Kelemen Hunor sejti, miért tiltották ki Ukrajnából

2019. április 08. 14:57

Az RMDSZ elnöke szerint Kijevben nem nézték jó szemmel, hogy az ukrajnai magyar kisebbség mellett állt ki.

2019. április 08. 14:57

Kelemen Hunor szerint a kisebbségi jogokkal kapcsolatos állásfoglalásai állhatnak Ukrajnából történt kitiltása hátterében, de erről hétfő délutánig semmilyen hivatalos indoklást nem kapott. Az RMDSZ elnöke a magyar közmédiának elmondta: soha nem sértette meg az ukrán államot, akkor sem, amikor két éve – több román képviselőhöz hasonlóan – maga is határozottan szót emelt az anyanyelvű oktatást korlátozó új ukrán oktatási törvény miatt.

Kelemen Hunor hétfőn levélben kért magyarázatot Ukrajna bukaresti nagykövetségétől a történtekre, továbbá európai szervezeteket is tájékoztatott arról, hogy szombaton az ukrán határrendészet minden magyarázat nélkül megakadályozta belépését Ukrajnába, román diplomata útlevelébe pedig bepecsételték, hogy 2020. október 13-ig kitiltották a szomszédos országból.

EPP-közbenjárást kért Kelemen Hunor

Az RMDSZ elnöke arról is beszélt, hogy az Európai Néppárt (EPP) vezetőit kérte, figyelmeztessék Porosenko elnököt – akinek a pártja megfigyelői státust kapott az EPP-ban és tagfelvételét várja –, hogy eljárásuk „minden tűréshatárt túllép”. Az ET elnökségi ülését Korodi Attila frakcióvezető tájékoztatta az RMDSZ-elnök Ukrajnából történt kitiltásáról.

Kelemen Hunor megerősítette: a román diplomáciától is lépéseket vár. Nem hagyható szó nélkül, hogy egy román diplomata útlevéllel rendelkező parlamenti képviselőt minden magyarázat nélkül ilyen bánásmódban részesítsen az ukrán állam – szögezte le az RMDSZ elnöke.

Budapest is reagált

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) bekérette hétfőn a budapesti ukrán nagykövetet Kelemen Hunor kitiltása miatt Ukrajnából – közölte a tárca az MTI-vel. Azt írták: „a leghatározottabban kikérjük magunknak az újabb magyarellenes provokációt, az ukrán parlament és kormány folyamatos magyarellenes döntései elfogadhatatlanok”.

Kiemelték: Magyarország „a tisztességtelen ukrán lépések ellenére” többfajta egészségügyi és humanitárius segítséget nyújt Ukrajnának, „az ukrán vezetők viszont a magyarokat ellenségnek tekintik, ez felháborító és elfogadhatatlan”.

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
toef36
2019. április 08. 18:25
Az ukrán poltikai vezetőknek a maradék eszük is elment - nem először az ukrán történelem során... ("Pavlov-hadosztály"!)
JMoflicheque
2019. április 08. 18:00
Èn nemcsak sejtem, hanem tudom. Egyszrűen ránéztek.
még fokozza
2019. április 08. 16:53
Az egész élővilág megsemmisítő, vadászat mellett agitáló pártodat be kellene tiltani titeket meg kitiltani közéletből örökre.
oskar
2019. április 08. 16:22
Mindegyik kisebbség jogaiért ki kell állni! Magyar, orosz, román.... Stb Ukrajnában ezek szerint baj van.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!