Orbán Putyin hullámain

2014. május 21. 18:08

Orbán a Putyin által kavart hullámokban próbált szörfözni. De mint tudjuk, a szörf nem a magyarok erőssége.

2014. május 21. 18:08
Jarábik Balázs
Új Szó

„Orbán stílusának legfontosabb kritériuma, hogy odahaza a politika szinte korlátlan ura, újabb alkotmányos többsége olyan előnyöket biztosít számára, amelyről a többi visegrádi kormányfő csak álmodhat. Például nyugodtan beszélhet a valós helyzetről – elsősorban, hogy gázkérdésben a visegrádi országok továbbra is az oroszok gatyamadzagján lógnak, tetszik, vagy sem. Jól tudja ezt Robert Fico is, bár rosszabbul kommunikálja le.

Ezen a helyzeten lehet és kell is változtatni, de sokkal tovább tart a pózolás ebben a kérdésben (is), mint az aktív politika. Lengyelország cirka két éve próbálja elhitetni, hogy az ottani palagáz majd kisegít – pedig jól tudja, hogy az előzetes kutatások szerint a készlet több mint 90 százaléka nem termelhető ki, s a többit így talán meg se éri. Lehet propagandával harcolni az oroszokkal, de minek – ebben sokkal jobbak.

A másik nagy hullámokat kavart kérdéskör a kisebbségi autonómia. Rosszkor mondta-e Orbán Viktor, amit mondott? Lehet. A fájó inkább az, hogy amit mond, az nem ül, ha egy picit megkapargatjuk a magyar politikát. Az elmúlt húsz év politikáját (figyelem, nem az Orbán-kormányok kizárólagos hibájából) inkább a kiürítés jellemezte, ami a magyar útlevél osztogatásával tetőzik be. Az autonómia (szülőföldön maradás), illetve a magyar útlevél osztogatása közötti ellentmondás jól érzékelhető a nemzetpolitika alapelveit rögzítő két dokumentumban is (a külpolitika stratégia alapelvei és a MÁÉRT nemzetpolitikai keretdokumentum).”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
morfondír
2014. május 22. 09:55
Off: Menj el Lellére, Ligetre vagy Fenyvesre ha a hajadat is lefújja a szél, oszt csodálkozz! Méghogy nem tudunk szörfözni!
Necoure Yamakee
2014. május 22. 07:43
Ez a karpati neven irogato troll vajon milyen idegi deformitasokkalnes diszfunkciokkal kenytelen elni?
balbako_
2014. május 22. 05:48
Orbán bölcsen járt el. Az EP választás utáni EU stratégia egyik fontos pontjára célzott az autonómiával. Ha kellő fölénnyel győz itthon a Néppárt képviselheti is ezt az értékrendet.
tango47
2014. május 21. 19:19
Azt hittem, hogy a Népszarából szemlézett a cikk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!