Jobbos-balos-zöld kormánykoalíció alakult Lettországban

2023. szeptember 17. 07:41

Kiegyeztek a jobbközép liberálisok, a zöldek és a progresszívek.

2023. szeptember 17. 07:41

Többhetes tárgyalások után Evika Silina kijelölt lett miniszterelnöknek sikerült egy hárompárti kormánykoalíciót létrehoznia –  jelentették be pénteken Rigában. A parlament nem sokkal a bejelentést követően tartott szavazáson támogatta az új kormányt. Evika Silina, a 48 éves eddigi népjóléti miniszter, a jobbközép liberális Új Egység párt politikusa

megegyezett két eddigi ellenzéki párttal, a Zöldek és Gazdák Szövetségével, illetve a baloldali Progresszívekkel

az új kormánykoalíció felállításáról. A három párt pénteken Rigában aláírta a koalíciós megállapodást. Az új koalíciónak szűk többsége, 52 képviselője lesz a balti EU- és NATO-tagország 100 tagú parlamentjében. A parlamenti szavazáson a képviselők 53 szavazattal 39 ellenében adták áldásukat az új kormányra.

Silina parlamenti beszédében megerősítette országának euroatlanti elkötelezettségét és az Oroszország által megtámadott Ukrajna további támogatását. Az új kormány pénzügyminisztere továbbra is Arvils Aseradens marad, a védelmi tárcát pedig a parlament európai uniós ügyekkel foglalkozó bizottságának eddigi elnöke, Andris Spruds fogja vezetni.

Az eddigi miniszterelnök, Krisjanis Karins augusztus közepén mondott le, kormánya azóta ügyvezetőként működött. Lemondásának oka az volt, hogy kudarcba fulladt a kormány átszervezésére tett kísérlete, amelynek során megpróbálta bevonni a kormányba a Progresszíveket, valamint a Zöldek és Gazdák Szövetségét.

A pénteki bejelentés értelmében ugyanez Evika Silinának most sikerült. Ha az új kormány megalakul, a jogász végzettségű Silina lesz a második nő Lettország miniszterelnöki posztján Laimdota Straujuma (2014-2016) után. A jogász végzettségű Silina belügyminisztériumi tanácsadóként kezdte tevékenységét a lett kormányban 2012-ben, 2013 és 2019 között a tárca parlamenti államtitkáraként dolgozott. 2014-ben és 2018-ban sikertelenül indult az Új Egység párt elnöki tisztségéért. A legutóbbi, 2022-es választásokon parlamenti mandátumot szerzett, majd Karins kormányában kinevezték népjóléti miniszternek.

(MTI)

***

Nyitókép: Gints Ivuskans / AFP

 

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
jooeee
2023. szeptember 17. 20:38
Ez olyan, mint az árnyékkormány itthon? Sok szerencsét hozzá, hátha nem.
Szerintem
2023. szeptember 17. 11:52
Összeálltak persze, mert mindegyik a hatalomhoz, na meg főleg a kasszához akar férni. A választók meg le vannak szarva. Aztán majd fél év és egymás torkának ugranak, főleg a kassza kulcsa miatt.
machet
2023. szeptember 17. 10:27
És akkor most mit is akarnak ők?
Dunhill67
2023. szeptember 17. 10:08
jobbos-balos KOALÍCIÓ??...uhh....halál:)...de,ők tudják(vagy ők sem)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!