Rendszerhiba

2021. november 23. 18:07

Nagy visszhangot keltő cikk jelent meg a minap a Der Standard című osztrák lapban.

2021. november 23. 18:07
null
Rónay Tamás
Rónay Tamás
Népszava

„Nagy visszhangot keltő cikk jelent meg a minap a Der Standard című osztrák lapban. A szerző, Hans Rauscher szerint a járvány kezelése mutatta meg, milyen súlyos hiányosságok merülnek fel az egész osztrák politikai rendszerben. S ezek nem csak a mostani, néppárti-környezetvédő kabinetnél jelentkeznek, hanem már lassan negyedszázad hibáiról van szó. Ám itt az ideje annak, hogy az ország új fejezetet kezdjen, leszámoljon a felelőtlen populizmussal, a látszatintézkedésekkel, s a mindenkori kormányzat végre a lényegre koncentráljon. Kemény szavak.

Pedig, ha visszatekintünk Ausztria elmúlt néhány évtizedén, megállapíthatjuk, mennyi igazság rejlik benne. Abban ugyanis, hogy hétvégén 40 ezren vonultak az utcára és tiltakoztak a hétfőn életbe lépett lezárás, az oltások, és még ki tudja, mi ellen, az egész politikai rendszer felelős. Ausztriában komoly hagyományai voltak a nagykoalíciós kormányzásnak. Így azonban nem alakulhatott ki egy olyan erős kontrollrendszer, amely feltárta volna a kabinet visszásságait. A konszenzusos politika hibái nyomán vált népszerűvé a néhai populista vezető, az autóbalesetben elhunyt Jörg Haider, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) egykori vezetője, s ez a rendszerhiba vezetett ahhoz, hogy az Európai Unió tagországai közül Ausztriában jutott először kormányra a szélsőjobb.”

Fotó: Askin Kiyagan / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Krupp Skya
2021. november 24. 04:48
Rendszerhiba Tamás bácsi, ti rendszer hibára alapoztátok az ÁVH-s rendszereteket, melynek egyetlen pozitívuma volt, hogy egymást is akasztgattátok.
zakar zoltán béla
2021. november 23. 22:01
buta
NETUDKI
2021. november 23. 20:08
" a Der Standard című osztrák lapban ..... " Dávid , és vöröscsillagos bagázs ....... Mértékadó , mint egy falat póóllllendvajjjyyyy fos .
Ekeke
2021. november 23. 19:53
Ausztriában még a legutóbbi elnökválasztást is elcsalták. Az elnökválasztás első fordulójában der Bellen a szavazatok 21,34%-ával a második helyet szerezte meg a szabadságpárti Norbert Hofer után, aki viszont 35,05%-ot kapott. A második fordulóban, május 22-én a szavazatok 50,35 százalékát megszerezve győzelmet aratott. Az elnökválasztás teljes második fordulóját azonban az Alkotmánybíróság szabálytalanságok miatt érvénytelennek nyilvánította, ezért azt meg kellett ismételni. Ezek után a belügyminiszter többször elhalaszotta a szavazást, ezt a levélszavazási borítékok megbízhatatlanságával indokolva. A december 4-re halasztott osztrák elnökválasztást végül Alexander Van der Bellen nyerte 51,68 százalékkal, ezzel ő lett Ausztria elnöke. Ekkor már élesben tesztelték és bevetették az azóta mindenfelés-többek között az USA-ban- nagy sikert aratott levélszavazási rendszert.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!