Egy új világban került Magyarország a leminősítés küszöbére

2022. augusztus 17. 14:39

A magyar fizetési mérleg rövid idő alatt többletből deficitbe ment át.

2022. augusztus 17. 14:39
null
Bod Péter Ákos
Bod Péter Ákos
Portfolio

„A hitelminősítői rating sajátos szempontegyüttes alapján születik, így csak részben veszi figyelembe a gazdasági fejlettség, nemzetközi versenyképesség, intézményi rend vonatkozásait. Lehet, hogy a magyar közvéleményben (és a hazai hivatalosságban) nem egészen ez a kép él a magyar állam pénzügyeiről. Még az is elmondható, hogy a vezető hitelminősítőktől kapott besorolás a megelőző években nem hatott ki érdemben a forráshoz jutás költségeire.

CSAKHOGY MOST MÁS VILÁG VAN. A NEMZETKÖZI KAMATSZINT JELENTŐSEN MEGEMELKEDETT, ÉS NEM ZÁRHATÓ KI TOVÁBBI DRÁGULÁS A HITELPIACOKON.

A magyar fizetési mérleg rövid idő alatt többletből deficitbe ment át; a nemzetközi piacokon pedig a korábbinál is jobban figyelik a kockázati szinteket. Elmondható önnyugtatásként, hogy a BBB besorolással nem kell szégyenkezni, hiszen az olasz és a portugál államé is ilyen. A magyar besorolás pedig két grádiccsal a görög rating fölött van. Nem kétséges, néhány déli tagállam államadóssági hányada jóval meghaladja a miénket (mint ahogy Horvátországé is).

Csakhogy mi jól tudjuk, hogy az euróövezet tagállamai fölötti pénzügyi ernyő más jellegű és minőségű, mint azoknál, amelyek nem vették át a közös európai valutát. Már nincs sok ilyen. A svéd vagy dán eset a miénktől nagyban eltér. A térségben belátható időn belül hárman maradunk. A lengyel vagy különösen cseh kockázati besorolás azonban visszatükrözi, hogy állampénzügyi vonatkozásokban a mi helyzetünk kedvezőtlenebb. Ha valahol nagy szüksége lenne az uniós támogatási és hitelforrásokra, az éppenséggel Magyarország. Ezért is veszik logikusnak, alapverziónak a hitelminősítő intézmények a jogállami viták idejekorán való lezárását, a gyorsan növekvő külső finanszírozási szükséglet uniós pénzekből való fedezését.

Az újabb forintgyengülés okai sokfélék lehetnek, de a pénztulajdonosok – hazaik és külsők – kétségeinek, várakozásainak a hullámzása mintha nagyobb mértékben hatna ki az árfolyamra, mint ami a kamatszintekből és makrogazdasági mutatókból következne.”

Nyitókép: Ficsor Márton

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 84 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
airmax
2022. augusztus 18. 13:55
Igen kedves Bod Péter Ákos... Az a világ, ahol a gazdasági növekedésben élenjáró ország ahogy mondani tetszik "a leminősítés küszöbére kerül" az bizony EGY ÚJ VILÁG. Méghozzá olyan új világ ahol a pénzbirodalmi véleménybuborék uralkodik, de megígérem, hogy a valóság szembe fog jönni a mainstream buboréknak, ahol ülni tetszik....
Jaznaju
2022. augusztus 18. 12:26
"Felminősítette Ukrajnát a Fitch Ratings" -No, ennyit a hitelminősítőkről, meg erről a tehetségtelen Bod-paprikajancsiról.
lukilaci
2022. augusztus 18. 10:38
Az ilyen masszív, és állandó mellé-nyúlásokhoz már kivételes tehetség kell! Ebben igen-igen nagy tehetsége van a ballibsi oldal "szakértőinek". De az is lehet, hogy az az "iskola" /marxpista/ tanított hülyeségeket anno, és abban leledzenek a mai napig!
TAVIROZSA
2022. augusztus 18. 08:50
Annyira " kell" neki okosságokat mondani, kínlódik szegény... Engedjék már el...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!