A visegrádi országok tiltakoznak az ukrán gabona vámmentes behozatala ellen

2023. április 25. 19:16

A cseh, a lengyel, a magyar és a szlovák agrárkamara a közeljövőben közös levélben fordulnak Brüsszelhez, hogy foganatosítson intézkedéseket a probléma megoldására.

2023. április 25. 19:16
null

A CTK hírügynökség jelentése szerint Jan Dolezal elmondta: a cseh, a lengyel, a magyar és a szlovák agrárkamara a közeljövőben közös levélben fordulnak Brüsszelhez, hogy foganatosítson intézkedéseket a probléma megoldására.

A közép- és kelet-európai országokba vámmentesen beáramló ukrán gabona gondokat okoz a helyi termelőknek, akik ezért nem tudják saját gabonájukat eladni – emelte ki.   

– hangsúlyozta a cseh agrárkamara képviselője.   

Csehország gabonatartalékai jelenleg 2,6 millió tonnát tesznek ki, ami 40 százalékkal több, mint tavaly ugyanebben az időszakban.

A cseh termelők nem tudják eladni gabonájukat. Hagyományos vevőik, a németek és a lengyelek nem akarnak semmit sem venni, mert piacuk telített ukrán gabonával” – mutatott rá.   

Jan Dolezal szerint

jelenleg képtelenség megállapítani, pontosan mennyi ukrán gabona és más mezőgazdasági termék érkezett az EU-ba bármiféle ellenőrzés nélkül.   

A négy visegrádi ország agrárkamaráinak képviselői kedden Brünnben emlékeztetőt írtak alá, amelyben a Brüsszelhez intézett felhívás mellett szolidaritásukat is kinyilvánítják Ukrajnával. Az agrárkamarák javasolják, hogy az ukrán gabonabehozatalra kivetett vámból származó bevételekkel segítsék az ukrán mezőgazdasági termelőket.

Korábban Bulgária is így döntött

Nem rég Bulgária átmeneti tilalmat rendelt el az Ukrajnából származó gabonafélék importjára, a tranzitot kivéve.

Az elmúlt egy év során jelentős mennyiségű élelmiszer maradt az országban, és ez megzavarta az ellátási láncokat. Kénytelenek vagyunk bevezetni ezt az intézkedést, mert az európai hatóságok még mindig keresik a lehetséges megoldást” – közölte a bolgár ügyvezető miniszterelnök korábban.

A bolgár gazdák március végén háromnapos tiltakozó akciót tartottak az országba beszállított ukrán gabona miatt. A tiltakozások résztvevői az ukrajnai gabona – mindenekelőtt a búza és a napraforgó – behozatalának leállítását követelték, mert véleményük szerint

az ukrán termékek alacsony ára versenyképtelenné teszi a bulgáriai gabonát.

 

 

(MTI)
Nyitókép: illusztráció. Fotó: Pixabay

Összesen 168 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Saksafar
2023. április 26. 09:57
A legkomolyabb az, hogy azt hazudták nekünk is, hogy át kell engedni, mert kell Afrikának, különben éhen halnak. Aztán teljesen véletlenül nem ment innen tovább és azt hiszem soha nem is volt tervben. Jól átbasztak minket ismét, az EU segédletével.
pitypang1125
2023. április 26. 09:51
Akkor kellett volna tiltakozni, vétózni, amikor a döntés napirenden volt, nem birka módon bólogatni mindenre.
Picnic Niki
2023. április 26. 02:12
Az aszály miatt kevés volt a termés. A gazdák többsége minden korábbinál eddigi legmagasabb árért eladták betakarításkor a gabonát, de egy részük abban spekulált, később még magasabb árért is sikerül. Közben bejött az ukrán gabona, és már decemberben látták a tendenciát, h megy le az ára, de ők az isteni csodában bíztak, h még további extraprofitra tehetnek majd szert. Megszakad a szívem miattuk. Most pofára estek, és sírnak. Egyébként a mezőgazdasági termékek ára nálunk azért olyan magas, mert a gabonát szemérmetlenül drágán adták el az állattenyésztőknek.
Zolotarjov
2023. április 26. 00:05
Na ugye..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!