És akkor Merkel megint megmenti a világot Orbántól

2020. május 27. 08:03

Újabb menekültválságos dokudrámával jelentkezett a német közmédia. A kétórás filmben minden úgy van, ahogy várnánk: Horst Seehofer idióta, a román színész alakította Orbán Viktor gonosz, Angela Merkel éleslátásához pedig nem férhet kétség.

2020. május 27. 08:03
Greczula Levente László

Tavaly szeptemberben írtunk a ZDF német közszolgálati televízió Die Stunden der Entscheidung: Angela Merkel und die Flüchtlinge című dokudrámájáról, amivel a tévécsatorna gyakorlatilag eldurrantotta a startpisztolyt a 2015-ös menekültválság utáni mítoszteremtés versenyén. Az egyoldalú, leegyszerűsítő, sőt meglehetősen bugyuta filmben még olyan, a menekültválság során nagyon fontos szerepet betöltő politikusok sem jelentek meg, mint például Horst Seehofer, vagy, horribile dictu, Orbán Viktor. 

Nos, úgy alakult, hogy a másik német köztévé,

az ARD sem akart lemaradni a ködösítésben,

ezért ők is elkészítették a maguk menekültválságos filmjét, ami a Die Getriebenen (Az űzöttek) címet viseli. A film július közepéig nézhető meg az ARD Mediathekben, de a film elérhető a YouTube-on is: itt beágyazva rögtön megtekinthetik.

A Die Getriebenen írói nem aprózták el a dolgot: 118 perces filmet készítettek Robin Alexander weltes újságíró azonos című könyvéből. A Die Getriebenen bizonyos tekintetben sikerültebb, mint a ZDF-es film: Imogen Kogge abszolút hitelesen alakítja a kancellárt – akiről természetesen csak úgy süt a határozottság az egész történet során –, de a világ is kinyílik, számos olyan kulcsfigura jelenik meg a vásznon, akiknek nyomuk sem volt a Die Stunden der Entscheidungban.

Hogy ezeket az alakokat hogyan sikerült megformálni, az már egy másik kérdés. Így lett Horst Seehofer akkori CSU-vezér tévével ordibáló, bolond vénember, az egykor nagy névnek számító SPD-s Sigmar Gabriel körmönfont összeesküvő,

Orbán Viktor pedig a sötétben bujkáló-fenekedő főgonosz,

– igaz, az őt alakító román színész, Radu Bânzaru nem tudta túl meggyőzően lemásolni a magyar miniszterelnök manírjait, beszédstílusát. Persze, a Die Getriebenen nem valami Batman-film, amiben fontos szerepe lenne az antihős hitelességének. 

Orbán Viktor és Lázár János (Fotó: ARD)

 

Nagy meglepetésekre egyébként nem kell számítania a nézőnek: ahogy az várható, a menekültek beengedését ellenzők vagy egyszerű huhogókként, könnyen leszerelhető fajankókként vagy rosszindulatú összeesküvőkként köszönnek vissza a vászonról.

Angela Merkel határozottsága ellenben többé-kevésbé megingathatatlan,

a kritikus hangokat – legyen az Seehofer vagy éppen a kancellár házastársa – a Bundesmutti többnyire egy-egy jól irányzott hisztivel vagy kioktatással hallgattatja el. A mindig higgadt és visszafogott Angela Merkel egészen új arca ez. 

Az ARD filmjéből szinte teljesen hiányzik a Die Stunden der Entscheidungra oly’ jellemző ömlengés az erkölcsökről és az emberiességről, sőt, az első néhány, Brüsszelben játszódó jelenetet leszámítva még az európázás is elmarad. A cukiskodás kedvelői viszont nem fognak csalódni: természetesen ebből a dokudrámából sem hiányozhatnak a Merkelt királynőként lerajzoló menekült kisgyerekek, de jutottak a filmbe jelenetek a Földközi-tengerről és a magyar-szerb határról is, és persze a Keleti előtti horror sem maradhat ki.

Ahogy a ZDF filmje, ez is csak a menekültek müncheni megérkezéséig követi az eseményeket, tehát az

nem derül ki, hogy milyen sikerrel zajlott a befogadottak beilleszkedése a többségi társadalomba. 

Merkel királynő német zászlóval (ARD)

 

A Die Geflüchteten összességében tisztes iparosmunka: Angela Merkel éleslátása egy tizedmásodpercre sem kérdőjeleződik meg a kétórás játékidő alatt; a politikai ellenfelek mind gonoszak, agresszívak vagy legalábbis idióták; a menekültekkel pedig az égvilágon semmi probléma nincs, legfeljebb csak annyi, hogy kicsit többen jöttek, mint amire eredetileg számítottak. Az Üzenet tehát pontosan az, ami menekültügyben a német közmédiától elvárható.

Nincs tehát új a nap alatt: az ARD is megcselekedte, amit mítoszteremtés terén megkövetelt a haza .

A Die Getriebenen július közepéig látható az ARD Mediathekben.

Összesen 387 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bujdosó
2020. május 28. 11:47
Tévedésből ment koronaszépnek.
voltospultos
2020. május 28. 08:57
És persze nem feledkezhetünk meg az atomkor Ausztriájáról, az egykori NDK-ról sem. Ez a korcs mereven rátartott, hogy kiválóbb a többi németnél, és ennek bizonyítására semmitől sem riadt vissza. Ugye milyen ellenállhatatlanul sugárzott a bizonyításvágytól egő, az úszónőket férfivé pumpáló NDK-s vezetésből a magabiztos nemzettudat? Aztán ez a kis öntudatgombóc valahogy mégis megragadta az első lehetőséget, és 1990-ben a 2. Anschluss alkalmával csatlakozott az igazi németekhez. Azóta pedig megbízhatóan látja el Németországot munkanélküliekkel és nácikkal.
mokány
2020. május 28. 07:56
Hátország biztosítás Irán elleni szövetségeseknek. Ezért nem szűrik ki közülük a terroristákat. Az a Merkel meg perfektül beszél és ír, oroszul.
syphax
2020. május 28. 07:51
OH! WOTAN,, SIEGFRIED, BRÜNHILDDE MEG WOLFRAM LOVAG "ESTHAJNALCSILLAGA"-- a messzi Wartburg várában...Forogtok pámcél koporsóitokban Goerhe-vel meg Thomas Mann-al egyszerre. NEM VÉLETLENÜL NEM LESZ ÜNNEPI JÁTÉKOK--FESTSPIELE--AZ IDÉN BAYREUTH-BAN A WAGNER SZENTÉLYBEN.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!