Három különbség a lengyel és magyar ellenzék állapota között

2016. december 05. 10:34

Szinte szóba se kerül az ellenzéki belső harc.

2016. december 05. 10:34
Tóth Csaba
Facebook

„Sokan tudjátok, hogy a hétvégén az ALDE Kongresszus keretei között - ELF elnökségi tagként - Varsóban voltam ahol sokat beszélgettünk a lengyel-magyar párhuzamról. Számomra a legérdekesebb kérdés az volt, miért sokkal sikeresebb a lengyel ellenzék mint a magyar: a lengyel kormánypárt, a PiS jelenleg 30-35 ponton, míg a liberális .Nowoczesna és a régen Tusk által vezetett PO egyaránt 15-20 százalék között; ha ma lennének a választások, könnyen ők alakíthatnának kormányt. Anekdotikus - és abszolút tudománytalan - élményeim alapján három különbséget láttam a lengyel és magyar ellenzék állapota között. 

1. Civilek és politikusok együttműködése. Egy szombati panelben ott ült egymás mellett a .Nowoczesna alkotmányügyekkel foglalkozó képviselője és a nagy civil tüntetések főszervezője - és tökéletes összhang volt köztük. A párt nem akart »rátelepedni« a tüntetésekre, a civil szervező folyamatosan arról beszélt, mit tesz a párt a parlamentben, »ahogyan az ellenzéki politikusok is nap mint nap megjegyzik« fordulat tízpercenként hangzott el a civil szereplők részéről. 

2. »Nemzeti büszkeség«. Akinek nem inge, ne vegye magára, de Magyarországon gyakran lehet ellenzéki oldalon defetizmussal, pesszimizmussal, »világvége hangulattal«találkozni; ennél is károsabb szerintem a »magyar nép ilyen, ezt érdemli« mentalitás. A lengyeleknél az ellenkezője van: minden ellenzéki politikus elmondja, hogy imádja Lengyelországot, tudja hogy a lengyel nép nem fogja tűrni az autokratikus fordulatot és hogy a lengyel nép hosszú távon bölcs lesz. 

3. Szinte szóba se kerül az ellenzéki belső harc. A .Nowoczesna és a PO markánsan eltérő párt: az egyik liberális, a másik konzervatív-liberális; az egyik régi, a másik új - ezt mindenki tudja, nem akarják hogy a másik másmilyen legyen és ha kell majd együttműködnek. Ennyi.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lolka-Bolka
2016. december 05. 21:07
te oreg a neved szerint faszi vagy , de ugy nezel ki mint egy lesbi gnom picsa , irasod is erre hasonlit
balint60
2016. december 05. 13:40
Az a szerencséje Lengyelországnak, hogy ott van valódi igazi jobboldali párt, sőt ők jelentik az alternanativát.
nanahan
2016. december 05. 12:51
4. Lengyelországban nem volt SZDSZ.
krakken96
2016. december 05. 12:30
mi az hogy konzervativ-liberális?!ha nem veszekednek azt jelenti ugyanazt vallják.akár egymásra is szavazhatnának.ha annyira sikeresek hogy-hogy nincsenek kormányon?azt hittem ezen a közvéleményesdin Trump óta túl vagyunk.választásban kell győzni nem seggnyalásban.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!