Wizz-járattal repült egy olasz koronavírusos beteg

2020. február 26. 06:34

Egyelőre nem tudni, hogy a járat utasai körében történt-e újabb megbetegedés.

2020. február 26. 06:34

Február 18. és 22. között Romániában tartózkodott egy olasz férfi, akiről később kiderült, hogy megfertőződött a koronavírussal – írja az Erdély Online-ra hivatkozva az Origo. Az erdélyi portál az Agerpres alapján arról számolt be, hogy a román külügyminisztérium szerint Craiován járt február 18-a és 22-e között az az olasz állampolgár, akiről Olaszországba való visszatérte után kiderült, hogy koronavírussal fertőzött 

Információk szerint a 71 éves, olasz férfi román állampolgárságú feleségének rokonait látogatta meg Romániában, és több üzleti tárgyalása is volt itt-tartózkodása alatt. A román hatóságok elindították az ilyen esetekben alkalmazott eljárást, járványügyi vizsgálatot kezdeményeznek, és elrendelik az érintettek karanténba helyezését vagy elszigetelését.

Az üggyel kapcsolatban a Wizz Air közleményt adott ki, amely szerint az olasz férfi a légitársaság járatain utazott Bolognából Craiovába és vissza. Mint írják, „A hatóságok értesítették a Wizz Airt, hogy koronavírus-fertőzést diagnosztizáltak a légitársaság W6 3762 számú, február 18-án Bolognából Craiovába, valamint W6 3761 számú, február 22-én Craiovából Bolognába közlekedő járatának egyik utasánál.”

A folytatásban arról írnak, hogy a Wizz Air kapcsolatban áll a közegészségügyi hatóságokkal, minden tekintetben követi azok iránymutatását, és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásaival összhangban folyamatosan nyomon követi a legfrissebb fejleményeket. Biztosítanak arról mindenkit, hogy a légitársaság karbantartó és földi kiszolgáló személyzete „világos irányelvek mentén, jól szabályozott folyamatokat követve, a hatóságok előírásainak megfelelően kezeli ezt és a hasonló eseteket. Utasaink és személyzetünk biztonsága továbbra is a legfontosabb számunkra”.

Azt nem tudni, hogy később a W6 3761-es számú járat megfordult-e Magyarországon, illetve, hogy az érintett járaton utazok közül történt-e további megbetegedés.

Frissítés:

Kivonta a forgalomból és fertőtlenítette a Wizz Air azt a repülőgépet, amelyiken egy fertőzött utazott

A Wizz Air a közleményben azt írja: „A járatot teljesítő repülőgépet azonnali hatállyal kivontuk a közlekedésből, és a vonatkozó szabályoknak megfelelően fertőtlenítjük, mielőtt újra forgalomba állítjuk. A Wizz Air W6 3762, Bolognából Craiovába közlekedő járatához másik repülőgépet biztosítottunk a flottánkból, és a járat indulását egyúttal február 26-ára halasztottuk” – írták.

Hozzátették, bár a kialakult helyzet a Wizz Air befolyásán kívül esik, a légitársaság elnézést kér az okozott kellemetlenségért. „Utasaink és személyzetünk biztonsága továbbra is a legfontosabb számunkra, és a WIZZ minden szükséges lépést megtesz, hogy megőrizze azt” – hangsúlyozták. A légitársaság kedden azt írta, a hatóságok értesítették a Wizz Airt, hogy koronavírus-fertőzést diagnosztizáltak a légitársaság W6 3762 számú, február 18-án Bolognából Craiovába, valamint W6 3761 számú, február 22-én Craiovából Bolognába közlekedő járatának egyik utasánál.

A Budapest Airport korábban közölte, hogy a ferihegyi reptéren százmillió forintos nagyságrendű felszereléssel és eszközzel rendelkezik, amellyel képes ellátni a rá vonatkozó előírásokat, és támogatni tudja a hatóságok munkáját. A repülőtér üzemeltetőnek jelentős készlet áll rendelkezésére a szükséges védőfelszerelésekből (védőruhák, kesztyűk, maszkok, cipővédők) és a fertőtlenítéshez szükséges anyagokból, eszközökből, továbbá biztosítani tudja a megfelelő elkülönítő helyiségeket is – tették hozzá. Azt írták: gyanú esetén az erre felkészült egészségügyi intézménybe szállítják az érintett utast, a repülőtér kényszerhelyzeti készültség szolgálata pedig fertőtleníti a légijárművet és helyiségeket.

A Budapest Airport a repülőtér teljes területén szórólapokkal, valamint információs táblák segítségével tájékoztatja az utasokat a legfontosabb higiénés szabályokról, továbbá arról, hogy mi a teendő, ha utazás során betegnek érzik magukat. A Budapest Airport folyamatos kapcsolatot tart fenn a Nemzeti Népegészségügyi Központtal (NNK), valamint Budapest Főváros Kormányhivatala Népegészségügyi Főosztályának repülőtéri népegészségügyi kirendeltségével, hogy elrendelés esetén a rendkívüli óvintézkedéseket haladéktalanul be tudja vezetni a repülőtéren.

(Mandiner, MTI)

Összesen 57 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
formaegy
2020. február 26. 10:54
"Menczer Tamás: Alaposan meg kell fontolni az észak-olaszországi utazást" (megette a fene, ha már azok hazajöttek akik kint voltak!) A repülőtér állandó utasvizsgálatot tart, telefonon óránként érdeklődöm..... (igen, csak éppen az utasok nem tapasztalják) A közúti, vasúti ellenőrzést nem tartjuk fontosnak, mert nem fordult elő olyan eset ami ezt indokolná...... (1000%, hogy az a több száz, ezer... ember aki ide-oda utazgatott M.o.-O.o. között az jelentkezni fog, hogy ugyan vizsgáljanak már meg.... éppen az ilyen felelősségtudatról híresek a magyarok...) Hagyjuk.
civis72
2020. február 26. 10:47
itt már csak a liberálisok toleranciája és gyuribácsi arany szíve segíthet a fideszközeli korona vírus megfékezésében 444...na meg Greta Dumberg
olajfa1
2020. február 26. 10:27
Valaki fordítsa már le nekem ezt a hírt! Most akkor a W6 3761 és W6 3762 járat gépeit alaposan kifertőtlenítették? Vagy csak a "szokásos" tisztogatást végezték el?
peterc
2020. február 26. 09:38
"Azt nem tudni, hogy később a W6 3761-es számú járat megfordult-e Magyarországon..." Ezt pontosan lehet tudni, mert ez a _járat_ Craiova és Bologna között jár, még csak át sem repül Magyarország felett. Érdekesebb kérdés, hogy ez a _repülőgép_ (a HA-LPQ jelű Airbus 320)- vélhetőleg fertőtlenítés nélkül - járt-e Magyarországon. És erre is tudhatjuk a választ, ha utánanézünk (nem bonyolult, ld. még igényes újságírás címszó alatt a lexikonban): Magyarországon ez a repülőgép nem járt február 18-a óta. De járt egyebek között Londonban, Madridban, Párizsban, Barcelonában...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!