Leminősíthetik Oroszországot

2014. március 03. 12:34

Londoni pénzügyi elemzők szerint Oroszország leminősítéséhez vezethetnek az ukrajnai katonai beavatkozás adóskockázati következményei.

2014. március 03. 12:34

Oroszország leminősítéséhez vezethetnek az ukrajnai katonai beavatkozás adóskockázati következményei – jósolták hétfőn londoni pénzügyi elemzők. Citybeli értékelések szerint az orosz jegybank hétfőn bejelentett váratlan kamatemelése is azt jelzi, hogy az orosz gazdaság nem tudja magát elszigetelni a külső sokkoktól.

 
Timothy Ash, a Standard Bank londoni befektetési részlegének vezető közgazdásza hétfői kommentárjában annak a véleményének adott hangot, hogy a moszkvai tőzsde 10 százalékos indexzuhanása és a rubel mélyrepülése nyomán alapvetően meg kell változnia a befektetők és a hitelminősítők Oroszországról kialakított kockázati értékelésének.
 
Az elemző azt jósolta, hogy a hitelminősítők rontani fogják Oroszország jelenleg közepes befektetési ajánlású szuverén adósbesorolásait, tekintettel a várható külső szankciók, a tőkemenekítés és a folyamatosan gyengülő orosz gazdasági növekedési dinamika együttes hatásaira.

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Berecskereki
2014. március 03. 13:35
Azért megérik a pénzüket ezek a londoni elemzők. Az orosz hitel rossz hitel, mert elkötelezetté teszi Ukrajnát. Bezzeg a nyugati hitel, a Világbanki hitel ugyebár semmit sem vár el, semmit sem követel, ingyen van és az idők végezetig szól. „Rövid távú, ráadásul jelentős kockázatokkal járó megoldás Ukrajna számára az Oroszország nyújtotta hitelfinanszírozás és a kedvezményes áron kínált orosz földgáz a Fitch Ratings pénteki londoni elemzése szerint. A nemzetközi hitelminősítő szerint a 15 milliárd dollár értékűre ígért - bár összegében még nem véglegesített - orosz finanszírozási csomag jelentősen csökkenti a szuverén ukrán külső likviditási válság kialakulásának kockázatát 2014-ben. Lehetővé teszi ugyanakkor Ukrajna számára, hogy hosszabb ideig együtt élhessen a már most is fenntarthatatlan ikerdeficittel, mivel az ukrán kormánynak az orosz csomag lehetőséget ad a költségvetés és a külső fizetési pozíció kiigazításának halogatására, így még nagyobb köz- és külső adósság felhalmozására. A teljes orosz kötvényvásárlási keretből 2014-re maradt 12 milliárd dollár elég lenne a lejáró szuverén ukrán külső kötelezettségek refinanszírozására még 2015 egy részében is, ám az orosz hitelcsomag lejárata két év, vagyis az Oroszország nyújtotta finanszírozás miatt 2016-ban egyszerre 15 milliárd dollárral ugranak meg Ukrajna refinanszírozási igényei. Valószínűtlen, hogy az ukrán kormány a tőkepiacról képes lenne felhajtani ekkora összeget, így ismét Oroszországra marad az így keletkezett adósságállomány refinanszírozása, ám Moszkva jó eséllyel ehhez akkor már keményebb kondíciókat szab - áll a Fitch Ratings pénteki londoni elemzésében.” http://www.ma.hu/kulfold/199175/Ukrajna_rovid_tavu_kockazatos_megoldas_az_orosz_penz
Kárpáti Zoltán
2014. március 03. 13:32
Akkor majd hamarosan megint fegyverszállításból fognak élni. Arra mindig van kereslet.
tango47
2014. március 03. 13:24
Elmennek a búsba! Valószínűleg Putyin összeszarta magát az ijedtségtől.
egysegelem
2014. március 03. 13:15
Csunyan ra fognak faragni erre az oroszok hosszutavon.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!