Leminősítette a Moody's a Gazpromot

2015. január 20. 20:59

A hitelminősítő a döntését az orosz szuverén adósprofil gyengülésével, és ezzel összefüggésben Oroszország hasonló mértékű minapi leminősítésével indokolta.

2015. január 20. 20:59

Leminősítette a befektetési ajánlású osztályzati sáv aljára a Gazprom orosz gázipari cégcsoportot kedden a Moody's Investors Service, egyebek mellett az orosz szuverén adósprofil gyengülésével, és ezzel összefüggésben Oroszország hasonló mértékű minapi leminősítésével indokolva a lépést.

A nemzetközi hitelminősítő kedd este Londonban bejelentette, hogy a Gazprom hosszú távú devizabesorolását az eddigi „Baa2”-ről egy fokozattal „Baa3”-ra, a cég helyi valutában fennálló adósságainak osztályzatát „Baa1”-ről szintén egy fokozattal „Baa2”-re rontotta.

A „Baa3” besorolás a Moody's módszertanában a befektetésre ajánlott osztályzati sáv alsó széle, és ha a cég innen ismét rontja a Gazprom besorolását, azzal az orosz vállalat devizaadósi osztályzata ennél a hitelminősítőnél átkerülne a befektetésre már nem ajánlott – spekulatív – kategóriába.

A Moody's a múlt héten az orosz államkötvény-kötelezettségek hosszú távú besorolását is „Baa3”-ra rontotta.

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tábor Radosti
2015. január 21. 07:54
Lehet hogy naiv a kérdés, de a minősítőket ki minősíti?
sersem4
2015. január 20. 23:19
Senki ne vegyen foldgazt a Gazpromtol,mert nem jo! Vegyen helyette amerikai allampapirt! Jobban lehet vele futeni,ha elvesziti az erteket.
ellenforradalmár
2015. január 20. 22:33
Már azt hittem fordítva...
bdi
2015. január 20. 22:16
A gazprom vezér még a szankciók előtt sírta el bánatát, hogy milyen nehéz lesz összeszedni azt a hatalmas tőkét ami csak ahhoz kell, hogy fenn tudják tartani a jelenlegi termelés szintjét. Ez most a szankciók és a tech. embargó idején lehetetlen lesz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!