Leminősítve

2015. június 29. 14:52

A jelentésben nem is annyira Magyarország az érdekes, inkább az, hogyan minősíti a Freedom House ugyanazokat az eseményeket a baráti és az ellenséges országok viszonylatában.

2015. június 29. 14:52
Lóránt Károly
Magyar Nemzet

„A Freedom House átalakuló országokkal kapcsolatos legutóbbi jelentéséből megtudtuk, hogy Magyarország már nem tekinthető megállapodott demokráciának, hanem lecsúszott a félig konszolidált demokráciák kategóriájába, míg például Lengyelország, Litvánia, Lettország, de különösen Észtország a legjobb minősítést kapta – már ami egyáltalán lehetséges az Egyesült Államokon kívüli ország számára. A hét mutató átlagaként számított úgynevezett demokráciaindex egytől hétig terjedő skálán osztályozza az egyes országokat, ahol az 1-es álomhatár valószínűleg a nem osztályozott Egyesült Államokra vonatkozik, míg a 7-est Türkmenisztán közelítette meg. Közöttük hazánk – a maga 3,18-as osztályzatával – valahol félúton található.

A jelentésben nem is annyira Magyarország az érdekes, inkább az, hogyan minősíti a Freedom House ugyanazokat az eseményeket a baráti és az ellenséges országok viszonylatában. Oroszország esetében például a következőképpen értékel: »2014-ben az orosz kormány a meglévő és újabb törvényeket arra használta, hogy zaklassa a civil szervezeteket, emberi jogi aktivistákat és más kritikusokat, külföldi ügynököknek és szélsőségeseknek minősítve őket. Míg az állami tévécsatornákat kirívó kormánypropaganda uralja, a hatóságok jogi és különböző más eszközökkel igyekeznek nyomást gyakorolni az ország néhány független hírforrására, mint amilyen a Dozsgy TV és a Vedomosztyi vagy számos más média és internetes hírportál.« Ezzel szemben, amikor a legdemokratikusabb osztályzatú balti országokban betiltják az orosz nyelvű adásokat (például Lettországban a Rosszija RTR TV-t), akkor az értékelés úgy szól, hogy ezt azért teszik, mert keresik a megfelelő választ a gyűlöletkeltő, a társadalmat megosztani igyekvő orosz propagandára. Míg az értékelés elítéli, hogy Oroszországban a külföldről finanszírozott szervezeteket külföldi ügynökökként minősítik, addig ez Amerikában – akár a Norvég Alap által támogatott szervezetek esetében is – természetesnek tekinthető.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Peter8811
2015. június 30. 06:56
Free domus hauzus X
kalhana
2015. június 29. 23:28
Friss hír: a Kalhana House a Freedom House-t leminősítette a V-ből Zs kategóriába.
kulalak
2015. június 29. 19:25
"A kétpárti rendszer egyébként különösen előnyös a pártfinanszírozók (multinacionális cégek, pénzvilág) szempontjából. Szemben ugyanis a rulettel, ahol a pirosra és a feketére egyszerre téve a játékos semmit sem nyer, a pártokra fordított összeg állami megrendelések vagy a finanszírozó számára kedvező politikai döntések formájában többszörösen megtérül. Ha tehát valaki mindkét pártot finanszírozza, biztos nyereségnek tekinthet elébe. Ezért azután az ilyen rendszerek rendkívül tartósnak bizonyulnak" Ez igaz.:)
incze
2015. június 29. 19:21
jó az észrevétel, és csak az az egy (szokásos) iciri-picir baj van vele, hogy hazugság. de öntudatos félázsiaiaknak jó lesz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!