Feloszlatta magát a horvát parlament, előrehozott választások lesznek

2016. június 20. 13:07

Feloszlatta magát a horvát parlament, miután a jobboldali Horvát Demokratikus Közösség bizalmatlansági indítványt nyújtott be Tihomir Orešković miniszterelnök ellen. Szeptemberben előrehozott választások lesznek az országban.

2016. június 20. 13:07

Feloszlatta magát július 15-ei hatállyal a horvát parlament, és nagy valószínűséggel már szeptember elején előrehozott parlamenti választásokat tartanak az országban. A 151 fős nemzetgyűlés hétfői ülésén 137 támogató és 2 ellenszavazattal, egy tartózkodás mellett döntött a testület feloszlatásáról.

A szábor a szavazatok túlnyomó többségével múlt csütörtökön megvonta a bizalmat Tihomir Orešković technokrata kormányfőtől, ezzel automatikusan megbukott a kormány is. A nagyobbik kormányzó párt, a jobboldali Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) június 7-én nyújtott be bizalmatlansági indítványt Tihomir Orešković ellen, akit egyébként korábban éppen a HDZ javasolt erre a posztra. Orešković az üzleti szférából érkezett, ahol nemzetközi karriert futott be, és egyik pártnak sem volt a tagja.

Ezt követően az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (SDP) pénteken indítványozta, hogy a nemzetgyűlés július 15-ével oszlassa fel magát. A beadványt 89 képviselő írta alá.

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
korona
2016. június 20. 14:10
Az Oreskovics Tihomír zsidóbérenc. A TEVA-nál szorgoskodott. Hacsak nem ő maga is zsidó........ A horvátok meg nagyon katolikusok ám.
egysegelem
2016. június 20. 14:04
"A nagyobbik kormányzó párt, a jobboldali Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) június 7-én nyújtott be bizalmatlansági indítványt Tihomir Orešković ellen, akit egyébként korábban éppen a HDZ javasolt erre a posztra. Orešković az üzleti szférából érkezett, ahol nemzetközi karriert futott be, és egyik pártnak sem volt a tagja." Nem vagyok kepben a horvat poliitkaban, de ha tipikusan ilyen embernek kell vezetni egy orszagot, ha megvontak tole a bizalmat az komoly baj. Nem volt parttag, komoly uzletember, a legalkalmasabb a vezetesre. Mot jelenleg egy eleteben egyetlen percet sem dolgozott tolvaj vezeti, jogi vegzettseggel. Hat nem ugyanaz a szint.
egysegelem
2016. június 20. 13:56
Ez jol mutatja, hogy mi az osszefugges a focicsapat szereplese es a politika kozott, a horvatoknak eleg jo csapatuk van, de senki nem gondolja, hogy emiatt a kormany jobban teljesit. Hiaba, a horvatok nem tokhulyek.
madarasi.abel
2016. június 20. 13:30
Tíz milliónyi eurót adnék, ha ez nálunk is megtörténne, s a tolvaj narancs komcsit szednék a sátorfájukat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!