Felvonták a finn lobogót a NATO brüsszeli székháza előtt

2023. április 04. 17:22

A finnek szerint az ő tagságuk nem teljes a svéd tagság nélkül.

2023. április 04. 17:22
null

A NATO-csatlakozás fontos nap Finnország mellett a teljes szövetség számára a védelem és a biztonság szavatolásának szempontjából – jelentette ki Sauli Niinistö finn elnök Brüsszelben kedden, miután felvonták a finn lobogót a szövetség székháza előtt. Sauli Niinistö azt követően, hogy Finnország hivatalosan is a NATO 31. tagországa lett, sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: a boldog és nyugodt élet alapja, hogy az emberek békében és biztonságban éljenek. A finnek a NATO-csatlakozással ehhez jutottak hozzá, nagyobb biztonságban érezhetik magukat – mondta.

Kijelentette:

Finnország katonai függetlensége megszűnik, az ország számára új korszak kezdődik.

A csatlakozással Finnország a legmagasabb fokra emelte biztonsági berendezkedését, a tagság megerősíti egyben a nemzetközi közösségben betöltött pozícióját is – mondta. Finnország a jövőben még inkább hozzájárul a NATO közös erőfeszítéseihez, valamint az elrettentésen és a védelmen alapuló politikájához. Tagsága nem fenyeget senkit, ugyanakkor megbízható partnerként kiveszi részét a szövetséges országok védelmében – hangsúlyozta. A finn elnök arról is beszélt: országa fáradhatatlanul

dolgozik azon, hogy Svédország hamarosan a NATO 32. tagjává válhasson.

Finnország tagsága nem teljes a svéd tagság nélkül – emelte ki Sauli Niinistö.    

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár történelmi jelentőségűnek nevezte, hogy a szövetség történetében először felvonták a finn lobogót a NATO brüsszeli székháza előtt. A 31 tagország keddtől együtt lobogó zászlaja a szövetség egységének és a tagországok egymás iránti szolidaritásának szimbóluma – mondta. Kijelentette: Finnország NATO-csatlakozása jó az országnak és előnyös az észak-atlanti térség biztonsága és ereje szempontjából is. Finnország jelentős és kiváló képességű erőkkel, magas fokú ellenálló képességgel járul hozzá a NATO erejéhez – hangsúlyozta. A jelenlegi időkben barátokra és a szövetségesekre nagyobb szükség van, mint valaha – mondta Stoltenberg, majd hozzátette:

Finnország mostantól a világ legerősebb barátaival és szövetségeseivel rendelkezik.

A NATO-főtitkár szintén reményét fejezte ki, hogy hamarosan Svédországot is a szövetség tagjai között üdvözölheti.

(MTI)

Nyitókép: MTI/AP/Lehtikuva/Antti H'm'l'inen

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mandiner71
2023. április 05. 08:16
Tervetuloa Suomi, tervetuloa!
Takarító
2023. április 05. 03:06
Orbánt nem írták ki rá. Bűnsegéd neve lemaradt?
Ma is bukik a Zorbán...
2023. április 04. 18:59
A finnek hazudtak. Azt ígérték, hogy csak a svédekkel együtt lépnek be a Nato-ba. Így joggal bízott mindenki abban, hogy a svéd bolsevistákat mi, meg a törökök nem engedik belépni, és így Fl sem lesz tag. De hát ilyenek az internácik: náluk mindig reggel, éjjel meg este van...
nempolitizálok
2023. április 04. 18:07
Hogyne lenne teljes, az oroszok már el is fordították az atomrakétáikat felétek. Remélem, örültök.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!