Visszavett Fico az euroszkepticizmusból

2017. augusztus 16. 19:12

A Reuters cikke szerint miközben Robert Fico egyre kevesebbet profitál a nacionalista hangnemű V4-együttműködésből, Szlovákia érdeke inkább a mélyebb integráció, és a Németországgal és Franciaországgal való jó viszony lehet.

2017. augusztus 16. 19:12

A szlovák miniszterelnök kedden azt nyilatkozta, Szlovákiának a Németország és Franciaország vezette kétsebességes Európán belül a mélyen integrált „magországok” között van a helye – a Reuters cikke alapján ezzel Robert Fico látványosan visszatáncolt a korábbi euroszkeptikus szerepéből, mintegy eltávolodva a visegrádi együttműködés országaitól.

Miután Emmanuel Macron francia elnök, és Angela Merkel német kancellár megegyeztek egy, a mélyebb európai integrációt célzó ütemterv felvázolásában, több, eddig euroszkeptikus állam – köztük Szlovákia – is engedékenyebb hangot ütött meg a nyugati alapítókkal. „Az irányelveim alapjai közel állnak az EU-magországokhoz, Németországhoz és Franciaországhoz” – nyilatkozta Fico. „Habár nagyon érdekelt vagyok a Visegrádi Négyekkel való regionális együttműködésben, Szlovákiának inkább az EU-val való jó kapcsolat a létfontosságú” – szögezte le ezután a miniszterelnök.

Ez egy éles fordulat Fico korábbi euroszkeptikus hangneméhez képest: korábban még úgy jellemezte a brüsszeli bürokratákat, mint akik „elszakadtak a valóságtól”, azonban az elmúlt hónapok külpolitikai eseményei után már sokkal barátságosabbá vált az uniós vezetéssel.

Otilia Dhand külpolitikai elemző úgy gondolja, Szlovákia viselkedése pusztán pragmatikus, az ország érdekei a magországokhoz való csatlakozást diktálják – ezért a barátságosabb hangnem. Emellett a Visegrádi Négyek nacionalista attitűdje – főleg Orbán Magyarországa és a Kaczynski pártja vezette Lengyelország – kevesebbet tesznek hozzá ahhoz, hogy Szlovákia a saját érdekeit érvényesítse – tette hozzá Dhand.

Összesen 117 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
liberálzöld.
2017. augusztus 17. 15:19
Csak a hülyék rontanak neki az ellenséges géppisztolytűznek, hogy "ide lőjetek!" Az okos inkább hagyja meghalni a hülyéket.
Karpo
2017. augusztus 17. 09:59
kisfaszú szlovákok...
kálmi
2017. augusztus 17. 08:00
Nekünk nem fontos a mag országokhoz tartozni, mert az újonnan érkezettek mindig csak a lakájországok maradnak, a mag országok összes szennyét ott tárolják, cselédként számolnak velük. Ha baj van, nem a saját országuk lesz az első akit előkapnak, hanem a " csatlósok" mindig így volt, így keveredtünk a világháborúkba is. Annyit nem ér a baksis, amit ennek fejében adnak.
szkeptikus
2017. augusztus 17. 07:02
"Visszavett Fico az euroszkepticizmusból". Csak találgatni tudjuk, hogy miért döntött Fico úgy, ahogy. Elvileg lehetséges, hogy nem az euroszkepticizmusból vett vissza, hanem a visegrádiakra még nagyobb szkepticizmussal tekint, ld, "kisebbik rossz"
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!