Ennyi adót csaltak el a pálinkák után a hazai zugfőzdék

2023. december 07. 15:52

Döbbenetes adat látott napvilágot.

2023. december 07. 15:52

Egészen megdöbbentő mennyiségű pálinkát főztek le a magyarok az otthoni szabad pálinkafőzés 2010-es bevezetése óta, az elcsalt adó viszont nagyon hiányzik a magyar költségvetésből – írta a Világgazdaság a pálinkanapi konferencián elhangzottakra hivatkozva. A jogszabályi problémák közé tartozik, hogy nincs szabályozva a magánfőzdék által üzemeltethető főzőberendezések száma, így a kereskedelmi és a bérfőzés versenyhátrányba került. A zugfőzdék ráadásul ellenőrzés nélkül működnek, így a feketegazdaság aránya is növekszik a szektorban, évi 5 millió hektoliterfok illegális párlat keletkezik.

„A zugfőzés fennmaradását sok tényező elősegíti Magyarországon, például az, hogy

míg egy kereskedelmi főzdének 25 féle adót kell megfizetnie, az illegális főzdéknél adóteher értelemszerűen nincs,

és ami a leginkább feltűnő: a zugfőzdék ellenőrzésének, így a lebukásának az esélye is szinte nulla. Ezeket ugyanis az önkormányzatoknak kellene ellenőrizni, amelyek a gyakorlat szerint a választásokon begyűjthető szavazatok miatt jobbnak látják, ha nem háborgatják a zugfőzdéket – mondta előadásában Béli Géza, a Pálinka Nemzeti Tanács (PNT) alelnöke.

A zugfőzdék fennmaradását segíti, hogy a magyar társadalomban az adócsalás bocsánatos bűnnek számít, és a pálinkafőzést úgy könyvelik el, hogy azzal mindenki jól jár. Ha pedig mégis lebukik egy zugpálinkafőzde, a szankciók sem elrettentőek, hiszen a NAV csak akkor ellenőrizhet, amennyiben a terméket kereskedelmi forgalomba hozzák.

A szakmai számítások szerint a szabad pálinkafőzést lehetővé tevő törvény elfogadása óta 130 ezer köbméter olyan párlat keletkezett, amelyik elkerülte az adózást.

„Ezt a mennyiséget úgy képzeljük el, hogy két focipályányi területet körbeveszünk egy 13 méter magas kerítéssel, és az így keletkező medence lenne tele az illegális párlattal” – tette szemléletessé, mekkora a feketén készült párlatmennyiség. Pénzben kifejezve – csak a be nem fizetett jövedéki adóval és áfával számolva ez a 450 millárd forint – a kórházak jelenlegi adósságának, vagy éves eszközfejlesztési igényének több mint három és félszerese – tette hozzá a PNT alelnöke.

Fotó: MTI/Rosta Tibor

 

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szekértábor
2023. december 08. 10:31
Az adómentes pálinkafőzést alapvető emberi jogként kellene definiálni, és akkor végre nyugi lenne. Miféle felfordult világ, hogy jogvédők alapvető emberi jogként küzdenek az emberölésért (euthanázia, abortusz), a droghasználatért és drogkereskedelemért, a (kromoszóma szerint) egynemű párok örökbefogadási jogáért, de a saját használatra történő pálinkafőzés adómentességéért egyik főliberális szerelemgyerek sem áll ki!
Fenrir
2023. december 08. 02:23
Eddig részemről csak olyanokkal találkoztam, akik magánhasználatra főztek pálinkát: a családjuknak, barátaiknak, ismerősöknek, illetve mintha eleve a mesterség iránti érdeklődés lenne a kiindulópont, gazdagítva ezzel a saját személyiségüket . Tehát adott egy ember, aki többedmagával részt vesz abban, hogy fennmaradjon egy szaktudás, és rengeteget fáradozik olyasvalamivel, nem kevés pénzt is költve, amiből valószínűleg neki soha egy forint bevétele nem lesz. Ezen pontosan mit kéne megadóztatni, miért kéne hogy még fizessen is ezért? Mert azt rá lehet mondani, hogy az alkohol öl, butít, stb, de pont ezek a magánfőzők nem rendelkeznek olyan kapacitással, hogy bárkinek is megrontsák a sorsát.
robogo72
2023. december 07. 19:54 Szerkesztve
Nem írja, hogy pontosan mit ért zugfőzde alatt. Egyébként lehet/kell venni adójegyet, nem túl drága, és azzal megkíméled magad egy csomó későbbi esetleges kellemetlenségtől. Két barátom is főz pálinkát, én sört, és szinte csak ezeket fogyasztjuk. És így a másnapi macskajaj sokkal-sokkal elviselhetőbb, mint mikor a kereskedelemben vásároltuk ezeket.
Zsolt75
2023. december 07. 18:52
Az eu írta elő az otthoni főzés adóztatását, nagyon helyesen mi szarunk rá. Egyébként a legszarabb, amit mostanában ittam, egy neves gyártó sorszámozott prémium málnája volt, 25E/ 0,5 L. Megkóstoltam egy szállodában is, hátha csak az az egy volt szar. Hát nem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!