Értesülés: Ha elvesznek egy minisztériumot az RMDSZ-től, a magyar párt kilép a román kormánykoalícióból

2023. május 08. 17:46

Romániában nagykoalíció működik, amelyet időről időre megújítanak.

2023. május 08. 17:46
null

A Nemzeti Liberális Pártban (PNL), de a szociáldemokraták (PSD) körében is felmerült, hogy a közelgő kormányfőcsere nyomán megalakuló új kabinetben megszereznék maguknak a jelenleg RMDSZ-es miniszter által vezetett környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti tárcát. Sajtóértesülések szerint ebben az esetben a magyar érdekvédelmi szövetség a koalíció elhagyása mellett döntene – számolt be tömören hétfő délután az erdélyi Maszol a legfrissebb romániai politikai fejleményekről. 

A lap megkereste ezzel kapcsolatban Csoma Botondot, a párt képviselőházi frakcióvezetőjét, aki nem kívánta kommentálni az értesülést.

A stiripesurse.ro honlap szerint azonban a szövetség berkein belül többségben vannak azok, akik a koalícióból való kilépést szorgalmaznák abban az esetben, ha a miniszterelnök-csere nyomán felálló új kormányban elvennék az RMDSZ–től

a jelenleg Tánczos Barna által vezetett környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti minisztériumot. 

Az események hátteréhez hozzátartozik, hogy Romániában a koalíció olyan konstrukcióban működik, hogy bizonyos időközönként cserélik a miniszterelnököt. Ez legközelebb június elsején lesz esedékes, Nicolae Ciucát egy új szociáldemokrata kormányfő fogja váltani (valószínűleg Marcel Ciolacu), amennyiben a kormánykoalíció két nagyobbik pártja betartja a másfél évvel ezelőtt kötött megállapodást.

Sajtóértesülések szerint a PSD és a PNL is megszerezné magának a környezetvédelmi minisztériumot.

A magyar párt eddig teljesítette kormányzati feladatait, egyetlen olyan ok sincs, amiért a szövetség kezében az eddigi három helyett csupán két minisztérium maradjon, és ezáltal megtűrt koalíciós partnerré váljon. Ezért is távoznának a kormányból.

(A nyitóképen Kelemen Hunor, a párt elnöke látható)

Nyitókép: MTI/Kiss Gábor

 

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Latoszog
2023. május 09. 06:32
Lesz ott még lejjebb, ez a csapat megelégszik majd még egy államtitkári székkel is. Az RMDSZ eddig is kiárusította a romániai magyarság érdekeit politikusi pozíciókért.
tothlaszlo
2023. május 09. 06:31
Ezt már sokszor hallottuk. Olyan eset is volt, mikor hét elején azt nyilatkozta az elnök úr, hogy kilépnek, hét végéig nem történt változás, mégis a nyilatkozat arról szólt,hogy nem lépnek ki. Ez a kijelentés is olyan Kelemen Humoros, lesz mint a többi?
Odone Ricci
2023. május 08. 20:04
Egységben az erő. Minden magyaranyanyelvűnek elég lenne EGYETLEN PÁRT és akkor bekerül a román kormányba és képviselni tudná a magyar érdekeket. Nézeteltérés lehet a párton belül, de ezt nem kell kivülre mutatni. Vegyenek példát a Südtiroler Volkspartei-ról. A kb. kétszázezer német ajkú arra szavaz, még akkor is, ha ideológiailag vannak náluk is ellentétek. De képviselve vannak Rómában az olasz Parlamentben és kulturális-gazdasági autonómiát élveznek. Ma Dél-Tirol vagy Alto Adige Itália leggazdagabb vidéke.
galancza
2023. május 08. 19:52
kilépnek,aztén maradnak......ezt csinálják 1996 óta. gazemberi liberálbolsi-kozmolibsi-komcsináci módon nyalják a vlachok seggét domnu cheleneneánuék............sok évig úgy voltak kurmányon hogy nem voltak minisztereik, de 110 főhivatalnokuk volt a vlach kurmányban.....és parlamenti szerződésnek nevezték a kurmány-koalíciót.....és ma sokkal rosszabbak az erdélyi magyar nyelvi,kulturális, jelkép, oktatási jogok mint 1996-ban......de hát ez nem csoda, mert az udumeráj vezérei nyiltan a vlach hadsereg és szeku ezredesi 40 éve.......Ami a legfontosabb: domnu chelemeneanu legbelsőbb barátja, elvtársa, főtanácsosa 20 éve para bori.....pár éve pedig domnu che.....belu marcuval Erdélyben körbe hurcolta a kozmolibsi magyargyűlölő, pénzögykutatós lengyi lacát, és együtt mocskolták , nácizták, diktatórázták Magyarországot, Fideszt és OV-t.......
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!