Így fog kinézni Hollandia jobboldali kormánya az Euractiv szerint

2023. december 12. 10:04

Geert Wilders jobboldali Szabadságpártja a 150 mandátumból 37-et szerzett meg.

2023. december 12. 10:04
null

Miután Geert Wilders Szabadságpártja (PVV) elsöprő győzelmet aratott a novemberi hollandiai országos választásokon – a 150 mandátumból 37-et szerzett –, úgy tűnik, hogy a PVV, a keresztény­szociális-jobbközép Új Társadalmi Szerződés (NSC), a liberális Szabadságért és Demokráciáért Néppárt (VVD) és a Farmerek és Polgárok Mozgalma (BBB) által alkotott

jobboldali kormány lesz Hollandia jövője – írja az Euractiv.

Bár az NSC és a VVD a Szabadságpárt iszlámellenes álláspontja miatt vonakodik tárgyalni, Geert Wilders kifejezte hajlandóságát, hogy a legvitatottabb választási célokat „félretegye”, annak ellenére, hogy szerinte ezek „benne vannak a párt DNS-ében” – írja a lap.

Ezt is ajánljuk a témában

Ezzel párhuzamosan Plasterks koalíciós jelentése egyértelművé teszi, hogy a VVD elutasítja a balközép koalíciót Timmermans szocialistáival és zöldjeivel (PvdA/GL), a liberális, EU-párti D66-tal és a jobbközép NSC-vel.

Az Euractiv beszámolója szerint a következő lépés az lesz, hogy a PVV kinevez egy tisztviselőt, aki február végéig irányítja a négy párt közötti tárgyalásokat, amikor a holland parlament elnöke újabb jelentést vár.

Nyitókép: Sem van der Wal / ANP MAG / ANP via AFP

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ekrü
2023. december 12. 11:28
RasPutin 2023. december 12. 10:31 "Elsöprő a 150ből 37?" - Hát az elég elsöprőnek látszik, ha a második helyezett csak 25-re volt képes...De persze tudjuk, ha jobboldali párt alakít koalát 3 párt részvételével, az instabil, de ha baloldali párt alakít koalát 8 párt részvételével az egy tuti stabil koala...XDD
A szexárdi láncfűrészes böllér
2023. december 12. 11:11
Hup Geert, Hup Wilders!
RasPutin
2023. december 12. 10:37
Szabadságért és Demokráciáért Néppárt (VVD) Ez Rutte pártja. Biztos hogy összeállnak Wilderssel? Főleg, hogy miután Rutte távozott a párt éléről Dilan Yesilgöz lett az új pártelnök.
RasPutin
2023. december 12. 10:31
Miután Geert Wilders Szabadságpártja (PVV) elsöprő győzelmet aratott a novemberi hollandiai országos választásokon – a 150 mandátumból 37-et szerzett Elsöprő a 150ből 37?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!