Az oroszellenes szankciók enyhítését kéri Csehország

2023. november 30. 06:52

Csehország, hasonlóan Belgiumhoz és Olaszországhoz, azt kéri, hogy az orosz acélimportra vonatkozó mentességet 2028-ig hosszabbítsák meg.

2023. november 30. 06:52
null

Az orosz acélimport 2028-ig tartó mentességére vonatkozó kérelmet hétfőn megerősítette Jozef Síkela cseh ipari és kereskedelmi miniszter, aki hozzátette, hogy az ország jelenleg tudja helyettesíteni az orosz beszállítót – írta meg az euractiv.

Az acélipar képviselőivel tartott konzultációkat követően Marek Vošahlík, a cseh Ipari és Kereskedelmi Minisztérium munkatársa, rámutatott arra, hogy a cseh ipar éves acélfelhasználása 2024-re várhatóan körülbelül 500 ezer tonna lesz.

Jozef Síkela Brüsszelben, a Tanács ülésén ismertette a mentesség iránti kérelmet, amely elsősorban a nehéz acéllemezek behozatalára vonatkozik.

Az építőipar jelenlegi helyzetében, például a hidak építésében nem tudunk meglenni nélkülük 

– mondta a miniszter az újságíróknak a hétfői találkozó előtt, hozzátéve, hogy Csehország optimista a mentesség elnyerését illetően. 

Síkela úgy véli, hogy a szankcióknak azoknak kell ártaniuk elsősorban, akik ellen irányulnak, és nem azoknak, akik alkalmazzák azokat.

A miniszter hozzátette, hogy jelenleg csak néhány beszállító képes acéllemezek gyártására. A miniszter azt is elmondta, hogy az ország más megoldások után kutat, de jelenleg nincsenek elfogadható lehetőségeik. Ugyanakkor elismerte, hogy néhány beszállító Kínában található, de termékeik minősége nem kielégítő, és az ellátás megbízhatatlan.

Bár a jelenlegi mentesség csak a következő évig szólna, Csehország, hasonlóan Belgiumhoz és Olaszországhoz, azt kéri, hogy az orosz acélimportra vonatkozó mentességet 2028-ig hosszabbítsák meg.

Jana Dronská, a Vítkovice Steel szóvivője elmondta a cseh hírügynökségnek, hogy 

ha a mentesség lejár, az válsághoz vezethet az építőiparban vagy az autóiparban.

***

Nyitókép: Costfoto / NurPhoto via Getty Images

 

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
khomeini
2023. november 30. 20:45
szóval, vétóznak gerinctelen férgek Pekárova képviselőasszony nem mond valami erőset most?
Martell 2
2023. november 30. 12:31
Sunyi geci népség ezek a csehek, szankcionálják az oroszokat, fegyvereket adnak az ukránoknak, de azért kell nekik az orosz acél, az oroszok helyében nem adnák el nekik semmit.
tetx
2023. november 30. 09:55
Mi az hogy még nem váltak le Oroszországról? Putyinszopók!!!! Amúgy meg a kurva anyátokat!
Dr Bubo
2023. november 30. 09:26
Na mi van, csehecskék? Már nem keménykedünk annyira? A zusa nem szállít acélt?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!