Van az orosz bombázások kapcsán valami, ami az utóbbi 110 év során bizonyítást nyert

2024. április 12. 16:59

A stratégiai bombázóhadjáratok fontosak, de önmagukban sohasem voltak képesek háborút nyerni.

2024. április 12. 16:59
null
Robert C. Castel
Robert C. Castel
Facebook

Nyitókép: Facebook

„Ahogy annak idején óva intettem mindenkit az ukrán Nagy Tavaszi Ellentámadással kapcsolatos túlzott optimizmustól, most ugyanezt szeretném tenni az ukrán elektromos infrastruktúra elleni orosz támadásokkal kapcsolatban. A történelmi esettanulmányok tanulságai nagyjából egybevágnak. 

1. Az első, illetve a második világháború idején az elektromos infrastruktúra nem kapott különösebb prioritást, és a »célpont-bankban« számos egyéb kritikus infrastruktúra mögé szorult. 

2. A Koreai háborúban sikerült megsemmisíteni az Észak elektromos infrastruktúrájának közel 90%-át. A légikampány hatása a civil morálra és a haditermelésre nézve mérsékelt, a katonai hatékonyságra nézve pedig jelentéktelen volt. 

3. A Vietnami háborúban az infrastruktúra 85%-át elpusztító légikampány hasonló eredményekhez vezetett. 

4. Irakban, egy nagyjából hasonló hatékonyságú légikampány az Első Öbölháború során valamivel hatékonyabbnak bizonyult. A hatása a katonai hatékonyságra, az előző két esettel ellentétben, igen számottevő volt. 

5. A szerb elektromos infrastruktúra elleni NATO légikampány hatásaival kapcsolatban a vélemények megoszlanak. Annyi viszont igen nagy valószínűséggel elmondható, hogy nem ez volt az a bizonyos szalmaszál, amibe a teve háta beleroppant. 

Az utóbbi 110 év során bizonyítást nyert, hogy a stratégiai bombázóhadjáratok igen fontos komponensei a háborús erőfeszítéseknek, de Douhet, Trenchard, Mitchell és a többi »próféta« jövendöléseit megcáfolva, önmagukban sohasem voltak képesek háborút nyerni. Ebben az esetben is ezt fogjuk látni.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 59 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:11
🍓 ️ ­­­A­­ ­­d­ö­g­­­ö­­­s­ ­­l­­á­­n­y­­­o­k­­­ ­v­­á­r­­n­­a­k­ ­­r­­­á­d­­ 👉 𝗪­­𝗪­­­𝗪­.­­­𝗖­𝗨­𝗠𝟰­­­.­­­𝗙­­­𝗨­­𝗡
szabadabb
2024. április 15. 01:46
alig várom hogy a nyugatiak ingyen szállítsák ezen felbuzdulva ukrajnának az áramot...
masikhozzaszolo
2024. április 14. 16:47
/önmagukban sohasem voltak képesek háborút nyerni (a stratégiai bombázások)/ Hm. És az a két bomba? Nem tette le a császár a fegyvert? Hát de!
merkur6
2024. április 14. 11:55
A linebacker 1 és 2 alatt kb 400.000 tonna bombát szórtak az amcsik a vietnamiakra. Ez ahhoz még köszönő viszonyban sincs. Ez nem strategiai bombázás. A szerző szerint akkor értelmetlen és hatástalan mindennemű bombázás egy háborúban. Oktalansag ilyet állítani
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!