A legrosszabb besorolást adta a ciprusi Laiki Banknak a Moody's

2013. március 28. 19:21

A lehetséges legrosszabb, "C" osztályzatra rontotta a második legnagyobb ciprusi bank, a Laiki - angol nevén Popular - Bank nem fedezett betéti és adósbesorolását csütörtökön a Moody's Investors Service a pénzintézet átalakítása során várható betétesi és hitelezői veszteségek miatt.

2013. március 28. 19:21

A „C” besorolás a világ legnagyobb hitelminősítő csoportja által alkalmazott 21 fokozatú osztályzati lista alsó széle. A Moody's nyilvántartásában a Laiki Bank most e szintre rontott besorolásai eddig „Caa3” minősítéssel szerepeltek. A Moody's a csütörtöki leminősítés során kihagyta a köztes „Ca” besorolási sávot, és egyből a gyakorlatilag teljes csődöt jelző „C” szintre süllyesztette az érintett besorolásokat. Indoklásában a cég felidézte, hogy a héten a ciprusi jegybank csődgondnokot nevezett ki a Laiki Bank élére, azzal a feladattal, hogy a bank rossz eszközállományát egy e célra létrehozandó „rossz bankba” csoportosítsák át, és ezt az intézményt a tervek szerint fokozatosan leépítik.

A teljesítő eszközállományt egy „jó bank” kapja, amelyet azután átvesz a legnagyobb ciprusi bank, a Bank of Cyprus. A Moody's közölte, hogy saját becslései szerint ez a megoldás valószínűleg 65 százalékot meghaladó veszteséget fog okozni a Laiki Bankkal szemben követeléssel bíró ügyfeleknek, köztük az elsőbbségi hitelezőknek és a nem fedezett betéteseknek. Az ilyen szintű veszteség a cég besorolási kritériumai szerint a legrosszabb, „C” osztályzattal összeegyeztethető – tette hozzá a hitelminősítő. A Moody's előző este Londonban bejelentette, hogy „Caa2” szintre, mélyen a spekulatív kategóriába süllyesztette azt a legfelső adósosztályzati határt, amely ezentúl a ciprusi gazdaságban honos bármely adósságkibocsátó számára a cég besorolási listáján megadható.

A „Caa2” - más hitelminősítők módszertanában „CCC”-nek megfelelő – osztályzat rendkívüli adóskockázatokra figyelmezteti a befektetőket. Az euróövezeti tagországokra – Görögország és immár Ciprus kivételével – a nemzetközi hitelminősítők rendre a lehető legmagasabb, „AAA/Aaa” besorolási plafont tartják érvényben, tükrözve azt a megítélést, hogy az euróövezeten belül elhanyagolható a konvertibilitási és tőkeáramlási korlátozások kockázata. A ciprusi osztályzati plafon rontásához fűzött elemzésében a Moody's közölte: jelentős annak a kockázata, hogy Ciprus távozik az euróövezetből, és bár a cégnek nem ez a fejlemény a központi előrejelzési forgatókönyve, megítélése szerint azonban a két legnagyobb ciprusi bank átstrukturálása és a tőkekorlátozások bevezetése nyomán még tovább nőhet a ciprusi eurótagság megszűnésének kockázata.

A héten egy másik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Fitch Ratings is hasonló intézkedést jelentett be Londonban Ciprussal kapcsolatban. A Fitch közölte, hogy az euróövezeti tagoknak kijáró, lehetséges legjobb, „AAA” besorolási plafont Ciprus esetében „B”-re rontotta. A cég indoklása szerint ugyanis az „AAA” legfelső osztályzati határ fenntartásának alapja az, hogy tilos a tőkeáramlás korlátozása az euróövezeten belül, márpedig a Fitch Ratings megítélése szerint a múlt héten elrendelt – csütörtökön feloldott - ciprusi bankzárlat és a betétátutalások korlátozásának valószínű folytatódása tényszerűen tőkekorlátozásnak minősül.

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hátakkor
2013. március 28. 21:31
Elég olcsó a sok szar így is..
Himalája
2013. március 28. 21:17
"Rejtélyes, honnan veszi a fitch, hogy Ciprus (B) jobb helyzetben van, mint pl Magyarország (ezt meg le se írom)." Szerintem egyszerű. A fitch úgy gondolja, hogy ciprus már túl van az emberek betétei egy részének államosításán, a magyarok pedig még előtte vannak. Hát ezért.
kuwiq
2013. március 28. 20:54
Na végre, már épp ideje volt, hogy a moody's utána menjen az újsághíreknek, legalább egy nappal... Rejtélyes, honnan veszi a fitch, hogy Ciprus (B) jobb helyzetben van, mint pl Magyarország (ezt meg le se írom).
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!