Politico: Scholz kormánya béna kacsaként működhet a következő két évben

2023. szeptember 02. 09:37

A német kancellárnak már most úgy viselkedik, mintha „a kudarcra ítélt koalíciós kormányát temetné”.

2023. szeptember 02. 09:37

Olaf Scholz német kancellárt úgy viselkedik, mintha már most temetné „a kudarcra ítélt kormánykoalícióját”, pedig még két éve van a választásokig. „Idén és tavaly is nagyon sikeres volt a munkánk” –  jelentette ki a német államfő a héten Berlin északi részén, kabinetjének kétnapos egyeztetésének kezdetén, de a Politico szerint „ezt senki sem vette be, legkevésbé Scholz”.

A lap szerint a többpárti kormány prioritásait sosem lett volna könnyű összefogni, különösen annak fényében, hogy a három párt közül a legkisebbnek – a liberális-konzervatív Szabad Demokratáknak – kevés közös vonása van Scholz szociáldemokratáival, vagy a Zöldekkel.

Majd a cikk szerzője, Matthew Karnitschnig azzal folytatta, hogy mégis kevesen számítottak arra, hogy

 a szakadások ilyen gyorsan megjelennek és ilyen mélyre nyúlnak.

A partnerek, különösen az FDP és a Zöldek, a belső égésű motorok gyártásának jövőjétől kezdve a gazdaságpolitikán, a költségvetési megszorításokon és a jóléti reformon át mindenben összevesztek.

Berlin elmarad több célkitűzésétől

A Politico arra is kitért, hogy a sokat hangoztatott Zeitenwende, a német hadsereg 100 milliárd eurós átalakítása sem valósult meg egyelőre, és 

Berlin várhatóan továbbra is elmarad a védelmi kiadásokra vonatkozó célkitűzéseitől.  

A szerző kitért a gyermekjóléti kiadások növeléséről szóló e heti megállapodásra is, ahol ugyancsak nem úgy alakultak a dolgok, ahogyan megegyeztek: ugyanis az így született jogszabály alig hasonlít annak közösen elfogadott tervezetére.

A gyermekjóléti reformot szorgalmazó zöld miniszter például eredetileg 12 milliárd eurós költségvetést kért, és végül csak 2,4 milliárd eurós ígéretet kapott. A cikkben azt is megjegyezték, hogy azon kevés területek egyike, ahol a pártok közös nevezőre jutottak, a kannabisz legalizálása volt.

Mindezek mellett Karnitschnig arra is felhívta a figyelmet, hogy bár bizonyos fokú konfliktus minden koalícióban elkerülhetetlen, 

 

Scholz kormányában a belharcok gyakran váltak heves vitákká, 

 

a táborok nyilvánosan sértegetik egymást, és azzal vádolják a másikat, hogy nem tartják be a megkötött megállapodásokat – olvasható az összeállításban.

Nyitókép: Michael Kappeler / dpa-Pool / AFP 

 

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
papalimapapa
2023. szeptember 02. 11:48
Ez is az NDK-s Angela Merkel bűne, mint a nigger-arab szaráradat ráengedése Németországra (Európára). Leépítette a német kereszténydemokráciát és hatalomra segítette a szocdemeket. Weimári köztársaság újratöltve... Hitler anyja újra terhes...
bogdan5-aki-vigan-jatszott-mig-elevenen-egtek-az-oroszok
2023. szeptember 02. 11:22
gollam .. gollam
Ízisz
2023. szeptember 02. 11:05
Z. A béka valaga alatt a német kormány megítélése KÜLFÖLD 2023. SZEPTEMBER 01. - 22:05 Az ARD országos köztelevízió Deutschlandtrend nevű felméréssorozatának új adatai szerint a választók csupán 19 százaléka elégedett a szociáldemokraták (SPD), a Zöldek és a liberálisok (FDP) koalíciójának munkájával. Ez 2 százalékpontos csökkenés augusztus elejéhez képest, és a legalacsonyabb érték a 2021 decemberében hivatalba lépett kormány történetében. A kevéssé, vagy egyáltalán nem elégedettek aránya 1 százalékponttal 79 százalékra emelkedett. A választókorú népességre reprezentatív felmérés szerint a németeket egyre inkább nyomasztja a recesszió szélén egyensúlyozó gazdaság helyzete." Amit mindig is tudunk, hogy gazdaságilag recesszióban van a német gazdaság, és a választók ezt meg is erősítették a véleményükkel!!! Ennyike😮, Európa húzó országának... Sajnos lesz ez még rosszabb is... 🤨💤
P_F_Juli
2023. szeptember 02. 11:03
"Olaf Scholz német kancellár úgy viselkedik, mintha már most temetné „a kudarcra ítélt kormánykoalícióját” - Talán pontosan ezért kellett a "Bábszínház"-ának az élére állni. A motiváló okokat kell megvizsgálni. Amerika elsődleges célja volt Európa szétforgácsolása. Ehhez mit kellett tennie? Kellett egy fegyveres konfliktus, amihez pénz, paripa biztosítása szükségeltetik, ezek biztosítását pedig elvárta NATO-s partnereitől, ezzel felszámolta az EU hadi tartalékait, helyet teremtve az általa eladható készleteinek. Ezzel párhuzamosan megingatni az EU húzó államait, elsősorban Németországot, de a franciákról sem feledkeztek meg. A dél-európaiak legatyásodva, a baltiak alázatos partnerek, a kelet-európaiak pedig renitensek, ezért kiszolgáltatottak. A németek szétzilálását a lehallgatásokkal kezdték majd az autóiparukat tették padlóra. Most pedig a "kormányrudat" kezdik összetörni, tehát alakulóban a teljes felszámolás. A migránsokkal történő elárasztás a hab a tortán. - ENNYIKE!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!