Ki löki a magyar hintát?

2014. november 21. 07:37

Várjuk, mikor ébred rá az etalon Angela Merkel is, hogy Orbán és egész illiberális rendszerének gazdasági hintáját (Paks, Déli Áramlat) mind kevésbé saját maga hajtja. Szerdán Putyin lökött rajta megint jó nagyot.

2014. november 21. 07:37
Friss Róbert
Népszava

„Orbán Viktor hajtja az ország hintáját. Záhony és Hegyeshalom, Kelet és Nyugat között. Hol ide, hol oda pislogva meghatározza a magyar érdeket. Ami ma még csak leginkább a lengés maga.

Mondott mást is. Azt, hogy Magyarország magyarbarát-politikájában az igazodási pont Németország, amely - geopolitikai helyzetünk okán is - talán a legjobban megért bennünket. Vagy amelynek kancellárjától a kormányfő a leginkább tart, s aki elég szoros gazdasági kapcsolatokat ápol ugyan az oroszokkal, de aki ettől függetlenül fikarcnyit sem hátrál, ha Németország európai értékeit kell számon kérnie Moszkván, aminél többet Budapesttől sem várna el senki.

Ekkor megszólalt Vlagyimir Putyin elnök: »Oroszország egyik legfontosabb politikai és kereskedelmi-gazdasági partnere Magyarország«. Várjuk, mikor ébred rá az etalon Angela Merkel is, hogy Orbán és egész illiberális rendszerének gazdasági hintáját (Paks, Déli Áramlat) mind kevésbé saját maga hajtja. Szerdán Putyin lökött rajta megint jó nagyot. Ez az, ami kezdi igazán aggasztani az Egyesült Államokat és az Unióból is mind többeket.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Selamat
2014. november 21. 11:44
Ez az észak-koreai hapsi, valami Friss nevezetű, hogy tudott ilyen jól megtanulni magyarul?
kérdés
2014. november 21. 10:50
Például tennap RG.
Devian
2014. november 21. 09:11
Lehet valaki újságíró a népszavánál, hvg-nél, indexnél vagy műsorvezető az atv-ben, hogy nem zsidó? Tök őszíntén kérdezem.
Berecskereki
2014. november 21. 09:04
Friss Róbert leírt vádjai elmondható mind az USA, mind Oroszország tekintetében, mert mindkét felet geopolitikai, gazdasági érdekek vezérlik. A szerző azt is elfelejti megemlíteni, hogy Ukrajna keleti részi mindig Oroszországhoz tartozott, s egy elhibázott egyesítési, ország alapításnak a következmény miatt jött létre a mostani helyzet. Elfelejti azt is megemlíteni, hogy az USA katona politikája mögött, vagy előtt – kinek mi tetszik – gazdasági érdek húzódnak, amelyben kormányzati körök, a holdudvarhoz tartozók is érdekeltek. Azt sem említi meg, hogy kelet Ukrajnában vannak a szénbányák, a fejlettebb, nagyobb volumenű iparágak, nem utolsó sorban a nagy mennyiségű palagáz. Nyugati részén pedig az a mezőgazdasági terület, melynek agrárgazdasága még privatizáció szempontjából érintetlen és hatalmas beruházási, majd termelésből eredő profittömeget jelent. Azt sem említi, hogy a jelenlegi amerikai alelnök egyik fiának jelentős érdekeltsége van abban az amerikai cégben, amely versenytárgyalás mellőzésével kapott koncessziót a kelet ukrajnai palagáz kitermelésére. Azt sem említi meg, hogy nem Oroszország telepít amerikai területre a rakétákat, katonai bázisokat, hanem az USA Európába, Oroszország közvetlen nyugati határvonalán, Ukrajna esetleges csatlakozásával Ukrajnába. Ezek azok a tényezők amelyek meghatározzák az USA, Németország, az Európai Unió fejlett országainak a hozzáállását, érdekét. Ugyanakkor Lengyelország, a Balti államok ehhez nyújtanak segítséget amikor lehetővé teszik a NATO számára a katonai bázisok telepítését, veszélybe sodorva Európa békéjét. „Ki löki a magyar hintát?” Azok, akik bármikor bárkit hajlandók kiszolgálni, ha egyéni érdeküknek megfelel. Ez alól a szerző és a Népszava sem kivétel.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!