Csalódottak uniója

2018. november 02. 15:23

Egyszóval ma a Roexit esélye gyakorlatilag nulla.

2018. november 02. 15:23
Páva Adorján
Krónika

„Bár a jelenlegi kormány valóban képes hajmeresztő mutatványokra, azért az EU-tagság felmondása egyrészt messze meghaladná Bukarest képességeit, másrészt pedig úgysem engednék meg neki. A külföldi, uniós tőke ugyanis immár akkora befolyással bír a gazdaságra, hogy egy politikai döntés életlen fegyver, édeskevés a szálak elvágásához. Ugyanakkor jól látható, hogy Romániának már azzal is meggyűlik a baja, hogy maradéktalanul lehívja az EU által felkínált pénzalapokat – hát még akkor mit kezdene magával, ha elzárnák a csapot.

Egyszóval ma a Roexit esélye gyakorlatilag nulla. A lakosok túlnyomó többsége sem kilépéspárti, azonban az Eurobarométer felméréséből egyfajta csalódottság olvasható ki. Nem is csoda, hiszen az Unió hiába »gyarmatosította« gazdaságilag az országot, az életszínvonal bő egy évtized elteltével is messze elmarad a nyugatitól. Brüsszel pedig azon túl, hogy felkínálja a milliárdokat, nem igazán foglalkozik a szerencsétlen hátránnyal induló közép-kelet-európai országok sorsával. Bár a Velencei Bizottság nemrég pellengérre állította a bukaresti kormányt a vitatott büntetőjogi módosítások miatt, az Európai Bizottság pedig az ajánlások betartására szólította fel Viorica Dăncilă kabinetjét, az EU nem kínál megoldást a mindennapok specifikusan romániai gondjaira. Amelyeket az uniós felsővezetők minden bizonnyal nem is ismernek. Mint ahogy a régió érzékeny múltját sem – mi sem példázza ezt jobban, mint Jean-Claude Junckernek, az Európai Bizottság elnökének kijelentése, amelyben egész Európa ünnepének nevezte a száz évvel ezelőtti »nagy egyesülést«.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vakfolt
2018. november 05. 13:46
"Nem is csoda, hiszen az Unió hiába »gyarmatosította« gazdaságilag az országot, az életszínvonal bő egy évtized elteltével is messze elmarad a nyugatitól." És ezen még csak most lepődtök meg? Már húsz éve rázizzentünk!
Senye Péter
2018. november 03. 08:16
Ha a SZU-t is így szervezték volna meg, mint az EU-t, nem tudott volna egyik tagköztársaság sem kilépni.
áfonya
2018. november 02. 17:09
Merkel közeli szövetségese követeli, hogy a migránsok kapjanak szexuális felvilágosítást. Merkel hátsó felét tegyék ki mint felvilágosító gyakornoki darabnak . https://888.hu/article-merkel-kozeli-szovetsegese-koveteli-hogy-a-migransok-kapjanak-szexualis-felvilagositast?fbclid=IwAR3Z2d6Kbqav2CHgzZX8DQNOFyS0FCyoX5VHh5dsWwBmZRseDwlUpXqgU9s
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!