Emlékfalat létesítenek a holokauszt áldozatainak

2020. június 22. 18:02

Az osztrák fővárosban nevekkel ellátott emlékfalat emelnek a holokauszt ausztriai áldozatainak. A munkálatok hétfőn megkezdődtek, és az emlékmű várhatóan jövőre készül majd el.

2020. június 22. 18:02

Az emlékfalra 64 ezer ausztriai zsidó áldozat nevét vésik majd, gyemekekét, nőkét és férfiakét; küldetése, hogy valamennyi, a náci korszakban meggyilkolt zsidó származású ausztriaira emlékeztessen. Wolfgang Sobotka, az Osztrák Nemzeti Tanács elnöke kijelentette: az emlékfal egyben arra figyelmeztet majd, hogy le kell győzni az antiszemitizmust. Hozzátette: a holokauszt történéseit nem lehet jóvátenni, azok semmihez sem mérhetőek. Hangsúlyozta ugyanakkor: annál lényegesebb szerep jut az emlékezésnek.

Oskar Deutsch, az osztrák izraelita hitközség (Israelitischen Kultusgemeinde Österreich) elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy az emlékezésnek a jövőt kell szolgálnia. Arról is beszélt: a zsidó közösségek számára lényeges, hogy valamennyi tagjuk biztonságban érezze magát. Egyben arra szólított fel, hogy határozottan fel kell lépni a zsidóellenességgel és a rasszizmussal szemben. Deutsch arra emlékeztetett, hogy Ausztria több évtizeden át nem vállalta a történelmi felelősséget, nem tudta megfelelő módon kezelni, hogy az osztrákok közül oly sokan vállaltak bűnrészességet a náci rezsim rémtetteiben.

Elismerően szólt ugyanakkor arról, hogy Franz Vranitzky (SPÖ) volt az első kancellár, aki 1991-ben részvétét és sajnálatát fejezte ki Ausztria bűnrészessége miatt. Sebastian Kurz (ÖVP) kancellár pedig támogatta a Kurt Yakov Tutter holokauszt-túlélő kezdeményezésére indított projekt megvalósulását.

(MTI)

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bitrex®
2020. június 22. 21:04
There's no business like Shoah business.
MayorAnna
2020. június 22. 20:09
Amerikában négerek előtt borulnak térdre, errefelé a zsidók előtt... -csak egyenes derékkal ne!
MayorAnna
2020. június 22. 20:04
Kérdés 1-az hogy a vérbe' van, hogy Magyarországon-állítólag-kb. tízszer annyi zsidót irtottak ki? Kérdés 2-ha az elmúlt 75 év során, ami elválaszt a vészkorszaktól, nem sikerült legyőzni az antiszemitizmust-miből gondolják, hogy ez a kőfal most majd legyőzi? Kérdés 3-ki állapította meg, milyen mérőszám alapján, hogy a holokauszt történései semmihöz nem mérhetőek? Kérdés 4-reménykedhetünk-é abban, hogy kis hazánk nem fog elmaradni a jó példa követésében, és építünk egy 10X akkora falat, mint az osztrákok?
Takita
2020. június 22. 19:00
Ausztriának van mire emlékezni. Linztól nem messze Mauthausenben működött az egyik leghirhedtebb náci haláltábor Ma emlékpark van a tábor területén. Megjegyezendő, hogy a tábor épitése az Ansluss után kezdődőtt. Bizony az osztrákok vastagon benne voltak a nácizmusban. Ezért nevetséges, hogy ügyesen kivonják magukat, -" Ök ott se voltak." Ugyanez érvényes az I.Világháborura is, szeretnek mindent a magyarokra kenni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!