Erőszakkal nem lehet békét teremteni – az én Trianonom

2020. június 04. 23:57

Néma főhajtás. Ennyi, amit tehetek.

2020. június 04. 23:57
Pálfy Dániel

Nem akartam megírni ezt. Nem akartam megírni, mert – szégyen, nem szégyen – nem érzem méltónak magam arra, hogy érdemben hozzátegyek valamit a száz évvel ezelőtt történt, és a magyarság sorsát a mai napig meghatározó tragikus esemény bármilyen – történelmi, politikai, etnográfiai, vagy ezerféle egyéb – értelmezéséhez.

Pedig,

mint mindenkinek, aki magyarnak vallja magát, van közöm Trianonhoz.

Bár bejártam az egész Kárpát-medencét Árva várától Atyháig, Nagyszőlőstől Nagyszombatig és gyönyörködve szemlélem minden csodáját és szépségét, sajnos még mindig nem érzem, hogy kellőképpen ismerném, és kevés kapcsolatom van a külhoni magyarokkal. Mégis, én is elmondhatom, hogy nem az lennék, aki vagyok, ha mindaz, ami történt nem történik meg. Sőt, lehet, hogy meg sem születek, ha nem így alakul az élet. 

Apai ágról részben Partiumból származom. Szüleim, sőt nagyszüleim lehet, hogy nem is találkoztak volna, ha mindez nem történik meg. Egyik legjobb barátomat – akinek családja Erdélyből települt át az anyaországba – sem ismerném valószínűleg. De nem szeretnék belemenni abba, hogy „mi lett volna, ha…” sem történelmi, ideológiai, politikai vitákban részt venni. 

Magyarországon születtem, magyarnak vallom magam. Fáj Trianon. Nagyon fáj. De nem magam miatt. Nem érdemem, hogy ide születtem és nem hibám, hogy nem a történtek ismeretében nőttem fel. Nem hevít revizionista indulat, nincs bennem Erdéllyel, Felvidékkel, Délvidékkel kapcsolatos túlzott romantika. Kevés a pálinkázások, összeölelkezések, magyarként egymásra találások élményéből eredő személyes emlék, nosztalgia. Igyekszem pótolni, remélem, egyszer majd több lesz!

Addig csak megrendülés, tisztelet, részvét, csend és szomorúság van bennem. Mert az, ami történt, emberek millióinak életében okozott olyan tragédiákat, amelyeket ésszel felfogni nem lehet. Ki vagyok én, hogy megítéljem vagy egyáltalán átérezzem az ő szenvedésükből fakadó fájdalmat, dühöt és bosszúvágyat? De ami nekik fáj, nekem is fáj.

Néma főhajtás. Ennyi, amit tehetek. Meg annyit, hogy hátralévő életemben bepótolom a lemaradásomat a történelmi ismeretek és emberi kapcsolatok terén, és megpróbálok tenni azért a célért, amit mindezek fényében helyesnek tartok. Dolgozni a teljes nemzet és a Kárpát-medence határokon átnyúló egységének megteremtéséért. 

Ehhez viszont valódi békére van szükség. Mert egy biztos:

a béke mindig, mindenkinek jobb, mint a háború. 

„Békediktátum.” Istenem, mennyire mesterséges és hazug ez a szóösszetétel. Hát hol van itt a béke? Erőszakkal nem lehet békét teremteni, legfeljebb fegyverszünetet. A valódi béke csak az ember lelkében születhet meg és ez Trianon árnyékában nagyon nehéz. Békét csak megértéssel, tisztelettel, alázattal, és leginkább szeretettel lehet teremteni. A magam részéről ezzel próbálkozom. Ez az én Trianonom.

