„Azt nem mondanám, hogy diktátor” – Németek a Mandinernek Orbánról és az EU kríziséről

2015. július 21. 17:21

Járókelőket kérdeztünk egy észak-német kisvárosban a görög válságról és a menekülthullámról: a megkérdezettek többsége szerint jobb lett volna, ha a görögök kilépnek az eurózónából. Sokan hallottak már Orbán kerítéséről, és nem is tartják azt feltétlenül rossz ötletnek. Az első „németről”, akibe belebotlottunk, viszont kiderült, hogy koszovói menekült és épp Magyarországon keresztül érkezett. Helyszíni tudósításunk.

2015. július 21. 17:21
mandiner .

Rögtön egy koszovói menedékkérőbe botlottunk

Németeket akartunk kérdezni egy alsó-szászországi kisvárosban a görög válságról és a menekülthelyzetről: elsőnek oda is mentünk egy magas, szőke huszonéves sráchoz, aki meglepetésünkre azt válaszolta, hogy ő maga is menekült, Koszovóból érkezett – Magyarországon keresztül. Kérdésünkre elmondta, hogy a legtöbbeknek rosszak a tapasztalataik Magyarországról, mert őrizetbe vették őket: egy nő például ott szülte meg a gyermekét, fogságban – tette hozzá. „Én úgy voltam vele, hogy csak jussak ki mielőbb Magyarországról” – mondta. Németországban viszont nagyon jól érzi magát: „már öt hónapja itt vagyok menedékkérőként és épp most kaptam meg a határozatot, hogy nem maradhatok tovább, vissza kell mennem” – mondta, és érdekes módon egyáltalán nem tűnt szomorúnak emiatt. „Ezt a határozatot emberek írták. Én csak az Isten törvényében hiszek, úgyhogy maradni fogok. Nincs az a rendőrség, ami engem oda visszavigyen” – szögezte le.

A srác optimizmusa egyébként némileg érthető, hiszen nagyon jól beszél németül és egyáltalán nem néz ki külföldinek, így tulajdonképpen nincs is, amivel felhívná magára a hatóságok figyelmét. Nem úgy, mint az a fiatal nő, aki a gyerekével a karján odajött kéregetni, miközben egy nyugdíjas házaspárral beszélgettünk – épp a menekültkérdésről. Valószínűleg a nő persze nem is menekült, hanem az uniós szabad mozgás áldásait kihasználva jött Németországba, különben nem hívná fel így magára a figyelmet. A nyugdíjas feleség eközben épp arról beszélt, hogy szerinte csak a háborús menekülteket kellene befogadni. „Alapvetően az embereknek a saját országukban kellene boldogulniuk. Az nem megoldás, hogy mindenki eljön ide: az embereknek tenniük kell a hazájukért” – fejtette ki.

Egy harmincas nő szerint az a baj, hogy nagyon sok kiskorú van a menekültek között, és az is probléma, hogy a menekültek nem tudnak legálisan dolgozni. „Ha már beengedjük őket, akkor esélyeket is kellene adnunk nekik” – mondta, hozzátéve: azokat az országokat is lehetne segíteni, például Szerbiát, akik az EU-n kívül felvehetnék a menekülteket. Egy fiatal huszonéves nő azt mondta, ő a munkája révén valamennyire érintett a kérdésben, például menekülteknek is osztanak adományokat a kollégáival. Szerinte fontos, hogy integráljuk a bevándorlókat, hiszen jól jön a munkaerejük.

A németek könnyen beszélnek a magyar kerítésről

Kérdeztük az embereket a magyar-szerb határra tervezett kerítésről is: többen meglepődtek, mert még nem is hallottak erről, de akik már olvastak az ötletről, elég vegyesen álltak hozzá.

Én egyáltalán nem tartom jó ötletnek a kerítést. Azt hiszem, Németországban senkinek sem nagyon tetszik, ha újra falakat akarnak építeni” – mondta egy harmincas nő. Egy huszonéves jogász, Paul szerint viszont Németország könnyen beszél, hiszen nincsenek külső határai. „Az EU-ban el kellene dönteni, hogy mit akarunk, vagy mit kellene a menekülteknek kínálnunk? Menedéket az üldöztetés elől, vagy esélyt egy jobb életre? Amíg ezek a kérdések nincsenek tisztázva, addig én nem tartom rossz ötletnek egy ilyen kerítés felépítését a külső határon” – fejtette ki. Egy másik Paul is megengedően nyilatkozott a kerítéssel kapcsolatban: „Magyarországnak külső schengeni határa van, és az a feladata, hogy ezt megvédje. Ez nem túl könnyű, ha több száz kilométeres szakaszokon ellenőrizetlenül ömlenek a menekültek az országba, tehát meg is értem, ha a miniszterelnök valahogy kezelni akarja a helyzetet” – mondta. Az egyetemista hozzátette, hogy ez nem jelent teljes határzárat, hiszen a meglévő ellenőrzött határátkelőhelyeken továbbra is át lehet lépni a határt.

