Politikai alkutól tenné függővé a horvát elnök a finnek és a svédek NATO-tagságát

2022. április 27. 10:00

Horvátország elnöke interjúban fejtegette, hogy a bosznia-hercegovinai választási törvény módosításáig hazájának blokkolnia kellene Finnország és Svédország NATO-csatlakozását. A parlament dönt majd.

2022. április 27. 10:00
null

Interjút adott kedden Zoran Milanović, Horvátország államfője az index.hr-nevű online lapnak kedden. Az interjúban az elnök elmondta, hogy Horvátországnak blokkolnia kell Finnország és Svédország NATO-csatlakozását mindaddig, amíg valamilyen megoldás nem születik a bosznia-hercegovinai választási törvény reformjára vonatkozóan. Az interjút a finn sajtó is értékelte.

Milanović sajnálta, hogy a problémát épp egy olyan példamutató ország kapcsán vetette fel, mint Finnország. Azt várja ugyanakkor a finnektől, hogy támogassák a horvátok ügyét. Úgy véli ugyanis, hogy

a NATO-tagság kérdése ugyanannyira létfontosságú kérdés a két észak-európai ország számára, mint Horvátország számára az, hogy a boszniai horvátok horvát képviselőre szavazhassanak.

„(…) Azt kérjük Finnországtól és Svédországtól, hogy mondják el az amerikaiaknak, hogy ezt [a problémát] meg kell oldani. Életbevágó kérdés ez az ország, a nemzet és a nép számára, de ugyanígy Bosznia-Hercegovina számára is. Utóbbi számára azért, hogy egy szervezett állammá válhasson. Ezt követően Zágráb támogathatja Bosznia-Hercegovinát abban, hogy az Európai Unió tagállamává váljon.”

– mondta Milanović az interjúban.

A horvát kormány cáfol

Könnyen lehet azonban, hogy a horvát elnök szavait nem követik valódi tettek, és ezt az elnök is elismeri. Horvátország hivatalosan már ígéretet tett Finnország számára arra vonatkozóan, hogy támogatni fogja a skandináv országot a NATO-tagság elnyerésében. Ezt már a finn külügyminisztérium szögezte le Twitteren kedd éjszaka.

A bejegyzésben Pekka Haavisto külügyminiszter arról számolt be, hogy a horvát kollégájával, Gordan Grlić-Radmannal tartott megbeszélésén a külügyminiszter megerősítette, hogy

Horvátország kormánya és parlamentje is támogatja a NATO nyitott ajtók politikáját.

Ahhoz, hogy Svédország és Finnország a NATO tagjává váljon, mind a 30 jelenlegi tagállam ratifikációja szükséges. Horvátország 2009. óta a NATO tagja.

Milanović problémája: a horvátok az indokoltnál kevésbé képviseltetik magukat a bosnyák parlamentben

Az 1990-es években a bosnyákok és a horvátok még háborúban álltak egymással. A daytoni szerződés (általános keretmegállapodás a békéért Bosznia-Hercegovinában) zárta le a három és fél éven keresztül tartó konfliktust. Ennek eredményeképpen jött létre a szerb többségű boszniai Szerb Köztársaság és a zömmel bosnyákok és horvátok által lakott Bosznia-hercegovinai föderáció. Utóbbiban olyan kormány működik, amely az összes jelentős etnikai kisebbséget, tehát a bosnyákok mellett a szerbeket és a horvátokat is képviselteti.

A horvát elnök azt sérelmezi, hogy Bosznia-Hercegovinában

a legnagyobb horvát párt, a HDZ, valamint vezetője, Dragan Čović mégsem tagja az ország háromtagú elnöki tanácsának.

Čović éppen ezért a bosznia-hercegovinai választási rendszer reformját szorgalmazza. Čović célja, hogy a választási törvény a módosítást követően jobban tükrözze a Bosznia-Hercegovinában élő horvát etnikum arányát a teljes népesség körében.

Megjegyzendő, hogy a HDZ vitatja Bosznia-Hercegovina elnöksége horvát tagjának, Željko Komšić legitimitását. A párt azt állítja, hogy Komšićot bosnyák szavazatokkal választották meg. A soron következő parlamenti választásokat októberben tartják, a boszniai horvátok pedig attól tartanak, hogy elvesztik képviselőiket úgy az ország parlamentjében, mind pedig a regionális parlamentekben.

Kép: Zoran Milanovic horvát elnök az ENSZ Közgyűlésében 2021. szeptember 21-én. Spencer Platt / POOL / AFP

Dobozi Gergely

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
airmax
2022. szeptember 21. 16:57
Igazából nekünk sem ártana írásbeli ígéretet kérni arra vonatkozóan, hogy a hazug támadásaikat befejezik magyarország ellen az eu-ban... De sajnos ez a NATO és nem az eu... A NATO partnerségben mindkét országgal jó a kapcsolatunk... (mert szakpolitikusokkal, és katonákkal kell együttműködni, és nem idióta agymosott libsikkel...
airmax
2022. szeptember 21. 16:57
:))))))) Egy pár hónapja alapított párttal... :)))
Kovács József
2022. július 22. 01:20
Horvátország ellentmond az USA akaratának? Az ugye véletlen lesz ezt követően, ha hamarosan megbukik a kormány, rendkívüli választás lesz és egy frissen az USA-ból érkezett politikus nyeri meg az új választást.
Aerion
2022. május 04. 13:48
A NATO egy védelmi szövetségként került megalapításra, amely védelmi szövetség 1991-ben a Varsói Szerződés megszűntével okafogyottá vált. És fel kellett volna oszlatni. Ez nem következett be, ellenkezőleg, hatalomkiterjesztés céljaira kezdték alkalmazni, ezzel védelmi szerepköre megszűnt és világuralomra törekvő támadó hadigépezetté vált. Történt ez ezelőtt 30 évvel és azóta, folyamatosan. Ennek a folyamatnak lesz oka, eséllyel, a harmadik világháború. És az emberiség pusztulása.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!