Strachéék bálja ellen tüntet az osztrák baloldal

2016. január 29. 21:20

Az Osztrák Szabadságpárthoz köthető Akadémikusbált már mintegy 60 éve minden évben megrendezik a bécsi bálok sorában. Szélsőjobboldali kötődései miatt évről évre baloldali tüntetők célkeresztjébe kerül a rendezvény, így volt ez idén is.

2016. január 29. 21:20

Nagy rendőri készültség övezte tüntetések kíséretében rendezték meg az Osztrák Szabadságpárthoz (ennek rövidítése FPÖ) köthető bécsi bált pénteken. A belvárost már délután lezárták, a rendőrség közlése szerint este hét óráig ötezer fős tömeg gyűlt össze. Az Akadémikusbált már mintegy 60 éve minden évben megrendezik a bécsi bálok sorában. A bálok közül a fényűzőbbeket rendszeresen bírálják baloldali csoportok, de egyik sem vált ki olyan heves tiltakozást, mint az Akadémikusbál.

A rendezvény helyszíne az államfői hivatalnak is otthont adó egykori császári palota, a Hofburg, a házigazda harmadik éve az Osztrák Szabadságpárt. A rendőrség előzetes tájékoztatása szerint több mint ezer vendéget várnak a bálra, köztük Heinz-Christian Strachét, az FPÖ elnökét. A bál elődjét a korábbi években - tavalyig - a Bécsi Korporációs Kör (WKR) nevű diákszövetség szervezte meg. A nagynémet gondolatkört ápoló és ezért Ausztriában vitatott megítélésű Bécsi Korporációs Kör egyes tagszervezeteit az Osztrák Ellenállás Dokumentációs Archívuma (DÖW) - egy részben állami, illetve önkormányzati fenntartású alapítvány - szélsőjobboldaliként tartja számon.

Az egyesületnek tagja az FPÖ több vezető személyisége is. Pénteken az első tüntetést egy baloldali szerveződés tartotta fél ötkor, röviddel hat óra után az antifasiszták kezdték meg tiltakozó akciójukat. A menetük Bécs belvárosán vonult keresztül, a felvonulás közben a menekülteket üdvözlő és FPÖ-ellenes rigmusokat skandáltak.

Az este folyamán a Hofburg melletti Hősök terén (Heldenplatz) tartott koncertet egy antifasiszta civil szervezet, és a közelben lévő Múzeumi Negyedből (MQ) a bál elleni tiltakozásul egy másik menet indult a Karlsplatz irányába. A tiltakozó akciót a Zöldek pártja, a szakszervezet ifjúsági szervezete és a hallgatói önkormányzat is támogatta. A rendőrök 29 videofelvevőt is használtak a bevetésen, hogy az esetleges támadásokat és a provokációkat pontosan tudják dokumentálni. Összesen 2800 rendőr teljesített szolgálatot az este folyamán Bécsben. Tavaly a bál elleni tüntetésen a rendőrség becslése szerint 5000-en, a szervezők becslése szerint 9000-en vettek részt. A demonstráció akkor a rendőrséggel szembeni összetűzéssel végződött.

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tyIer durden
2016. február 17. 12:12
Az anarchista es liberalfasiszta sopredek mindenhol ugyanolyan. Az emberiseg legaljat kepezik.
Megtalálta
2016. február 09. 13:43
Érdekes ez a radikális zöldszeretetbaloldal. Ha kell, ölni is képesek a világbékéért.
Akitlosz
2016. február 09. 13:43
Bécs vörös tűzfészek.
alex.leopardi
2016. február 09. 13:43
ki nem szarja le
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!