Továbbra is lát esélyt a NATO-csatlakozásra a svéd miniszterelnök

2023. január 26. 16:28

Nem lesz egyszerű menet.

2023. január 26. 16:28
null

Továbbra is lát esélyt Svédország NATO-csatlakozására a skandináv ország miniszterelnöke, aki a svéd kormány és Ankara között a csatlakozással kapcsolatosan zajló viták közepette adott interjút csütörtökön a TT svéd hírügynökségnek. Ulf Kristersson kiemelte: Recep Tayyip Erdogan török elnök „sosem azt mondta, hogy bezárult minden ajtó” és emlékeztetett arra is, hogy az ügyben Ankarára a NATO-tagországok nagyrésze is nyomást gyakorolhat. Mindazonáltal hangsúlyozta:

Bár a kormányfő nem említette a csatlakozás várható időpontját, leszögezte: nagyon rossz lenne a svéd nemzetbiztonság számára, „ha a szükségesnél hosszabb időt venne igénybe”. Hozzátette azt is, hogy minden a feszültségek elsimításán múlik, kiemelve, hogy bármikor kész találkozni Erdogannal. Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter viszont csütörtökön azt mondta, jelenleg nem látja értelmét török-svéd-finn háromoldalú találkozónak, újságírók előtt pedig leszögezte,

Ankara konkrét lépéseket vár Stockholmtól,

bár részletekre nem tért ki.    

Erdogan a hét elején azt mondta, Svédország nem számíthat Ankara támogatására a csatlakozással kapcsolatban, miután Törökország stockholmi nagykövetségének épülete előtt szombaton egy dán aktivista, Rasmus Paludan vezetésével elégették az iszlám vallás szent könyvét, a Koránt. Svédország, Finnországgal közösen, Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja után kérte felvételét a transzatlanti katonai-politikai szövetségbe.

Felvételüket mind a 30 NATO-tagállamnak el kell fogadnia.

A török kormány a svéd és finn NATO-csatlakozás jóváhagyásának feltételeként a többi között terroristának nyilvánított emberek, többnyire kurdok kiadását követeli.

(MTI)

Nyitóképen Ulf Kristersson. Fotó: JOHN THYS / AFP

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Thorin
2023. január 27. 12:08
svédek: bár nem kívánjuk teljesíteni az elvárásaikat és az országokban leginkább gyakorolt vallást rendszeresen gyalázzuk, ám ettől meg szeretnénk, ha a törökök támogatnának abban, ami nekünk érdekünk, nekik meg legjobb esetben is semleges. persze érthető, évtizedek, ha nem évszázadok óta ezt tolták, és mindig megkapták amit akartak eddig, meglepi majd őket, ha nem szolgálja ki őket egyszer egy gyarmati sorba nézett ország.
Rák úr
2023. január 27. 06:55
Inkább örülniük kellene, hogy nincsenek benne.
blondibarbi
2023. január 27. 02:02
Csak idő kérdése és a svédek meg fogják köszönni Törökországnak a bojkottot.
MyOp
2023. január 26. 20:58
Lokiék nem csüggednek, tovább leselkednek be a kulcslyukon. Igaz, Erdogan efendi keményen támasztja bentről az ajtót. Orbán úr megértően bazsalyog.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!