Rákóczi Szövetség: Nem csökkent a magyar oktatást választó felvidéki diákok száma

2019. január 21. 07:55

Nem csökkent 2010 és 2018 között a magyar oktatásban részt vevő felvidéki diákok száma.

2019. január 21. 07:55

Nem csökkent 2010 és 2018 között a magyar oktatásban részt vevő felvidéki diákok száma – mondta Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke hétfő reggel az M1 aktuális csatornán.

Az elnök elmondta, ez azért is fontos, mert 2001 és 2011 között a felvidéki magyarok száma több mint 10 százalékkal csökkent.

Hasonló a helyzet Kárpátalján, hiszen a 2017-es és a 2018-as tanév adatai szerint ott is vonzóak a magyar iskolák; ezeket sok esetben nemcsak magyarok, de ukrán vagy ruszin származású emberek is választják – tette hozzá.

Az erdélyi régióban és a vajdaságban is vannak pozitív példák, az utóbbi esetében például elmondható, hogy a magyar családoknál megszűnt az a rossz tendencia, miszerint államnyelvű iskolát választanak.

Az elnök szerint a határon túli régiókban mindenhol elérhető a magyar oktatás, ahol nagyobb számban élnek magyarok.

(MTI)

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Trüpéma
2019. január 21. 08:51
Az, hogy nem fogyatkozott a létszám, az tulajdonképpen óriási eredmény, hiszen mindenhol fogy a magyarság, tehát a magyar oktatásban résztvevők százalékos aránya nőtt. Támogatni lehetne a magyarság hazatérését a nagyvilágból, ide és a Kárpátokon belülre, aztán az anyaországból a Kárpátokon belülre, de akár a kitelepülést is, például "szórványgondozó-házasságközvetítő:)" munkakörbe. Aztán pedig végül, de elsősorban vegyük figyelembe, hogy fogyatkozásunkat Jézushoz való őszinte hazatérésünk rögtön! megállítaná. A fogyáson kívül a másik veszély nemzetünkre, hogy a magyar nyelvű cigányság itthon, és a határon túl nem a népünk része, hanem ellenség lesz. Itt egy hármas receptet látok megoldásként, az Ószövetség lapjairól olvasva, hogy a jövevény(cigányság) testvér, és ne ellenség legyen: 1. Szeressük Jézust! (Enélkül biztosan fölénk kerekednek mások, nem feltétlen a cigányok.) 2. Szeressük!! a jövevényt! 3. Következetesen követeljük tőlük a társadalmunk egészséges szabályszerűségeihez való idomulást! Sajnos csak a harmadikban látok némi előrelépést.
alex.leopardi2
2019. január 21. 08:15
hajrá felvidékiek,kitartás
balbako_
2019. január 21. 07:58
Jó volna, ha emelkedne.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!