A saját csapataira is veszélyes fegyvert vetett be Ukrajna (VIDEÓ)

2024. április 30. 07:36

Ez a típusú rakéta korábban többször is tragédiát okozott az amerikai haditengerészetnél.

2024. április 30. 07:36
null

Nyitókép: A Defense Updates Youtube-oldala

Az Egyesült Államok még tavaly januárban küldött Ukrajnának 4000 darab 127 mm-es (5 colos) Zuni rakétát, amelyeket repülőgépről vagy helikopterről lehet indítani. Habár a legelterjedtebb változatnak nincs saját irányzó rendszere, sokkal pontosabb, mint a hasonló kategóriájú orosz fegyverek. Ugyanakkor a rakéta könnyen kétélű fegyver lehet, ugyanis a múltban már kétszer is tragédiát okozott – írta meg az Infostart.

A Zuni rakétát az 1950-es években tervezték, és 1957-től állt hadrendbe az Egyesült Államok fegyveres erőinél. Eredetileg nagy kötelékekben támadó bombázógépek ellen tervezték, de hamarosan új feladatot kapott a rakéta. Új, nagy erejű robbanótöltettel a földön harcoló ellenséges csapatok ellen vetették be. Az ezzel támadó gépek, afféle repülő tüzérségként, közvetlen légi támogatást nyújtottak saját egységeiknek. A földi célpontok pusztítása mellett azonban még légi győzelmet is könnyen elért egy amerikai pilóta Zuni rakéta segítségével.

A rakéta bevetéséről készült videót itt tekintheti meg:

Az A-4 Skyhawk csapásmérő géppel repülő Theodor Schwartz alezredes ilyen rakétával lőtte le az őt támadó vietnámi MiG-17-es vadászrepülőt 1967-ben. Azonban nem csak harcászati sikerek kötődnek a Zuni rakéta nevéhez. Szintén 1967-ben ugyanis hatalmas katasztrófát okozott egy ilyen rakéta az amerikai haditengerészetnél. A USS Forrestal repülőgép-hordozó fedélzetén elszabadult egy Zuni, és sorozatos robbanásokat, majd hatalmas tüzet okozott. 

134 tengerész vesztette életét, a hajó pedig hosszú időre kiesett a harcokból.

Két évvel később megismétlődött az eset az USS Enterprise anyahajó fedélzetén. Akkor 27 ember halt meg, és 314-en szenvedtek sérüléseket az elszabadult rakéták okozta robbanásokban és tűzben.

A balesetről készült videót itt tekintheti meg:

A Zuni rakéták azóta természetesen jelentős mértékű fejlesztésen estek át. Az újak már lézervezérlésűek, de arról nem tudni, hogy ilyet kaptak-e az ukránok.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Ukrajnában aktában.

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Patika
2024. április 30. 18:46
Ez gyakorlatilag egy egycsöves Katyúsa darab lehet, olyan mint a földön a vállról indítható kistestvére. Aki felviszi magával az fentről is kilőheti. (nagy csodát reméltem, de már értem, hogy olyanok nincsenek)
Dunhill67
2024. április 30. 17:42
'akko jó lesz az nekik
free-1
2024. április 30. 14:14
Gyilkosok! Az USA nem adja ingyen a fegyvert a saját Óvilági új, ukrán gyarmatainak (GMO-s termőföld befektetéseinek) védelmére! Micsoda egy lángész ez a US. Háborút vív úgy hogy egy amaerikainak sem kell meghalnia. Sajnos talált egy balek országot magának a nyugati nagytőke! A demokrácia exportja néha áldozatokat követel....na de ennyit? Kijevben a majdani puccs CIA-s sortüzek áldozatai nem voltak elegendők? Zelenszkij Ukrajna népeinek elárulója. Ebben az őrült vérengzésban pedig vagonszám viszik magyarjainkat (is) a donyecki vágóhídra. Semmi különbség Zelenszkij és Hitler (vagy épp Sztálin) emberélet-tiszteletében!
nempolitizalok-0
2024. április 30. 13:07
Na ja, valamikor az íj is mekkora veszélyt jelentett az ellenségre.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!