első karakter
Közélet
Megmértük Gyöngyöspata mikrotársadalmának lázát a feszültségek újbóli felerősödésekor. Az oktatási szegregáció áldozataiként jogerősen beállított hatvankét roma nagyon várja a kártérítési milliókat, sokan mások igazságtalanságot kiáltanak, a városvezető a működés megbénulásától tart.
A párt elkezdett reagálni a belső kritikákra, hogy visszaszerezze azt a polgári réteget, amelynek szavazatai számos helyen hiányoztak a győzelemhez az önkormányzati választáson.
Az Egyesült Államok kivételével a világ minden egészségügyi rendszerére jellemző az orvoselvándorlás – hangsúlyozza Merkely Béla, a kétszázötven éves Semmelweis Egyetem rektora, akivel az intézmény nemzetközi megítéléséről, a meg nem fizetett orvosok helyzetéről, a hálapénzről és a nővérképzésről is beszélgettünk.
Az Európai Néppárt rögös útja a keresztyén alapoktól az iszlám tiszteletéig.
Külhon
„Azt hittük, kivégezni visznek, mert az udvaron már feküdtek tetemek” – emlékezik vissza 1989-es sorsfordulójára Tőkés László, de nem sokkal később már ölelve fogadta egy román rendőr. Temesvár hősével beszélgetünk a harminc évvel ezelőtti romániai forradalomról és utóéletéről.
Külföld
Magyarország mozgástere korlátozott, bár a vágyvezérelteket ez nem érdekli.
Az Egyesült Államok gyengülése és Kína lassú menetelése? Klímakrízisek és zölddiktatúrák? Világhatalmat élvező nagyvállalatok és mindent felülíró technológiai fejlődés? A húszas évek várható globális folyamatairól és konfliktusairól kérdeztük a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatóit, Ugrósdy Márton igazgatót, illetve Szalai Mátét. A Mandiner hetilap írása.
Precedens
A büntetések megítélése terén az európai jogi gondolkodás előszeretettel zárkózik elméleti elefántcsonttornyába, nem úgy az angolszász jogi kultúra, ahol a közvélekedés jóval nagyobb szerephez jut. A társadalom biztonságának garantálása közös ügy, ezért a büntetőpolitika alakítása nem szigetelhető el a polgárok véleményétől.
Továbbra is alapvető kérdés, hogy miket tekint az „európai életmód” alkotóelemeinek az új Európai Bizottság.
Makronóm
Klímavészhelyzet mint politikai termék? Az új budapesti városvezetés azt mondta magáról, hogy zöld, de hogy ez miben valósul meg, azt a hatvanezer Facebook-követővel bíró sztárkertész, Megyeri Szabolcs szerint senki sem tudja.
Meta
50 könyv a jövőről
A klímaváltozás lehet a jövő nagy regényeinek egyik központi témája. Az egyik legmenőbb sci-fi-szerző máris elképzelte, hogyan fest majd New York, a nemzetközi pénzügyi rendszer és vele a nyugati civilizáció 2140-ben.
Feminens
Az emberi kapcsolat fontos, ezért kell önmagára és a gyerekre egyaránt figyelnie egy pedagógusnak, és ha szükség van rá, módosítani egy-egy módszeren – vallja Joós Andrea biológiatanár, aki az élménypedagógia híveként és TEDx-előadóként tett szert ismertségre.
Budapesti történetek
Egy évszázada nyílnak sorra a modern nagyáruházak Budapesten: történeteikben megelevenednek a korok, amelyek szülték őket, s az embertömegek, amelyeket elláttak a városi élet minden szükséges – vagy divatos – kellékeivel.
Jegyzet
Élet
Aranykeretes szalonképek, az elitről az elitnek festett művek után a 19. század második felében a valóság betört a műtermekbe, a festők érdeklődésének középpontjába az eltagadott nyomor, a szegénység került. A magyar kultúra napja alkalmából összeállításban foglalkozunk a magyar festészet forradalmi időszakával, amelynek szimbolikus kezdete – a század nagy magyar festője, Munkácsy Mihály 1844-es születése – egybeesik a Himnusz megzenésítésének évével. 
Kiállítás mutatja be a Kelet-kutató Vámbéry Ármin életútját.
Feljegyzések a jegyzetek könyvéből (2. fejezet)
Utolsó Figyelmeztetés
Fókusz
Interjúnk Rácz Zsófia fiatalokért felelős helyettes államtitkárral.

összesen: 23 db | 5 db/oldal

első vissza 1 2 3 4 5 következő utolsó