A szocialisták és a nemzetpolitika

2013. január 21. 17:01

Lassan százéves előítélet, hogy a határon túli magyar (mivelhogy elnyomják, nemzeti érzelmeit nem mutathatja ki szabadon stb.) ab start nemzeti és konzervatív.

2013. január 21. 17:01
Szerbhorváth György
Komment.hu

„Lassan százéves előítélet, hogy a határon túli magyar (mivelhogy elnyomják, nemzeti érzelmeit nem mutathatja ki szabadon stb.) ab start nemzeti és konzervatív. Csakhogy e közösségek többsége elmaradott, rurális vidékeken él(t), urak által kizsákmányoltan, így egy részük miért is ne lett volna vevő a baloldali eszmékre? (Vagy olykor épp a szélsőjobboldaliakra.) S noha ma a határon túli magyar pártok legerősebbjei (a romániai RMDSZ, a szerbiai VMSZ és a szlovákiai Híd-Most) alapvetően centristák, ugyanakkor a kisebbségi érdekvédelem miatt óhatatlanul részben nemzetiek is (főleg a szimbólumok, ünnepek és a retorika terén), de nem feltétlenül konzervatívak és jobboldaliak. Ahogyan attól is ódzkodnak - épp amiatt, hogy a választók egy része ne köthesse őket a leszerepeltnek ítélt magyar baloldalhoz és liberálisokhoz, rájuk ne verhessék a komcsi-gyurcsányista stigmát -, hogy szoclibként határozzák meg önmagukat. Ha már muszáj, az ez esetben semmitmondó konzervatív liberális zászlót lengetik.

Gyurgyák Jánosnak igaza van, csak épp azt nem tette hozzá, hogy a magyar konzervatív jobboldal (ma ez a Fidesz lenne, csak hát egy angol konzervatív lefordulna a székről társadalommérnöki szerepüket látva, lásd Roger Scruton munkáit) sem tud igazán mit kezdeni a határon túliakkal, azon kívül, hogy ki- és felhasználja őket. 2000-ben még azt mondták, nem kell kettős állampolgárság, elég a magyarigazolvány (mert a közvélemény-kutatók akkor még azt mutatták ki, hogy a Fidesz-szavazók többsége nem támogatja azt, ez változott aztán 2004-től), egészen odáig, hogy a határon túli közösségek megosztására törekedtek: Romániában Tőkés László és Szász Jenő, Vajdaságban inkább Ágoston András, Szlovákiában Duray Miklós, illetve pártjaik oldalára álltak. Többnyire ezek hatalmas bukását, az ottani politikai életben marginalizálódásukat eredményezve.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
öszödibeszéd
2013. január 22. 05:09
Jellemző hülyeségek, melyeket a baloldal szívesen szajkóz,és itt is visszaköszönnek: 1. ha a kommunizmusban kialakult magyar nemzetiségi pártok mellett más is alakul, az nem a demokratikus pluralizmus eredménye, hanem szimpla megosztás, és punktum. Na, itt húzható meg a "legendás" baloldali demokrata gondolkodásának a határa 2. van egy rakat baloldali is, nem mindenki konzervatív, FIDESZ-párti (bár a FIDESZ nem is konzervatív - így a kusza ember). Igen, csak azért kevés határon túlinak lopták be magukat a szívébe a kelet-európa-rasszista populista gyűlöletbeszéddel az utódkommunisták. Mit szeressenek az ellenük kampányolókon, Szerbhorváth?
Rike
2013. január 21. 23:22
AMEN
Rike
2013. január 21. 21:17
Ismerem a Szerbhorvátot. Személyesen. Őszinte, tisztességes, rendes magyar.(Látjátok, milyen paradoxon? Mármint a neve miatt.) Ő tudja. Ő onnan jött, ahonnan kevesen jöttek ki épen, és még kevesebben élve. Tudja miről beszél. Ha van megszenvedett evidencia akkor ez az. Becsüljétek meg.
várúr
2013. január 21. 21:06
Inkább a szerbhorváthsággal foglalkozz Gyuri, mint a magyarsággal. Jót tenne neked is, nekünk is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!