Újból lemond Mario Draghi olasz miniszterelnök

2022. július 21. 11:25

Ismét benyújtotta lemondását a miniszterelnök csütörtökön, miután kudarcba fulladt a kormánykoalíció újjáélesztésére tett kísérlete.

2022. július 21. 11:25
null

Sergio Mattarella olasz államfő »tudomásul vette« Draghi lemondását, és arra kérte a távozó miniszterelnököt, hogy a továbbiakban ügyvivő kormányfőként folytassa munkáját – írta közleményében az elnöki hivatal.    

Egyelőre nem tudni, hogy az államfő feloszlatja-e a parlamentet, és előrehozott választásokat ír-e ki. Amennyiben igen, a voksolásra szeptember 25-én vagy október 2-án kerülhet sor. A kormány mandátuma 2023-ig szól. Mattarella a nap folyamán találkozik Maria Elisabetta Alberti Casellati és Roberto Fico házelnökkel.  

Draghi szerdán még kísérletet tett arra, hogy a pártok új bizalmi szövetséget kössenek, és kormányprogramot vázolt fel a következő hónapokra. A szenátusban este tartott bizalmi szavazást ugyan megnyerte, de elveszítette a parlamenti többség támogatását, miután a kormánykoalíció három tagja, a Hajrá, Olaszország (FI), a jobboldali Liga, illetve az Öt Csillag Mozgalom (M5S) megtagadta a részvételt a voksoláson.   

(MTI)

Nyitókép: Andreas SOLARO / AFP

Kapcsolódó

Mario Draghi megnyerte a bizalmi szavazást a olasz szenátusban. Viszont elvesztette a parlamenti többséget a kormányfő. Bővebben...

Összesen 58 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
simonvitéz
2022. július 21. 15:23
Draghi okos, nem akart ott lenni már úgysem, amikor osszedol ez a kóceráj. Majd Meloniék eltakaritják valahogy a szarkupacot, amit maga után hagy. Ha meg nem, legyen az ő bajuk.
nuknuk
2022. július 21. 14:44
Olaszországban államcsőd van így is, úgy is. Olyan hatalmas összeg - a görög adósság semmi ehhez képest - ami bedöntheti az EU-t, ha megzuhan. Nyomtathat oda is "pénzt" az EU.
Akitlosz
2022. július 21. 14:42
Olyan mint Gábor Zsazsa. - Miért ment hozzá kétszer ugyanahhoz a férfihoz? - Azért, mert van akitől nem elég egyszer elválni.
irondome
2022. július 21. 14:26
Remélem, most már tényleg és végleg mond le!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!