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kérdés
2020. június 05. 17:43
A sok kis ismerkedésből egy apró történet: valamelyik német üzletben megüti a fülem két ember halk magyar beszélgetése, Odamosolygok, köszönök magyarul. Rám néz az őszhajú (később megtudtam, édesapja Hunyadi páncélos volt), azt mondja sokára....'rétes'. Mondom neki, azt nem tudok hirtelenjében rittyenteni. Erre azt feleli, 'palacsinta'. No, mondom, lehet, hogy nála ez helyettesíti a köszönést, sebaj, házi lekvárom van, süthetek, csak jöjjenek utánunk......eljöttek.....hát így megy ez, kérem.
kérdés
2020. június 05. 17:15
Most jönnek a saját kutatásaim: tanultam Trianonról, hallottam egyet s mást, de nem tudtam ésszel fölfogni. Nem jöttem rá akkoriban, hogy azért, mert nem is lehet ép ésszel megérteni. Aztán úgy hozta a Sors, hogy kikerültem a budapesti környezetemből, messzi vidékekre. Ott ugye, elkezd dolgozni a honvágy lapuli módon. Adandó alkalmakkor (magyar összejövetelek, vagy egy halk magyar beszéd a városkában, boltokban) az ember lánya kimondott érdeklődéssel elegyedik ezért szóba magyar nyelvet beszélő emberekkel. Mit tesz Isten, lassan 'avatódik be' abba a világnézetbe, ami a magyar nemzettudat összefoglaló neve lehetne. Tanálkozik mindenféle tájszólással beszélőkkel, s jó magyar módra vendégül is látja őket, amit szívesen el is fogadnak, s kinyílnak a szivek, előjönnek emlékek. Mivel családom minden tagja barátkozós, így a legkülönfélébb korosztályokból, a legtávolabbi magyarlakta vidékről, ill. a legrégebbi (emigráns) időkből is voltak vendégeink. Asztalnál ülve fedezzük föl, hogy kortalan dolog ez a magyar érzet. Kibeszéljük, aztán pár napra, hétre kisímul az ember lelke. Így lett Trianon is ésszel föl nem fogható, erős érzet. Apponyi szavaira én először akkor csodálkoztam rá, mint valóra, amikor olyan asztalnál ültem, ahol Magyarország minden régiójából ültek, valahol messze nyugaton. Trianoni béke valós, ahogy a következménye is: vagyunk, együtt vagyunk. Csak egy millió magyar imádkozzon.....nem tudom most pontosan idézni tiszteletre méltó Mindszenty szavait, de én naponta imádkozom nemzetért, hazáért .... 'kis- és nagycsaládomért', ahogy egy határon túli fogalmazta velősen a hontalanok hovatartozását.
Emmanuel Goldstein
2020. június 05. 10:56
Amíg a magyarok többsége nem érti meg, hogy a trianoni békeszerződés szükségszerűen következik a soviniszta háborús vereségből és a nemzeti kisebbségek jogainak eltiprásából, amíg nem néz szembe a Monarchia korrupt és dilettáns arisztokráciájának felelősségével és a nacionalista etnicizmus öngyilkos természetével, addig nem fognak túllépni a Trianon-pszichózison. Ami azt jelenti, hogy újra és újra ismételni fogják azokat a kapitális hibákat, amelyek Trianonhoz vezettek...
TARR Ferenc dr.
2020. június 05. 10:56
Kedves Öcsém, Pálfy Dániel Ábel! Örülök, hogy kiderült, nem rokona a bánffyhunyadi Bánffyaknak... Már csak a név hasonlóság miatt is kérem Önt, merüljön el ezen arisztokrata család történetében és akkor rögtön TEVÉKENYEBBÉ válhat! Ja, a mindennapokban nyugodtan vállalhat szerzett barátságot akár a Partiumban, Kalotaszegen, Dél-Erdélyben, Székelyföldön, de a Felvidéken is, avagy a Délvidéken. Járjon el a kiválasztottakhoz, vegyen részt mindennapi gondjaik megoldásában, segítse őket - ha tudja, szemérmesen anyagilag is- s csodát lát, hamarosan: MÁS EMBERRÉ VÁLIK. Vagyunk jónéhányan, akik - már koruknál fogva is, még az ugyancsak valóban veszedelmes Ceausescu korszakban - ezt gyakoroltuk... Barátsággal üdvözli: Dr. Tarr Ferenc, egyetemi tanár
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!