Berényi: A szlovák választás a magyar közösség megmaradásáról szól

2016. március 03. 08:24

A szlovákiai voksolás a magyar közösség megmaradásáról és önbecsüléséről szól, arról, hogy van-e még a magyarságban annyi erő, hogy egy magyar pártot visszajuttasson a parlamentbe – mondta Berényi József, a felvidéki Magyar Közösség Pártjának (MKP) elnöke szerdán, a szombati szlovákiai parlamenti választást megelőzően.

2016. március 03. 08:24

A március ötödikei szlovákiai parlamenti választás a megmaradásról és az önbecsülésről szól – jelentette ki a Magyar Közösség Pártjának (MKP) elnöke szerdán Révkomáromban, a felvidéki magyar párt kampányzáróján. 

Berényi József a rendezvényen rendkívülinek nevezte a hétvégi szlovákiai parlamenti választás tétjét. „Ez a kihívás a megmaradásunkról és az önbecsülésünkről szól, arról, hogy van-e még a magyarságban annyi erő, hogy egy magyar pártot visszajutasson a parlamentbe, van-e még politikai ereje ennek a közösségnek” – hangsúlyozta. Hozzátette: meggyőződése, hogy a felvidéki magyar közösségnek megvan ez az ereje, és ez a közös erő fogja visszajuttatni az MKP-t a parlamentbe.

Az MKP politikusa rávilágított: pártja kizárólag magyar szavazatokkal számolhat, ezekből pedig 9 százaléknyi van, aminek nagyobb hányadát kell megszerezniük a bejutáshoz, ezért a párt egy nyitott, sok új és fiatal, a politikában kevésbé ismert arcot felvonultató választási listát és egy olyan programot állított össze, amely az összes szlovákiai párt közül egyedüliként vállalja fel a magyarság megmaradásának kérdéseit. „Rájöttünk, hogy egy szerelvényt csak akkor lehet igazán felgyorsítani, ha azt nem csak húzzák de tolják is” – mondta Berényi a párt választási listájáról, amelyet a közös összefogás olyan listájaként jellemzett. Ez a lista szerinte képes lesz megállítani és visszafordítani a felvidéki magyarság asszimilációját, az elvándorlást és a magyar régiók leszakadását.

A kampányzáró rendezvényen Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke és Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke is felszólalt. Kelemen Hunor azt hangsúlyozta: a számbeli kisebbségbe szorult magyar közösségeknek „jó válaszokat” kell adniuk ahhoz, hogy meg tudják őrizni identitásukat, ezért arra biztatja a felvidéki magyarokat, hogy március ötödikén ne engedjék eltűnni azt a reményt, amely néhány év után ismét itt van előttük, s amely elsősorban önmaguk felépítéséről szükséges képviseletük megteremtéséről szól. Pásztor István beszédében a külhoni magyar közös érdekeire mutatott rá, és a felvidéki magyar közösség önmagáért való kiállásának szükségességét hangsúlyozta.

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
BőröndÖdön
2016. március 03. 13:59
A Bugár Béla sokkal normálisabb,az erdményeken is meglátszik..
KannibálTatárÚr
2016. március 03. 12:42
Az MKP-ban leginkább egy személyiség hiányzik. Duray és Csáky nem neveltek méltó utódot. A szlovákok támogatását élvező Bugár hálás a támogatásért...
nisz
2016. március 03. 10:22
"És fájó, hogy a baloldali, zöld és liberális magyar pártok szinten nem érzik a fontosságát annak, hogy megszólaljanak egy ilyen kérdésben." Ami a baloldaliakat és liberókat illeti, azok bizony kussoltak, amikor néhai Horn Gyula bocsánatot kért Vladimir Meciar-tól a szlovákokkal szemben elkövetett magyar bűnök okán, viszont egy szó sem hangzott el a mondjuk a Benes dekrétumokról, a lakosságcseréről (ami enyhén szólva sem volt szimmetrikus, hiszen amíg itt toborozták a nincstelen tótokat (igen, a magyarországi szlovák anyanyelvűek akkortájt bizony nem szlovákoknak hívták magukat...) addig a felvidéki magyarokat parancsszóval, embertelenül terelték egyik napról a másikba vagonokba). Még egy megjegyzés. Itt a mandin is feltűnő, hogy határon túli posztokhoz sokkal kevesebben szólnak hozzá, mint a belpolitikaiakhoz. Sajnos az anyaországbeliek nagy részét nem a 15 milliós magyarság, hanem csak a tízmilliós érdekli, (ami egyébként nemsokára kilencre, majd nyolcra olvad...) Ekkora anyaországbeli közöny mellett nincs miért csodálkozni, hogy a szavazatmaximalizálásra törekvő pártok számára (és mind az) nem fontos kérdés, hogy a felvidéki magyarságnak lesz-e parlamenti képviselete, vagy csak olyan hídféle képviselet jut nekik.
nisz
2016. március 03. 10:02
Ahogy annak idején Ágoston Andrást félreállították a vajdasági magyarok politikai vezetésétől, ugyanúgy állították félre a karizmatikus Durayt, mert nem voltak annyira hajlékonyak magyar ügyben, mint a helyükre kerülők. Ahogy rossz volt nézni, ahogy a VMDK helyét a VMSZ veszi át épp annyira rossz volt nézni, hogy az MKP helyére a Híd került. Berényi -- bár nem Duray kaliberű -- mégis minden bizonnyal sokkal jobban képviselné a felvidéki magyarokat Bugárnál.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!