Orbán Viktor: A V4 él és fontos

2024. február 27. 16:11

Magyarország készen áll, hogy folytassa az együttműködést a visegrádi országokkal – jelentette ki a magyar miniszterelnök Prágában.

2024. február 27. 16:11
Orbán Viktor Prágában

Az Ukrajna támogatásával kapcsolatos véleménykülönbségek ellenére is van értelme és jövője a visegrádi együttműködésnek – jelentette ki Orbán Viktor kedden Prágában, a négy visegrádi ország kormányfőinek csúcstalálkozója után tartott sajtótájékoztatón.

Engem a mai találkozó arról győzött meg, hogy Visegrád él, Visegrád fontos.

Különbségeinket kellő tisztelettel tudomásul tudjuk venni, még ha vitatjuk is egymás álláspontját. A közös ügyekben pedig tovább erősítjük az együttműködést. Magyarország erre készen áll” – mondta a kormányfő.

Orbán Viktor szerint a mostani prágai kormányfői csúcstalálkozó nem volt a „legkönnyebb”, mert „önreflexiós találkozó volt” és arról szólt, van-e szükség a V4-re ilyen formában. Emlékeztetett: hasonló önreflexiós tanácskozásra a visegrádi országok európai uniós csatlakozása után is sor került. Akkor a V4-ek a közös érdekekben való együttműködés folytatása mellett döntöttek, s így jutottak el az orosz-ukrán háborúig, amely „mindent felülírt”, újra felmerült az együttműködés folytatásának kérdése.

A kormányfő szerint az „intellektuálisan izgalmas tanácskozáson” megmutatkozott, mi az, amiben egyetértenek a felek és mi az, amiben eltérőek a vélemények. Egyetértés volt abban, hogy Oroszország támadása Ukrajna ellen a nemzetközi jog durva megsértése volt és abban is egyetértünk, hogy Ukrajnának segítségre van szüksége. És segíteni is kell Ukrajnának, ez a helyes magatartás – tette hozzá a miniszterelnök.

Orbán Viktor közölte: Magyarország szempontjából még van egy különleges tényező, mégpedig az, hogy Magyarország nem akar újra közös határt Oroszországgal, mert a múltból ezzel rossz tapasztalatai vannak.

„A magyar nemzetbiztonság egyik legfontosabb alapvetése az, hogy tőlünk keletre legyen egy olyan entitás, amely Oroszország és Magyarország között helyezkedik el.

Ukrajnát tehát magyar nemzeti érdekek miatt is segítjük”

– hangsúlyozta a kormányfő.

Orbán Viktor szerint a véleménykülönbség ott van a V4-ek között, hogyan lehet jól segíteni Ukrajnát. „A magyar álláspont világos: nem küldünk fegyvert Ukrajnába, se katonával, se katona nélkül, viszont ezen kívül minden segítséget megadunk” – hangsúlyozta, kiemelve a humanitárius segítséget vagy az ukrán menekültek befogadását.

A miniszterelnök szerint az ukránoknak nyújtandó segítséget érintő véleménykülönbségek ellenére is van értelme a visegrádi együttműködés folytatásának. Több olyan témát is említett, amelyekben sikeres a visegrádi országok együttműködése. Ilyen például az illegális migráció kérdése, ahol a kvótaügy nem került le a napirendről, s továbbra is érdemes együttműködni ezen a területen.

Együttműködésünk nélkül ma a migránsok tízezrei vagy százezrei járkálnának országaink területén”

– jegyezte meg Orbán Viktor.

A cseh, a lengyel és a szlovák miniszterelnök szintén elismerte a véleménykülönbségeket, de a visegrádi együttműködés folytatása mellett foglalt állást. Kérdésre válaszolva mind a négy kormányfő egyértelműen leszögezte: országa nem tervezi katonák vezénylését Ukrajnába.

Robert Fico szlovák kormányfő megerősítette, hogy kormánya fegyvereken és lőszeren kívül minden segítséget megad Ukrajnának. Petr Fiala cseh és Donald Tusk lengyel kormányfő pedig azt mondta, hogy a magyar és a szlovák állásponttól eltérően továbbra is készek fegyvereket és lőszert küldeni Ukrajnának.

***

Nyitóképen: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök a visegrádi négyek kormányfőinek prágai csúcstalálkozóján tartott sajtótájékoztatón 2024. február 27-én. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

 

Összesen 205 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:28
🍓 ️ ­­­A­ ­­­d­ö­g­­ö­­­s­ ­­l­­á­n­y­­­o­­k­­­ ­­v­­á­­­r­n­­­a­k­ ­­­r­á­d­­­ 👉 𝗪­­­𝗪­­𝗪­­­.­𝗖­­­𝗨­𝗠𝟰­­.­𝗙­­𝗨­𝗡
Lajoss
2024. február 28. 08:31
A magyargyűlölő Fico a csüngőhasú egyetlen cimborája… Jellemző….🙄
blackorion93
2024. február 28. 08:15
vaevictis-2 "Gyerekek, a Mandi miért nem hozza le a négyes sajtótájékoztató videóját, ahogy azt a lengyel, cseh, szlovák média megtette. A magyar közönség miért nem mulathat a Főni szerencsétlenkedésein?" Gondolom azért, amiért a Magyar Péter Interjúról is hallgatnak , mint a jól beidomított kutyák :D
2024. február 27. 22:08 Szerkesztve
Fontosabb volt amig itt húzódott a hosszú függöleges keleti tengely. De amerika keletebbre tolta, Baltiak, lengyelek, ukránok, románok. Ezzel is gyengitve az európai német francia tengelyt. Amit azok a balgák ünnepelnek. Pedig ez a tengely erösebb, veszélyesebb rájuk nézve.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!