Árnyékban növekszik Gyurcsány egy friss elemzés szerint

2023. január 18. 12:34

A XXI. Század Intézet elemzése az ellenzéki erőviszonyok átrendeződését, illetve a Demokratikus Koalíció növekedését vizsgálja.

2023. január 18. 12:34
null

Hosszú elemzést tett közzé a hazai belpolitikai helyzetről a XXI. Század Intézet, mely arra kereste a választ, milyenek az erőviszonyok az ellenzék térfelén és mi várható részükről az idei évben. A kutatás kiemeli, hogy a politikai frontvonalak megmerevedtek, mert míg a társadalmi többséget maga mögött tudó kormány szuverenista állóháborút folytat az uniós bürokráciával, az ellenzéki oldalon sem megújulás, sem érdemi erősödés nem történt a választások óta.

„A Demokratikus Koalíció és a Momentum továbbra is dominanciaküzdelmet vív egymás kárára, miközben a Jobbik, az LMP és az MSZP is a túlélésért küzd, a Párbeszéd pedig mérhetetlen” – olvasható a kutatásban. 

A Nagy Ervin által fémjelzett elemzés rámutat, hogy a DK nagy csinnadrattával bejelentett árnyékkormánya 

új választókat nem vonzott be, de átrendezte az ellenzéken belüli erőviszonyokat.

Úgy folytatták, hogy Gyurcsány Ferenc stratégiájának köszönhetően pedig egyre több politikus igazol át a Demokratikus Koalícióba, amely ezáltal lépéselőnybe került. A Momentum a másik párt, amelyik felzárkózni készül, mégpedig úgy, hogy Gelencsér Ferencet a szülésből visszatérő Donáth Annára cserélik. 

„Az országgyűlési választások óta tovább fragmentálódott az ellenzék: Jakab Péter mozgalmat alapított, Márki-Zay Péter pártja zászlóbontás előtt áll, miközben a közvélemény-kutatások szerint a Magyar Kétfarkú Kutya Párt átlépte az öt százalékos küszöböt” – elemezte a helyzetet a XXI. Század Intézet.

A rendszerváltás óta nem volt ilyen

A kutatás rámutat arra is, hogy az elmúlt 33 évben sosem versengett még ennyi baloldali szervezet a szavazók bizalmáért, s mivel a megújulás a választási bukás után ismét elmaradt, így szükségszerű volt, hogy az egykori szövetségesek egymás ellen forduljanak.

– írták, majd úgy folytatták, hogy a politikai frontvonalak tehát a tavalyi választások óta megmerevedtek: a kormány külső erőkkel folytat szuverenista állóháborút, az ellenzék pedig belső pozícióharccal van elfoglalva.

Annak ellenére, hogy a jelenlegi globális gazdasági válság potenciális kockázatot jelent az Orbán-kormány stabilitására és a közvélemény-kutatások enyhe elbizonytalanodást mér a kormánypárti szavazók körében, az ellenzék nem képes erősödni és a jobboldal tartja a domináns pozícióját. 

Ennek okai az ellenzéki oldalon a következők:

  1. nincs politikai stabilitás, ami egy válságban felértékelődik,
  2. továbbra sincsenek érvényes politikai válaszok, így hiányzik a kormányzóképesség,
  3. nem történt megújulás, a tavalyi választásokon vereséget szenvedett pártelit regnál,
  4. a pártok magukkal vannak elfoglalva, illetve egymással is versengenek,
  5. rossz taktikát választottak az EP-ben, a társadalom többsége ugyanis elutasítja a dekonstruktív magatartást.

Az elemzés rámutat, hogy az ellenzék megítélését nagy mértékben rontja az is, hogy a baloldali politikusok igyekeznek megakadályozni, hogy Magyarország hozzáférjen az uniós forrásokhoz.

– jegyezték meg.

Gyurcsány, a taktikus

A XXI. Század Intézet kutatása rámutat arra, hogy a baloldalon leginkább aktív DK az árnyékkormány megalakításával nem az ellenzék összefogására, hanem leuralására készül. A Demokratikus Koalíció bár erősödik a kutatások szerint, ám ezt leginkább a többi ellenzéki párt kárára teszik. 

„A belső erőviszonyok átrendeződése miatt a Demokratikus Koalíció vonzó alternatíva lett azon politikusok számára, akik sikeresen akarnak szerepelni a 2024-es helyhatósági választásokon, de településükön, vagy a kerületükben nincs jól megszervezett ellenzéki erő vagy stabil baloldali együttműködés” – mutattak rá.

