Atomerőmű-lobbistának állt Macron Csehországban

2024. március 07. 07:17

A francia elnök szerint „meg kell erősíteni az európai szereplőket”.

2024. március 07. 07:17

Nyitókép: Ludovic Marin / POOL / AFP

***

Emmanuel Macron francia elnök kedden Prágában, a francia-cseh energetikai fórumon lobbizott az EDF állami tulajdonú energiaipari óriásvállalatnak a Cseh Köztársaságban új atomreaktorok építésére irányuló pályázata mellett – számolt be az Euractiv. A portál szerint Csehország négy új atomreaktor építését tervezi a már meglévő hat mellett. A négy közül az elsőért még két gyártó van versenyben: a francia EDF, Európa vezető energetikai vállalata, és a dél-koreai KHNP. A két cég a cseh hatóságok döntésére vár, amely júniusra várható. 

A cseh hatóságok döntésének befolyásolása érdekében Macron kedden a francia-cseh energetikai fórumon lobbizott, 

amelyen Roland Lescure energiaügyi miniszteri megbízottal és a nukleáris ágazat üzleti vezetőivel, köztük az EDF vezérigazgatójával vett részt.

Meg kell erősítenünk az európai szereplőket. Ha az európai értéklánc mellett vagyunk, ez lehet az első lépés más iparágak számára is” 

– hangsúlyozta Macron, építve az uniós tagállamokon belül az integrált ágazatok fejlesztésének növekvő lendületére. Az EDF vezérigazgatója, Luc Rémont az Euractiv France kérdésére válaszolva elmondta, hogy „az EDF az egyetlen vállalat, amely harmadik generációs reaktorokat [EPR2] fejleszt, épít és üzemeltet Európában”.

Az EDF jelenleg három atomreaktort épít Európában: kettőt Angliában és egyet Franciaországban, a normandiai Flamanville-ben. Mindegyiknél jelentős késésekkel kell számolni.

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:25
🍓 ️ ­A­­­ ­­­d­­­ö­g­ö­­­s­­ ­l­­á­­n­­y­­­o­k­­­ ­­­v­­á­­r­n­­a­­­k­­­ ­­­r­­­á­­­d­­­ 👉 𝗪­𝗪­𝗪­­­.­­𝗖­𝗨­­𝗠𝟰­.­­𝗙­­­𝗨­­𝗡
Obsitos Technikus
2024. március 07. 09:51
No meg háborúlobbistának...
konfucius
2024. március 07. 08:39 Szerkesztve
Hajrá, az oroszokkal ketten ti vagytok az európai szereplők. Mégis a westinghouse építene reaktort Ukrajnában is, Romániában is, stb. Legalább ti tegyétek a dolgotokat. Mi építünk orosz blokkokat, remélem nem csak kettőt. Ti építsetek valahova franciát. Nem kell függeni se az amcsiktól, se a kínaiaktól, se mástól.
MaBaker
2024. március 07. 08:37
A hócipőm televan ezzel a gerontofil, súlyos öntúlértékelési problémával kűzdő félmeztelen négereket ölelgető drogos buzi faszfejjjel!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!