Leszbosz: a rendőrség könnygázt is bevetett a tüntető migránsok ellen

2020. szeptember 12. 15:24

A helyiek nem akarnak több bevándorlót látni a szigeten.

2020. szeptember 12. 15:24
null

Könnygázt vetett be a rendőrség szombaton a szigetet elhagyni akaró migránsok ellen Leszboszon, ahol eközben megkezdték a leégett Moria tábort felváltó menekültszállások építését. Helyszíni beszámolók szerint több száz ember indult meg Mitilíni kikötője felé, az úton a rendőrség torlaszokat állított fel. A migránsok a rendőröket kövekkel dobálták meg.

Rendőröket vezényeltek Leszboszra

A görög kormány pénteken erősítette meg a leszboszi rendőrséget, miután a napokban fokozódott a feszültség a móriai regisztrációs központ leégése miatt. A tábor megsemmisülése óta zűrzavar uralkodik a szigeten, az eddig a túlzsúfolt központban élő több mint 12 ezer, zömében afrikai és afgán migráns több napja alszik a szabad ég alatt.

A rendőrség megerősítésének másik oka a feldühödött helyiek tiltakozása, akik közül sokan jelezték: a tábor leégése után nem akarnak több migránst látni a szigeten.

Rossz higiéniai körülmények, terjed a koronavírus a migránsok között

Aggodalomra ad okot az is, hogy legalább 35 táborlakónak pozitív lett a koronavírus-tesztje. A helyiek attól tartanak, hogy elszabadulhat a vírus a szigeten, orvosok pedig arra hívták fel a figyelmet, hogy a tábor leégése óta az egykori lakók még a korábbinál is rosszabb higiéniai körülmények közé kerültek, kiemelve, hogy sokuk napok óta nem jutott vízhez sem.

A tűzvészt követően több kormány is jelezte, hogy befogad menedékkérőket, köztük gyerekeket is. Eközben a görög hatóságok új táborok építését rendelték el, ám a szigeten rekedt migránsok azt követelik, engedjék el őket Leszboszról. Beszámolók szerint tüntetések alakultak ki a táborhelyek kialakítására érkezett munkagépek mellett is.

A görög bevándorlási és menekültügyi minisztérium szóvivője, Alekszandrosz Ravagasz újságíróknak azt mondta, szombaton megkezdték az építkezéseket.

Fotó:  MTI/AP/Pétrosz Jannakurisz
(Illegális bevándorlók menekülnek a görögországi Leszbosz szigetén fekvő Moria migránstáborból, ahol újra tűz ütött ki 2020. szeptember 9-én.)

(MTI)

Összesen 84 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tibesz26
2020. szeptember 15. 13:52
ideje lenne belereszteni egy sorozatot gépkarabélyal pl ak 47 esel ezekbe a barbárokba
VeJoLa
2020. szeptember 13. 13:39
Csak segítettek nekik a könnygázzal! Sokkal jobban hatnak a világsajtóban könnyes szemekkel, ki-ki értelmezze ezt kétségbeesésnek, vagy rendőri brutalitásnak, tetszése szerint! Rövid Sógorral értek egyet: ha a táborfelgyújtás a kulcs az EU-ba, nem fogjuk győzni újjáépíteni a leégett táborokat, ahova a kimenekítettek helyett özönlenek az új gyujtogatók!
Stylo
2020. szeptember 13. 11:17
Vissza az összeset oda , ahonnan jöttek .
vip era
2020. szeptember 13. 09:41
A könnygáz nem,csak az éleslőszer tudná megnyugtatni őket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!