A New York Times-nak arról panaszkodnak az ukrán katonai vezetők, hogy a kárpátaljaiak nem akarnak önként meghalni a háborúban

2024. április 14. 13:19

Ha minden ember elmegy, ki fogja megvédeni Ukrajnát? – tette fel a kérdést az ukrán hadnagy.

2024. április 14. 13:19

Nyitókép: Handout / UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE / AFP

„Ukrajna nyugati részén a behívottak futnak és úsznak, hogy megússzák a háborút” – már a címe is beszédes annak a New York Times riportnak, amelyik tulajdonképpen azt fájlalja, hogy a kárpátaljaiak kimenekülnek az országból, ahelyett, hogy elmennének meghalni a háborúba.

Részletesen kivesézik a menekülőkre váró körülményeket, „a háborgó víz alattomos lehet, a partok meredekek és sárosak, a folyómedret pedig csipkézett, rejtett sziklák borítják”.

Beszámolnak arról, hogy Vlagyiszlav Tonkosztan hadnagy nemrégiben feltartóztatott egy férfit a parton, aki éppen át akart kelni a folyón abban a reményben, hogy 

újra találkozhat feleségével és gyermekeivel, akiket két éve nem látott, mióta egy másik európai országba menekültek.

De arról is szót ejtettek, hogy „az, hogy több ezer ukrán férfi inkább az úszást választotta, minthogy katonaként szembenézzen a keleti front veszélyeivel, kiemeli a Volodimir Zelenszkij elnök előtt álló kihívást, amikor az Oroszországgal vívott több mint kétéves, véres lövészárokharc után új csapatokat próbál mozgósítani”.

Tonkosztan hadnagy megjegyzi a riport szerint, hogy „nem ítélhetjük el ezeket az embereket, [...] de ha minden ember elmegy, ki fogja megvédeni Ukrajnát?”

Beszámolnak arról is, hogy sok ukrán, aki a háború első napjaiban önkéntesnek jelentkezett, azóta folyamatosan harcol, és évente csak egyszer kap két hét szabadságot. A katonákat az ellenségeskedések végéig besorozzák, és nincs meghatározott időpont, amikor felmentik őket a szolgálati kötelezettség alól. 

Kárpátalján pedig a csempészcigarettákat felváltotta a behívott emberek kicsempészése.

A határhoz közeli autópályákon ellenőrzőpontokat állítottak fel, ahol a gépkocsikat ellenőrzik az országot elhagyni szándékozó férfiak után kutatva. Egy hadnagy szerint a határ mentén az őrök további infravörös kamerákat és lépések alapján működő érzékelőket helyeztek el. Ez a hadnagy megjegyezte, hogy

mindenki fél a haláltól, de mi megpróbáljuk rávenni őket, hogy más szemszögből tekintsenek rá”.

 

 

Összesen 188 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:10
🍓 ️ ­A­­­ ­d­­­ö­g­­ö­s­­ ­­l­á­­­n­­­y­­­o­k­­­ ­­v­á­r­­n­­a­­­k­­ ­­­r­­­á­d­­ 👉 𝗪­­­𝗪­𝗪­­­.­𝗖­­­𝗨­𝗠𝟰­.­­­𝗙­𝗨­­𝗡
zsuzsa-963
2024. április 19. 09:03
Ezért kellene végre BÉKE.
Nasi12
2024. április 16. 20:53
Senki nem akar önként meghalni. Zelenszkij sem.
Dunhill67
2024. április 15. 20:46
nahát...hallatlan...mert nem akarnak meghalni egy náci bábállamért
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!