„Nem tennék egy magyarnak se szemrehányást, mert Orbánra szavazott”

A kerítés kapcsán arról is megkérdeztük az embereket, hogy mi a véleményük a magyar miniszterelnökről, tényleg diktátor-e, hiszen többnyire ez csapódik le róla a nyugati médiában. „Azt azért nem mondanám, hogy diktátor” – mondta egy nyugdíjas férfi, aki egyébként a kerítéssel nem ért egyet, és azt sem tartja jónak, hogy bűnözőként kezelik az illegális határátlépőket. „Van egy kis diktatórikus beütése, de azért annyira rossz nem lehet” – mondta.

Bár én nem értek egyet az összes törvényével, és az is látszik, hogy fontos neki a hatalom, de demokratikus választáson választották meg, és úgy tűnik, hogy a magyarok nagyjából-egészében elégedettek vele” – mondta az egyetemista Paul, aki korábban egy szemesztert tanult is Magyarországon.

Egy fiatal jogász azt emelte ki, hogy a német sajtó nagyon egyoldalúan tudósít Orbánról: például mikor a bankadót bevezette, akkor rásütötték, hogy ezt „önkényesen” teszi és nem „jogállami módon”, és az került a címlapra, hogy „Orbán=diktátor” – mondta példaként. „Én nem vagyok egy Orbán-barát, de azért nem tennék egy magyarnak se szemrehányást, mert rá szavazott” – foglalta össze.

Felesleges további milliárdokat pumpálni a görög pénzsüllyesztőbe

Nagyobb volt már az összhang a görög válsággal kapcsolatban. A megkérdezettek általában jobbnak látták volna, ha Görögország elhagyja az eurózónát. A nyugdíjas férfi szerint Schäuble javaslatát kellett volna megfogadni, aki egy öt évre szóló Grexit mellett foglalt állást. A Grexit mellett érvelt két harminc körüli barátnő is: „jobb lett volna, ha kilépnek, és aztán önállóan majd csak felépítenek valamit” – mondta egyikük. „Az angolok ugye egyáltalán nem akarnak részt venni az euróban, sőt, lehet, hogy az EU-ból is kilépnek, szóval akkor miért ne jöhetne szóba, hogy a görögök az eurózónát elhagyják?” – vetette fel a másik.

A fiatal jogász srác szerint viszont az EU és Németország is látta annak idején, hogy a Görögország nem alkalmas az euróbevezetésre, mégis bevették az eurózónába. Csak ugye mindenki gyorsan akarta az eurót, és könnyen eltekintettek az ilyen „apróságoktól” – mondta, hozzátéve: Görögországban reformok kellenek és nem szabad nekik több pénzt adni.

Hasonlóképp vélekedett egy egyetemista srác is, bár hangsúlyozta: „egy országot, ahol a korrupció így elharapózott, nem lehet kívülről megreformálni, Görögországot nem lehet csak a pénzzel megmenteni” – mondta. Görögországban szemléletváltásra van szükség, de ez csak belülről lehetséges – fejtette ki Paul. Szerinte az EU ott hibázott, hogy az egész görög adóságot közpénzből fedezte: így ugyanis tulajdonképpen az európai adófizetők vállaltak kezességet a görög adósságért. „Én nem hiszek abban, hogy valaha visszafizetné ezt az adósságot Görögország, úgyhogy szerintem nem kellene további adómilliárdokat pumpálni ebbe a pénzsüllyesztőbe” – mondta, hozzátéve: Görögországnak az eurózónán kívül a helye.

*

Fotó: Kelemen Zoltán Gergely (MTI)

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
blackhorse
2015. július 22. 17:43
Arról,hogy nincs semmi termelés a görögöknél senki nem beszél,csak szolgáltatás,a multik pedig kihordják a nyereséget - persze ugyanúgy,mint a többi kevésbé szerencsés országból - most lenyúlják a szolgáltatás nagy részét is,akkor mi a túróból állnának talpra?Persze a felvételük sem kívánságműsor volt,hanem a nyugatnak kellett a piac!A tisztánlátás kedvéért néha az igazságot is ki lehet mondani.
Karpo
2015. július 22. 10:10
Most sokan pattognak és nyilván meg is van rá az aktuális okuk, mert Orbán nem emberjogi virágoskertet ültet, hanem önti a vasbetont. De kb. itt tartunk. Kurvanagy mázli, hogy ilyen helyzetben egy potens, döntésképes gazember-gyülekezet viszi az országot, nem pedig egy töketlen gazember-gyülekezet. Hibák ide vagy oda.
MOPO3OB
2015. július 22. 10:06
Németországban a sajtószabadság úgy a magyar Kádár-Aczél korszak szintjén áll ma is. Ezt az értelmesebb németek tudják, a firkászaik megrendelésre írnak hazugságokat. Csak sokan nem mernek róla beszélni.
Tintamin
2015. július 21. 22:44
„Van egy kis diktatórikus beütése, de azért annyira rossz nem lehet” :DDD Csak élnél itt, tudnád, mi a helyet: a maffiaállam felépült, már csak a várba kell költözni a kis királynak, igaz, hogy ülésmagasító kell a trónra, de egy havercég biztos megoldja 1milliárdért:DD
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!