Ironikus barátok

2018. október 06. 09:13

Alkalmazunk-e profi újságírókat, támogatunk-e a nemzetükhöz hű tudósokat, művészeket, akiknek nem az első dolga, ha sikert aratnak, hogy belegyalogoljanak hazájuk, nemzetük becsületébe?

2018. október 06. 09:13
Szerencsés Károly
Magyar Hírlap

„Tudjuk, látjuk, hogy akiknek a politikai érdekeik azt kívánják, mindent megtesznek, hogy véleményüket megjelentessék a nyugat-európai vagy az amerikai sajtóban. Ezek a vélemények szinte kivétel nélkül lesújtóak. Mondhatjuk, hogy szerzőik hazudnak, szándékosan elferdítik a valóságot, de ettől a tény még tény marad. Ez a kép rögzül a világ újságolvasóiban, televíziónézőiben. 

A végeredmény szempontjából mindegy, hogy ezeket a véleményeket megrendelik-e, megfizetik-e. A kérdés az, tesz-e valamit a magyar állam azért, hogy árnyalt és valós kép jusson el a világba rólunk. Egy-egy önkéntes »partizának­ción« kívül, van-e összehangolt, tudatos, finanszírozott ország-propagandánk? Alkalmazunk-e profi újságírókat, támogatunk-e a nemzetükhöz hű tudósokat, művészeket, akiknek nem az első dolga, ha sikert aratnak, hogy belegyalogoljanak hazájuk, nemzetük becsületébe? Nagyon jó, ha vannak barátaink, de csak barátokra építeni az országimázst lehetetlenség. Ettől a felfogástól pedig úgy látom, nehezen szabadulunk.

Egy amerikai diplomata ezt így fogalmazta meg a két világháború között: a magyaroknak »különösen fontosnak kellene tartaniuk, hogy fogadják azokat az embereket, akik róluk kedvezőtlen publicitást adnak. De nem így tesznek. Általánosságban semmi módon nem törődnek egyetlen íróval vagy újságíróval sem, aki ellenséges publicitást fejt ki, és csak azokat fogadják, akiről azt gondolják, hogy barátságosak. Ez persze mind helytelen. De ezt nem lehet megváltoztatni, mert a magyaroknak csak barátaik vagy ellenségeik vannak.« Nyilván a megfizetett, »hivatásos« lejáratókkal nincs mit kezdeni (legfeljebb többet kínálni), de a félrevezetetteket, megtévesztetteket meg lehet győzni. Nem elég panaszkodni, hogy rossz a sajtónk, nem elég a saját lapjainkban – lényegében magunknak – bizonygatni az igazunkat. Az igazságainkat el is kell tudni juttatni azokhoz, akik fals információk alapján alkotnak véleményt.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 72 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vén Csataló
2018. október 07. 03:05
Annyira szórakoztató, ahogy itt küzd ez a néhány hülye libsi! :DDD Küzgyetek pöcsorrúak, küzgyetek és már csak úgy ötvenezret kell aludni és ripsz-ropsz megbukik a Zorbán köszönhetően a szorgos mandineres öklendezéseiteknek! :D
tango47
2018. október 06. 22:13
Aki külföldön köpködi saját országát (vagy annak kormányát) az szar ember a szememben és jónak tartanám ha ott is maradna. Az USÁ-ban is sokan kijelentették befolyásos emberek, hogy Trump miatt emigrálnak (aztán persze maradtak, mint nálunk is oly sok költöző-művész). Hát aki egy elnökválasztás miatt emigrál, az vagy idióta, vagy soha nem ragaszkodott ahhoz az országhoz, melyben él.
Sulammit
2018. október 06. 21:15
Az a szemüveges filmrendezőnő Enyedi Ildikó jut eszembe, akinek első dolga volt az Arany Medve díj átvételén. "Magyar Narancs: Amikor Berlinben átvette az Arany Medvét, azt nyilatkozta, szégyen, ami most a hazánkban történik, és félelemmel tölti el. Mire Deutsch Tamás beszólt a Facebookon, hogy nincs mitől félnie, hiszen 18 év után ismét filmet készített. Mit válaszolt erre? Enyedi Idikó: Valami olyasmit, hogy megbántam. Nem azt, amit mondtam, azt most is ugyanúgy gondolom. Azt bánom, hogy megint egy csomó, alapjában véve helyes, tisztességes ember egymásnak esett. Régi barátokat vesztettem el, a gyerekeim egykori, idős tanár nénijét, vagy egy, a házunkban lakó szeretett hölgyet, akik hazaárulónak tartanak." "támogatunk-e a nemzetükhöz hű tudósokat, művészeket, akiknek nem az első dolga, ha sikert aratnak, hogy belegyalogoljanak hazájuk, nemzetük becsületébe"
Tiszafa
2018. október 06. 11:08
2010. Orbán megígérte, hogy kitakarítja a disznóólat a trágyától. Becsületére szólva valóban sok szart kilapátolt. de maradt egy szeglet, egy sarok az ólban, ahol már szinte megkövült a sok balliberális szar. Lehet, hogy robbantani kéne? És robbantani is fog, csak megvárja még a sok brüsszeli szarvédő jövő májusban végérvényesen meggyengül. Mert kérem ez (is) politika.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!