A magyar nyelvhasználatot korlátozó javaslatot utasított el a román szenátus

2016. március 02. 19:54

Elutasította a román szenátus azt a törvényjavaslatot, ami minden kisebbségi nyelven sugárzott tévéadást román feliratozásra kötelezett volna, még élő műsor esetében is. A beterjesztő azzal indokolta ötletét, hogy román felirat nélkül nem tudja ellenőrizni az állam, mi hangzik el ezekben a műsorokban. Ha a szenátus nem utasította volna el a tervezetet, az hallgatólagosan elfogadottnak minősült volna.

2016. március 02. 19:54

A kisebbségi nyelvhasználatot veszélyeztető törvénykezdeményezést utasított vissza a román szenátus – tudatta szerdai hírlevelében a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RDMSZ).

A Daniel Oajdea független képviselő által beterjesztett törvénytervezet a 2004-ben hozott román nyelvtörvény módosítását javasolja, és kötelezővé tenné minden kisebbségi nyelvű országos vagy regionális televízió-műsor román nyelvű feliratozását. Jelenleg csak a felvételről sugárzott műsoroknál kötelező a fordítás, a tervezet viszont törölné a törvényből, hogy a feliratozási kötelezettség alól az élő adások és a regionális adókon sugárzott vallási, néprajzi, és szórakoztató műsorok kivételt képeznek.

A törvénytervezet kezdeményezője indoklásában azt nehezményezte, hogy román feliratozás hiányában ezeket a műsorokat nem tudják hatékonyan figyelemmel követni az állami szervek, és így „büntetlenül népszerűsíthetnek Európa- és románellenes kulturális értékeket az etnikai alapú területi autonómiáig terjedően”.

A kisebbségi nyelvhasználatot akarták ellehetetleníteni

Tánczos Barna, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője felszólalásában hangsúlyozta: meglátása szerint a törvénykezdeményezés nem a román nyelv védelmét szolgálja, hanem a kisebbségi nyelvhasználatot próbálja ellehetetleníteni.

„A kezdeményezés olyan kisebbségi jogok eltörlését célozza meg, amelyeket a román törvénykezés biztosít a nemzeti kisebbségek számára. Ezek a jogfosztási kísérletek elfogadhatatlanok, és határozottan szembemennek azokkal a nemzetközi kisebbségvédelmi keretegyezményekkel, amelyeket Románia ratifikált” – idézte az RMDSZ hírlevele a szenátusi frakcióvezetőt.

Hallgatólagos elfogadás lehetett volna

A törvénykezdeményezést 63 szavazattal utasította el a kétkamarás román parlament felsőháza, miközben három támogató és három tartózkodó voksot regisztráltak. Ha nem tűzték volna napirendre, szerdán hallgatólagosan elfogadottá kellett volna nyilvánítani a törvénytervezetet, mivel lejárt a megvitatására megszabott féléves határidő. Két hete egy másik magyarellenes kezdeményezéssel ez meg is történt: a határidő lejártával hallgatólagosan elfogadottnak nyilvánították.

A nyelvhasználat korlátozását javasló törvénytervezet ügyében a képviselőház hoz végleges döntést. 

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szkeptikus
2016. március 03. 07:15
A szenátus jól döntött, respect.
egysegelem
2016. március 03. 02:12
Elo musort feliratozni...ezek zsenik, na.
Ellensúly
2016. március 03. 01:32
Borítékolható volt a végeredmény. Egyszerű taktika. Az oláhok mindig bedobnak a köztudatba valami nagyon vad ötletet, amelyet aztán elutasítva verhetik a mellüket, hogy milyen toleránsak és européerek, miközben a kisebb, halkabb ügyekben továbbra is egyre erősebb az etnikai elnyomás, virul a nemzetiszocialista szellemiségű gondolkodás, és sikeresen pusztítják az őshonos kisebbséget. Persze mindehhez az is szükséges, hogy a mindenkori magyar kormány immár hét évtizede ne lépjen fel a jogsértések ellen, és mélyen hallgasson.
Szúnyog
2016. március 02. 23:42
No akkor még ott van az a szintén nyelvi javaslat, melyet tárgyalás hiányában hallgatólagosan elfogadott a képviselőház, s már csak a szenátus utasíthatja el. Aszerint semmilyen hivatalos érintkezés nem tehető más nyelven, csak románul, így Brüsszelbe is csak románul pályázhatnak. :) Amúgy egy igazi román, nagyzolós vicc ez a képviselőház-szenátus kettős. Tulajdonképpen két parlamentről van szó, csak a létszámuk más. A szenátusban szó nincsen valamiféle szakszervezeti, kamarai, egyházi, kisebbségi stb. kiemelt képviseletről, éppúgy választják, mint a képviselőházat, csak a szenátor szó jobban hangzik, mint a képviselő. :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!