Kisajátítják Hitler szülőházát

2017. június 30. 19:42

Az osztrák alkotmánybíróság döntése szerint nem jogellenes Hitler szülőházának kisajátítása. A történelem felelősségteljes feldolgozása érdekében felismerhetetlenné teszik az épületet.

2017. június 30. 19:42

Nem jogellenes Adolf Hitler ausztriai szülőházának kisajátítása az osztrák alkotmánybíróság pénteki döntése szerint. Az osztrák parlament határozata alapján decemberen lett a ház az osztrák állam tulajdona. A bécsi alkotmánybíróság múlt héten csütörtökön kezdte el tárgyalni Adolf Hitler braunaui szülőházának állami kisajátítási ügyét, mivel az egykori tulajdonos a lépést alkotmányellenesnek vélte és bírósághoz fordult. Az osztrák állam így kívánta megakadályozni, hogy az épület szélsőségesek zarándokhelye legyen. A házat szanálni akarják és szociális célokra szeretnék felhasználni. 

Gerhart Holzinger, az alkotmánybíróság elnökének indoklása szerint az államnak különleges felelőssége, hogy meghiúsítsa a neonáci ideológiák térnyerését. A ház „különleges szimbolikus erejét” csak akkor lehet tartósan megakadályozni, ha alapvető építési változtatásokat végeznek az épületen, amely felismerhetetlenné teszi – fejtette ki. Holzinger szerint az állam felelőssége, hogy ne történjen visszaélés, ez pedig csak a teljes körű rendelkezési joggal lehetséges.  Wolfgang Sobotka belügyminiszter közleményben üdvözölte az alkotmánybíróság döntését. Mint fogalmazott: az kívánják biztosítani, hogy „ez a ház soha többet ne kerülhessen rossz kezekbe”. Hangsúlyozta: az épület körüli viták átszőtték az elmúlt évtizedet, ezért cél volt, hogy átláthatóvá váljon a helyzet és lehetőség legyen a „történelem felelősségteljes feldolgozására”.

A miniszter közölte, hogy szorosan együttműködve a felső-ausztriai tartományi vezetővel és Braunau polgármesterével megvizsgálják az épület felhasználási terveit. Hitler 1889-ben született az osztrák-német határon fekvő kisvárosban. A nagyméretű saroképület, amelyben élete első éveit töltötte, 1938-ig egy helyi család tulajdonában volt. Akkor vásárolta meg a náci diktátor egyik bizalmasa, Martin Bormann. A nácik felújították és „kulturális központot” alakítottak ki benne. A házat 1952-ben vásárolta vissza az eredeti tulajdonos, aki később bérbe adta. 

Működött a falai között iskola és bank is, majd 1972-ben az állam bérelte, hogy sérült embereknek alakítson ki otthont benne. Az épület azóta áll üresen, gazdája azonban így is pénzt keresett vele, a belügyminisztérium és Braunau városa ugyanis havi mintegy 4700 euró bérleti díjat fizetett neki. Wolfgang Sobotka osztrák belügyminiszter korábban több alkalommal a ház lebontása vagy teljes átalakítása mellett állt ki. A belügyminisztérium által felállított szakértői bizottság a náci diktátor szülőházának átalakítását és nem a lebontását javasolta. 

Az UNESCO műemlékvédelmi szervezete, az ICOMOS ausztriai csoportja is Hitler szülőházának lerombolása ellen foglalt állást.

(MTI)

Összesen 96 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Paxillus
2017. július 03. 14:43
A dolgot' ( a történelmet ) persze nem tudják eltörölni, pedig igény lenne rá, így majd úgy kerül be a történelembe, hogy itt született Hitler, de nem így nézett ki akkoriban, csak az utánuk jövő generáció szégyellte, hogy nyoma van annak, hogy a hitlerizmus szülőhazája Ausztria. Az az Ausztria, aki a háború lezárása után kapott egy keveset Magyarország földjéből, hogy ne legyen olyan rossz neki vesztesnek lenni !
Viator
2017. július 03. 14:04
A múltat végképp eltörölni... Ez nektek a múlt "feldolgozása"? Hát igen, sógoréknak kínos a saját történelmük, és a Hitler oldalán betöltött szerepük...
DrPepper
2017. július 03. 12:11
Ha az osztrákoknak lenne humoruk, jugendherbergét működtetnének benne
realista
2017. július 02. 19:41
"A történelem felelősségteljes feldolgozása érdekében felismerhetetlenné teszik az épületet." Aha, a történelemhamisítás a "felelősségteljes" feldolgozás.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!