Brüsszel ezúttal nem állhat a magyar kormányt nyíltan támadó Spar és a többi multi mellé

2024. március 21. 21:35

Nem várható, hogy Brüsszel eljárást indítana a magyar kiskereskedelmi különadó miatt, mivel korábban az Európai Bíróság már elutasította a hasonló kifogásokat. Iparági források szerint ráadásul a Spar és a többi hazai multi már hónapok óta nyomás alá akarja helyezni a kormányt, többek közt az EU pénzek befagyasztásának támogatásával.

2024. március 21. 21:35

Nyitókép: MTVA/Róka László

Ismét elmérgesedni látszik a magyar kormány és a Spar viszonya azt követően, hogy az osztrák üzletlánc panaszt nyújtott be az Európai Bizottsághoz a 2022-ben bevezetett kiskereskedelmi különadó és az inflációt letörni hivatott kötelező akciózás miatt. A Spar tulajdonosa, Hans Reisch az osztrák sajtóban azt állította, Orbán Viktor korábban megüzente, a kormány részesedést akar szerezni az üzletláncból, cserébe csökkentenék a szektorra kivetett különadót. A Spar vezére nem tudta bizonyítani állítását, a magyar kormány pedig határozottan visszautasította az állítást.

Ezt is ajánljuk a témában

Lázár János építési- és közlekedési miniszter csütörtökön egy konferencián kiemelte

felvetettem a kormányban, hogy ne tűrjük tovább a hazudozást, alaptalan állításokat tőlük, s inkább vegyük meg őket szőröstül-bőröstül. 

Ezt is ajánljuk a témában

A miniszter ugyanakkor azt is világossá tette, hogy nem kiszorítani akarja a kormány az osztrák céget, mindössze azt várja el a Spartól, hogy „tiszteljék az itteni embereket, fogyasztókat, a kormányt, az országot, ahol óriási extraprofitot termelnek”.

Hiába rohan az unióhoz a Spar, Brüsszel korábban már befürdött

A Spar panaszában arra hivatkozik, hogy a magyar különadó és a kötelező akciózás szembemegy az uniós irányelvekkel:

  • diszkriminatív, mert a külföldi cégeket érinti,
  • sérti az áruk szabad mozgásának elvét, a letelepedés szabadságát és az alapvető jogok chartáját.

Brüsszel ugyanakkor az erős nagyvállalati lobbi ellenére aligha áll a Spar mellé. Hatalmas öngól lenne, ha Brüsszel felfüggesztené a kiskereskedelmi különadót, mivel 2020-ban az Európai Bíróság a Tesco hasonló tartalmú, korábbi keresetét is elutasította.

A 2020 márciusában meghozott EU bírósági döntés kimondta, hogy nem diszkriminatív a progresszív adó, mivel az árbevételtől függ, hogy az adott vállalatnak kell-e különadót fizetnie, a szabályozás nem tesz különbséget a hazai és a külföldi tulajdonú vállalatok között. Az ítélet precedensnek tekinthető, mivel kimondja, hogy a nagyvállalatok nem kifogásolhatják, hogy arányosan több adót kell fizetniük.

A jelenlegi, 2020-ban bevezetett különadó is a korábban a Tesco által bepanaszolt, 2011 és 2013 között alkalmazott extra hozzájárulás elve szerint lett bevezetve. A kiskereskedelmet és több már ágazatot is érintő különadót az évi 100 milliárd forintos nettó árbevételt elérő vállalatoknak kell az összeg feletti részre megfizetniük, mértéke 4,5 százalékra emelkedett 2024-től.

Lázár János nem először üzente a Sparnak, hogy megfizet

Az építési- és közlekedési miniszter a Spar magatartására reagálva világossá tette, 

a Sparral szemben is tudunk úszni. A cég meg fogja fizetni az árát annak, amit az elmúlt napokban tett.

Nem ez az első alkalom, hogy Lázár János arra figyelmeztette a multikat, megfizetik az árát annak, hogy Brüsszelhez fordulnak a magyar kormányt támadva. Lázár 2015-ben, akkor még kancelláriaminiszterként tette világossá, ha a multik nyomására Brüsszel eltörli a kormányzati intézkedéseket és a különadókat, akkor más formában fizettetik ki a cégekkel. Akkor a miniszter úgy fogalmazott:

lehet az Európai Bizottsághoz fordulni, de akkor még többet kell fizetni.