Gyurcsányék ráadásul számos politikust is igazoltak, a Párbeszédből Szücs Balázs alpolgármestert és Erdősi Évát, a Jobbikból Szilágyi Szabolcsot, majd Déri Tibort, Bodrozsán Alexandrát és Buzinkay Györgyöt és Juhász Bélát is. 

– olvasható.

A XXI. Század Intézet megjegyzi, erre erre addig nincs esély, míg komoly lépéshátrányban vannak. „Gelencsér Ferenc mint pártelnök elbukott”, ugyanis nem tudott új impulzust adni a mozgalomnak, a szervezetet pedig sorra hagyják el vezető pozícióban lévő politikusok.

– jelentették ki. 

Az elemzést azzal zárják, amelyik párt nem tud megfelelő alternatívát és keretet kínálni egy-egy politikus karrierjének, az tovább fog zsugorodni. Gyurcsány Ferenc ugyanis a Demokratikus Koalíciót „gravitációs erővé” kívánja formálni, így folytatódni fognak az átigazolások.

Nyitókép: Mátrai Dávid/Mandiner

Összesen 72 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Palatin
2023. január 19. 12:23
Orbán egy zseniális politikai vezetö, mellette hazaáruló csibészek nem jutnak labdához. Az ellenlábasait és ellenségeit ezért az unióban is, itthon is majd megeszi a frász, mert érzik, hogy ezt a hegyet nem fogják tudni megmászni. Ami pl. a nemzetellenes ballibsi magyar ellenzéket illeti, - akik már eszelös ámokfutókká lettek ettöl a belsö gyötrelemtöl -, ök még oxigén palackkal sem tudnák megmászni Orbán kukába dobott, elhasznált dorkóját. A válságkezelés orbáni receptje: "Ez a magyar érdek, ebböl nem engedünk, ha kell elmegyünk a falig is, ha az sem elég, átmegyünk rajta." Ez a recept müködik, söt már kezdik kézröl-kézre adni az unióban is. A válságkezelés gyurcsányi receptje: "Hát ez van emberek, nincs mit tenni, nem akartam kilógni a sorból., én is megszavaztam Brüsszelben ezt a marhaságot. A nyugathoz tartozunk, együtt nevetünk együtt sírunk. Föleg az utóbbi. Merjünk kicsik, gyávák és buták lenni. Nálam ez már az óvodába is bejött" A gyurcsányista ellenzék annyira utálja a saját hazáját, a saját hopnfitársait, hogy ök a magyarok minden sikerét egy sorscsapásként élik meg. Az ellenzéket egyáltalán nem érdeklik se a választók, se az ország. Ök szentül meg vannak gyözödve továbbra is arról, hogy Orbánt az unió elöbb-utóbb valamilyen módszerrel megfúrja, lehetetlenné teszi, és akkor majd öket, mint engedelmes seggnyalókat emeli a hatalomba. De erröl hiába álmodoznak. Gyurcsányt két nap alatt elzavarnák a magyarok, ha szerencséje van. De az is lehet, hogy mégegyszer ilyen szárazon nem úszná meg. Gyurcsány Magyarországnak most már nyílt ellensége, akármit is hablatyol. Gyurcsánynak az lebeg a szeme elött, hogy a brüsszeli birodalom budapesti helytartója lesz, a többiek meg azt remélik, hogy öket a Szemkilövetö magával viszi, minthogy a saját csordáján kívül ö sem számíthat senki másra... A Fidesznél Magyarország számára még évtizedekig nem lesz jobb alternatíva. Elöbb ki kell halni a gyurcsányistáknak ahhoz, hogy egy valóban új, normális nemzedék szerephez juthasson.
Palatin
2023. január 19. 12:22
Ferenc testvér hallgasd meg dalom, Azt mondom néked, fö a nyugalom. Hisz popsid körül nagy a forgalom, Akolodban is van trágya, dús alom. Bizony magasztos erény az irgalom. De neked az nem jár, úgy gondolom. Nem erösséged az építö szorgalom. Nekünk nem kell stressz és izgalom, Minket töled felvet az aggodalom, Tünj el tüstént, simán a valogadon, Mig erre még megvan a jó alkalom. Héberül búcsuzunk töled: shalom.
kikicsoda
2023. január 18. 18:45
. . . Árnyékban növekszik Gyurcsány egy friss elemzés szerint . . . Ja, olyan mint a gomba, a sötétet szereti és sz.rt eszik.
KBA98
2023. január 18. 17:07
így ránézésre egy pszichiáter sokat dolgozhatna rajta!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!