Bóvliország köszöni, jól van

2013. június 07. 07:12

A valóság és a hitelminősítők, a tények és az IMF lassan már köszönő viszonyban sincsenek egymással.

2013. június 07. 07:12
Nánási Tamás
MNO

„De vajon kit érdekel még egyáltalán ez a minősítősdi? Mert a megcélzott réteget, amelynek az ajánlások szólnak, láthatóan nem. A befektetésre erősen nem ajánlott bóvliország kötvényeibe csak úgy dől mostanában külföldről és belföldről is a pénz. Persze ez nem működne így, ha nem kínálna más piaci lehetőségekhez képest nagyobb hozamot a magyar állam, még akkor is, ha a papírjaink által nyújtott profitot jelentősen sikerült letornásznunk a közelmúltban. De ha tényleg nem volna hosszú távú, bizalomra okot adó változás a magyar gazdaságban, nem kockáztatnának nálunk a befektetők. Mivel többéves lekötésekről van szó, a tisztes hozam mellé is kellenek a kedvező kilátások. Annak pedig, akit még ennek ellenére is zavar, hogy a hitelminősítők nem vesznek le minket a feketelistáról, érdemes az ügyet a visszájáról megvizsgálnia. Érdekes ugyanis, hogy miközben a Standard & Poor’snál abba a béka alsó fele alatt lévő táborba tartozunk, ahová Costa Ricát is sorolják, ez a közép-amerikai állam egy homlokegyenest más gondolkodást tükröző ranglistán – a londoni New Economics Foundation által felállított Happy Planet Indexen – a világ legboldogabb országának számít.

Vannak tehát, akik jól – sőt kiválóan – megvannak az élet és halál urainak kikiáltott globális ítészek nélkül. A nemzetközi pénzügyi szervezetekről nem is beszélve. A mi jó hírünket is tovább javítaná, ha sikerülne megszabadulnunk a Nemzetközi Valutaalap (IMF) kölcsönétől, és nem kellene a nemzetgazdasági miniszternek a jövőben a szigorú tekintetű bőrtáskás delegációval egyezkednie. Már az is nagy fegyvertény, hogy megvan erre a lépésre az államkasszában a fedezet. Arra, hogy idáig magunktól is eljutunk, vélhetően az IMF washingtoni központjában sem gondoltak soha. Ezzel szemben nemegyszer lőttek mellé a magyar helyzet értékelésével kapcsolatban. Mint ahogy a görög válság megítélésénél, vagy az ott javasolt gyógyszer kiválasztásánál is tragikus tévedéseket követtek el – bizonyítja ezt a szervezet tegnap közzétett töredelmes beismerése. S mindezt januárban már megelőzte az IMF két vezető közgazdászának nyilatkozata, amelyik Portugália és Spanyolország félrekezeléséről is szólt.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
öszödibeszéd
2013. június 07. 10:21
Meg kell nézni Michael Moore filmjét a Kapitalizmus: Szeretem (Capitalism: A Love Story) címűt, amelyben lerántja a leplet az amerikai bankok, biztosítók, hitelminősítők és elnökök trükkjeiről/üzelmeiről. Félelmetes. A baloldali agymosottaknak kötelező!!!
szalámis hegedű
2013. június 07. 10:09
Ennek a Nánásinak már ideje nyelvet cserélnie. A régi már vastagon szaros.
VakzKommondor
2013. június 07. 09:44
tompika, gyere ki a állami pénzzel tömött századvég székházból, és nézd meg a valóságot. Kösz.
ördöngös pepecselés
2013. június 07. 08:50
mi lenne ha a mandineres bögrecsapat a Fletó mellé állna és homokzsákot pakolna? A gazdasági analfabetizmusuk nem növeli a libás presztizsét de kétkezi munkájuk hozhatna 1-2 szavazatot
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!