Trágyával tüntetnek a cseh gazdák az ukrán import ellen

2024. március 07. 17:18

A cseh agrárminisztert többször kifütyülték.

2024. március 07. 17:18

Nyitókép: STRINGER / ANADOLU / ANADOLU VIA AFP

***

A Mandiner szerdán beszámolt róla, hogy mi történt a varsói gazdatüntetésen. A lengyel fővárosba szerdán több tízezer tüntető érkezett, egy részük a kormányfői hivatalnál megtartott gyűlés után a parlament székháza elé vonult.

Egyes tüntetők petárdákkal, kövekkel dobálták meg a helyszínre kivonult rendfenntartókat. A rendőrség könnygázt és hanggránátokat vetett be,

és a jelenlévőket a helyszín elhagyására szólította fel.

Csütörtökön sem lett jobb a helyzet, többek között Csehországban sem, ahol a gazdák Prága forgalmát is megbénították – írja a Világgazdaság. A lap arról számolt be, hogy a cseh tiltakozók a kormány irodája elé öntött trágyával és Prága utcáinak traktoros blokád alá vételével tiltakoztak az olcsó, Európai Unióba tartó agrárimport leállítása érdekében.

A gazdák még gyalogos tüntetést is tartottak, ezt szirénákkal, sípokkal és skandálással tették hangosabbá. A tüntetők között volt, aki szerint a mezőgazdaság jövője a tét, ám úgy érzi, hogy a kormány csak a táj karbantartóiként tekint rájuk.

A kormány ugyanakkor nem kíván engedni a gazdák nyomásának, amit Petr Fiala cseh miniszterelnök egyszerűen zsarolásnak nevezett.

Marek Vyborny agrárminiszter kritizálta a trágya utcákra öntését, ám amikor beszélt a tüntetőkhöz, többször kifütyülték.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szabadabb
2024. március 12. 07:57
utolsó ukrán után is lesz mit ennünk! :D :D :D
Sztrovacsek
2024. március 07. 19:07
Nem kell ezen sokat rugózni! Két aszályos nyár zsinórban, és a csehek is sírva könyörögnek az ukrán gabonáért. (velünk együtt) És Közép-Európának igen nagy esélye van erre. sajnos
balbako_
2024. március 07. 17:44
A választási urnáknál kell megállítani a rohadást.
patmore
2024. március 07. 17:38
Elég félrevezető a fénykép, amennyiben nem trágyát mer a jóember a tányérba. Sokadik Mandiner-szintű inkompetencia.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!