Lázár János most, szinte napra pontosan kilenc évvel később is ugyanerre figyelmeztette a Spart, egyben üzent a többi kiskereskedelmi láncnak is, amelyek eddig még nem kommentálták a Spar és a kormány közötti, egyre jobban elmérgesedő viszonyt.

A multik is az EU-s pénzek befagyasztásáért lobbiztak?

Az Economx iparági forrásokra hivatkozva azt írja, az osztrák Spar Austria csoport mellett a többi nagy kereskedelmi cég is közreműködik a kormány elleni panaszáradatban, amely már hónapok óta tarthat. Beadványaikat az EU költségvetési és ellenőrzési bizottságánál és más ellenőrző szerveknél már zárt ülésen tárgyalták.

A külföldi cégek a sarokba akarták szorítani a magyar kormányt azzal, hogy el akarták érni a szabályozás felülvizsgálatát annak érdekében, hogy megerősítést nyerjen az uniós pénzek visszatartása hazánktól.

A lap szerint a Spar brüsszeli panaszának időzítése azzal függhet össze, hogy a közelmúltban hozta nyilvánosságra a vállalat a 2023-as eredményeit, amelyet a különadó miatt leront a magyar leányvállalat mérlege. Hazánkban a Spar a második legnagyobb forgalmat bonyolító kiskereskedelmi üzletlánc.

A nehézségek ellenére jócskán nőtt a multik profitja

A kormány 2020-ben vezetett be újra az extra profit után fizetendő különadót több ágazatban, a Covid-19 járvány gazdasági következményeinek tompítása érdekében. A különadók megtartását indokolta az orosz-ukrán háború és az EU-s szankciók miatt brutálisan megemelkedő árak is. 

Minden rekordot megdöntött 2022 második felében az élelmiszerárak emelkedésének üteme, miközben a kormány által bevezetett árstoppal érintett alapvető élelmiszerekből mesterséges hiányt generáltak, a helyettesítő termékek árát az indokoltnál sokkal jobban megemelték.

A Központi Statisztikai Hivatal 2023-as adatai lesújtóak: az eltúlzott áremelések hatására a kiskereskedelmi forgalom volumene jelentősen visszaesett. A jóval alacsonyabb forgalom és kevesebb vásárló ellenére az üzletek árbevétele érdemben nem esett vissza. A fogyasztás visszaesése jelenleg is az egyik legnagyobb korlátja a nagyobb mértékű gazdasági növekedésnek.

Az infláció leszorításának érdekében a kormány számos lépést előírt az üzleteknek, például a Spar által is kifogásolt kötelező akciózást. Ennek lényege, hogy hetente tíz termékkategóriában kell egyes termékeket legalább tíz százalékkal alacsonyabb áron kínálni a megelőző hónap átlagos áránál.

Összesen 147 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-75
2024. április 27. 02:07
🍓 ️ ­­A­­­ ­d­ö­g­­­ö­­­s­ ­­l­­­á­­n­­­y­o­­k­­­ ­v­á­­r­n­a­­­k­­ ­­­r­­á­­d­ 👉 𝗪­­𝗪­𝗪­­­.­­𝗖­­𝗨­­𝗠𝟰­.­­𝗙­­­𝗨­𝗡
Intel
2024. március 22. 11:05
Szlava Brusszeli! Hahaha! Jól megszívatják a matyarokat! Örvendezhet minden osztrák és ukrán is! A szemét gecik addig ünnepelnek amíg meg nem érkezik FAB-3000.
Intel
2024. március 22. 07:36
A Tesco nem azonos a Sparral. Különösen Magyarországon. A dittatúrára kegyetlenül lesújtanak. Embargó és pénzmegvonás, kizárás, berekesztés, megvonás, térdeltetés, erő, izom, ukrán tejet iszom. Szlava Brüsszeli!
Türelem
2024. március 22. 07:20
Senki sem vásároljon ezeknél.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!