Izrael megadóztatja a külföldről pénzelt NGO-kat, egy szakértő szerint erről is Orbán tehet

2022. december 31. 16:30

Az inspiráció Putyintól és Orbántól származik – mondja a palesztinok jogainak védelmével foglalkozó tanácsadó.

2022. december 31. 16:30
null

A tervek szerint a Likud és az Otzma Yehudit megegyezésének értelmében Izrael arra készül, hogy adót vessen ki a külföldi kormányok által támogatott civilszervezetekre – számol be a Haaretz.

Az új adót várhatóan leginkább az emberi jogi csoportok fogják elszenvedni, hiszen túlnyomó részt ezek a szervezetek kapnak rendszeres külföldi támogatásokat és adományokat. Noha adott esetben az adó nem is lenne olyan nagy összeg, az intézkedés végső soron arra is sarkallhatja a külföldi kormányokat, hogy leállítsák az izraeli civil szervezetek finanszírozását.

Emberi jogok ellen tett lépés?

Michael Sfard, a ciszjordániai palesztinok jogainak védelmével foglalkozó Yesh Din szervezet jogi tanácsadója szerint

az inspiráció Putyintól és Orbántól származik.

A jogi tanácsadó úgy véli, ez a lépés végzetes csapást mér majd az izraeli emberi jogi közösségre. Szerinte ugyanis ilyen jogi lépéseket olyan „nem demokratikus” országokban tettek eddig, mint Lengyelország, Magyarország és Oroszország.

Jobboldali szervezeteknek nem ártana a törvény

Michael Sfard szerint a törvény célja nem más, mint megbénítani azon csoportok tevékenységét, amelyek kritizálják a kormány izraeli-palesztin konfliktussal kapcsolatos politikáját. A jogi tanácsadó kiemeli: a lépés a jobboldali szervezeteket – mint például a Kohelet és az Elad – nem fogja érinteni,

hiszen az emberi jogi csoportokkal szemben ezeknek a szervezeteknek a tengerentúlról érkező adományainak nagy része magánszemélyektől származik.

Az Európai Unió is tiltakozott a törvény ellen. Ahogy fogalmaztak: „Ez a lépés korlátozni fogja az izraeli civil társadalom tevékenységét, illetve veszélyezteti a demokrácia alapjait és az Európával közös értékeket”. 

Nyitókép: baloldali tüntetők (Moti Milrod / Haaretz)

Összesen 101 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ödenburger
2023. január 02. 07:47
"a lépés a jobboldali szervezeteket ... nem fogja érinteni, az emberi jogi csoportokkal szemben ezeknek a szervezeteknek a tengerentúlról érkező adományainak nagy része magánszemélyektől származik." Akkor ezt tekintsük egyben Korányi állításai (ti. hogy magánszemélyektől származnak a baloldalt finanszírozó milliárdok) cáfolatának.
Jacques Foche
2023. január 02. 02:02
Ha Izrael áll szemben Sorossal, akkor az mindenképp antiszemitizmus. Már csak Orbánt kell valahogy belekeverni, és megint jön a támogatás.
osbehemot
2023. január 01. 18:51
"Izrael megadóztatja a külföldről pénzelt NGO-kat" Helyes.
Ma is bukik a Zorbán...
2023. január 01. 17:14
Nagyon helyes! Nálunk is 98% hazaárulási különadót kell kivetni a külföldről pénzelt civilnek álcázott bolsevista terrorszervezetekre, továbbá önvédelmi jogunk jegyében rendkívül szoros titkosszolgálati megfigyelésüket kell elrendelni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!